Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Suceava. Trafic de influență, permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității. Acord de recunoaștere a vinovăției
17.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Suceava. Trafic de influență, permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei C. M. C., director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, urmărită penal sub control judiciar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, ambele în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 16 mai 2016 – 27 octombrie 2016, în contextul organizării alegerilor locale și parlamentare, inculpata C. M. C., în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, a pretins și primit de la o persoană (martor în cauză) aflată în subordinea sa, sub pretextul unei „contribuții pentru partid”, suma totală de 4.000 lei.
În schimbul banilor respectivi, inculpata i-a promis martorului că îl va menține și pe viitor în funcția pe care acesta o deținea în cadrul Casei Județene de Pensii Suceava. În același context, inculpata a invocat și faptul că are influență asupra conducerii Casei Naționale de Pensii.
În lunile noiembrie 2016 și ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava, inculpata C. M. C. i-a solicitat aceluiași martor ca, în virtutea calității sale de președinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziție subiectele propuse pentru susținerea concursului, precum și răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
Subiectele respective au fost cerute de inculpată cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susținerii examenului.
Ca urmare a acestor demersuri, postul respectiv a fost ocupat de candidatul căruia i-au fost oferite subiectele.

În prezența apărătorului ales, inculpata C. M. C. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a deține funcția de director la nivelul caselor județene de pensii.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata C. M. C. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condițiile stabilite de instanța de judecată.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata C. M. C., împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Suceava, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, precum și confiscarea de la inculpată a sumei de 4.000 lei, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti