Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Tîrgu Mureș. Cumpărare de influență, abuz în serviciu, trafic de influență. Trimitere în judecată
17.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Tîrgu Mureș. Cumpărare de influență, abuz în serviciu, trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
K. E., la data faptelor director al Administrației Județene a Finanțelor Publice Harghita, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
cumpărare de influență,
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
C. D. M., cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2012, Agenția Națională de Integritate – Inspecția de Integritate a întocmit un raport de evaluare, rămas definitiv în anul 2014, ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a stabilit existența unei stări de incompatibilitate în care s-a aflat inculpatul K. E.
Acest document a fost transmis ulterior către Comisia de Disciplină din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea declanșării procedurii disciplinare față de inculpatul K. E.
În acest context, pentru a evita suportarea efectelor în plan profesional, inculpatul K. E., în calitatea menționată mai sus, a solicitat sprijinul inculpatului C. D. M. (persoană care a deținut diverse funcții de conducere în cadrul Ministerului Finanțelor Publice), pentru ca acesta să-și exercite influența pe care o avea sau lăsase să creadă că o avea asupra unor funcționari din cadrul ANAF și a unor magistrați de la Înalta Curtea de Casație și Justiție.
Pentru acest „ajutor” acesta din urmă a pretins și primit de la inculpatul K. E. suma de 1.000 de lei.

2. În cursul anului 2009, inculpatul K. E., în calitate de șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice Harghita, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, a emis o decizie prin care a admis contestația formulată de un om de afaceri și i-a restituit acestuia din urmă în mod ilegal suma de 431.830, 48 lei.
Această sumă de bani reprezenta TVA achitată de omul de afaceri pentru achiziționarea, prin licitație publică, a unui imobil executat silit și despre care acesta susținea a fost plătită în plus față de obligațiile sale fiscale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 431.830,48 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului K. E., până la concurența sumei de 431.830,48 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti