LitigiiAchizitii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţii
Drept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silită
FiscalitateFuziuni & AchiziţiiHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăInternetJocuri de norocMedia & PublicitateMedierePiaţa de capital
Procedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiSocietăţiTelecomVaria
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE CORPORATE
JURIDICE
271 citiri
Print Friendly

Călin Popescu-Tăriceanu va participa la Conferinţa extraordinară a Preşedinţilor Parlamentelor Statelor UE, Roma, 16-17 martie 2017. UPDATE: Alocuțiunea

20 martie 2017 | JURIDICE.ro

Ştiaţi că... puteţi urmări toate conferinţele şi dezbaterile JURIDICE.ro aproape gratuit?

 

Vineri, 17 martie 2017, Senatul României a dat publicității alocuțiunea susținută de către Călin Popescu-Tăriceanu în cadrul dezbaterilor Conferinţei extraordinare a Preşedinţilor Parlamentelelor Statelor Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului: „Cu toate ca extinderea Europei este un fapt implinit, pentru o serie de ţări, printre care şi a mea, rezultatul nu corespunde cu exactitate aşteptărilor. Astfel, o serie de aspecte precum refuzul de integrare în Spatiul Schengen sau impunerea unui mecanism de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei par să pună sub semnul întrebării în mod unilateral vocaţia europeană a României. Astfel, ne confruntăm deja cu experienţa unei Uniuni cu mai multe viteze, sau cel puţin cu mai multe clase. La acest nivel cred că trebuie să ne raportam la gândirea părinţilor fondatori pe care  îi celebrăm astăzi.

Într-adevar, Robert Schumann, Alcide De Gasperi si Konrad Adenauer au ales să pună bazele unei comunităţi. Ei au conceput comunităţi cu scopuri diferite, conduse însă în acelaşi mod, prin deliberare, consens şi partajare a responsabilităţilor, ca alternativă la mecanica rece a totalitarismului birocratic şi a tiraniei incontrolabile a majorităţii.”

În cadrul dezbaterilor, preşedinţii parlamentelor europene  au subliniat rolul important  şi decisiv pe care Uniunea Europeană l-a avut asupra fiecărei ţări europene în parte.

Aceştia au subliniat că Uniunea Europeană a  creat condiţia primordială în  care o ţară se poate dezvolta, pacea,  dar  şi tratatele succesive  au dat şansa punerii în lucru a principiilor şi valorilor lansate de părinţii fondatori  acum 60 de ani.

Toţi vorbitorii au acceptat faptul că Uniunea Europeană  se afla în faţa  unei noi provocari, în primul rând,  aceea de a intra ca actor major în competiţia globală. Nicio ţara membră nu va reuşi singură în competiţia globală. Vorbitorii au subliniat că Uniunea Europeană rămâne cel mai bun instrument pentru a depăşi  provocările la care este supusă. Valorile pe care aceasta a fost  fondată – demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectul pentru valorile omului – rămân valide.

Preşedinţii Parlamentelor statelor membre au  căzut de acord că viitorul Uniunii Europene este un proces complex  şi de durata şi sustin în continuare ca acest proces să fie incluziv, echilibrat şi ambitios. Este important ca formatele de dialog  privind viitorul Europei să aibă un caracter cât mai cuprinzător  din perspectiva actorilor implicaţi  şi nu în formule reduse  la grupări restrânse de state membre. Doar în acest mod se poate contribui la (re) apropierea cetăţenilor de proiectul european şi valorile sale cu evitarea oricăror posibile diviziuni suplimentare.

Uniunea europeană trebuie  să ramână deschisă către acele ţări  care împărtăşesc aceste valori, inclusiv către ţările din Balcani de Vest  şi cei din Est.

Un alt subiect discutat l-a reprezentat  Cartea Albă privind viitorul Europei  lansată de Juncker. În principal, ţările din Centru si Est au accentuat faptul că scenariul Europa cu mai multe viteze ar însemna mai puţină Europa.

Printre vorbitori s-au numărat, printre alții, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Franz Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, Romano Prodi.

***

Joi, 16 martie 2017, Senatul a informat că, în perioada 16-17 martie 2017, Călin Popescu – Tăriceanu, Președintele Senatului României, va participa la Conferinţa extraordinară a Preşedinţilor Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Senatului.

Evenimentul, care se va desfășura la Roma, marchează cea de-a 60-a aniversare a semnării Tratatelor fondatoare ale Comunităţii Europene.

Conferința va oferi oportunitatea unei reflecţii generale asupra progreselor înregistrate de Uniunea Europeană, asupra principiilor şi a valorilor care stau la baza acţiunilor comune ale statelor membre UE, permiţând extragerea unui bilanţ al rezultatelor obţinute până în prezent şi un schimb de idei privind temele cheie pentru viitorul Europei.

Totodată, evenimentul aniversar este un prilej pentru reconfirmarea dorinței de unitate a Uniunii Europene pe baza valorilor si principiilor fundamentale europene.

În cadrul Conferinței extraordinare, Călin Popescu-Tăriceanu, va susține o alocuțiune referitoare la viitorul și unitatea Europei, va pleda pentru o Uniune mai puternică și mai integrată, mai aproape de cetățenii săi, mai bine pregatită pentru a face față provocărilor viitoare.

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu va sublinia în discursul său importanța crucială a egalității depline a statelor membre, cu implicarea necondiţionată a tuturor actorilor în procesul decizional în vederea reapropierii cetățenilor de valorile europene.

Acesta va atinge subiectul Europei în două viteze, menționând faptul că din punct de vedere al solidarității și congruenței, Romania nu va susține acest concept întrucât generează segregări suplimentare într-o Europă deja divizată.

România susţine eforturile in direcţia unei comunităţi politice europene bazata pe libertate egală între membrii săi şi nu încurajează ideea unei comunităţi formale care are la bază doar o arhitectura instituţională comună.

La reuniune vor lua cuvântul, printre alții, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Franz Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

CONFERINŢE JURIDICE detalii aici

12-13 mai 2017: Conferinţa de drept civil: bunurile incorporale
15 mai 2017: RED BUSINESS CONFERENCE: Poprirea - între lege şi realitate. Ce-i de făcut?
16 mai 2017: Probleme dificile de dreptul sportului (ed. 1)
17 mai 2017: Probleme dificile de dreptul muncii (ed. 6). Răspunderea disciplinară. CONFERINŢA ION TRAIAN ŞTEFĂNESCU
18 mai 2017: Probleme dificile de drept fiscal (ed. 4). CONFERINŢA RADU BUFAN
19 mai 2017: Probleme dificile de drept penal şi procedura penală (ed. 4). CONFERINŢA NICOLAE VOLONCIU
16 iunie 2017: Dreptul Afacerilor 2017 (ed. 13)
20 octombrie 2017: Probleme dificile de drept civil (ed. 6). CONFERINŢA VALERIU STOICA
23 noiembrie 2017: Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). CONFERINŢA STANCIU CĂRPENARU
24 noiembrie 2017: Probleme dificile de dreptul internetului (ed. 2)

ATELIERE JURIDICE detalii aici

9 mai 2017: Apărarea drepturilor de proprietate intelectuală prin mijloace de procedură civilă
10 mai 2017: Spălarea de bani. Pericole concrete şi soluţii de prevenire
24 mai 2017: Expertiza contabilă în dosare penale. Studii de caz
5 iunie 2017: Camera preliminară. Examen teoretic şi jurisprudenţial al posibilităţilor şi rezultatelor
6 iunie 2017: Cum putem convinge şi impune instanţei naţionale să adreseze o trimitere preliminară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene?
14 iunie 2017: Achiziţii publice de la teorie la practică
15 iunie 2017: CYBECRIME
16 iunie 2017: Excepţiile de procedură penală. Examen de practică judiciară
21 iunie 2017: Contestaţia la executare între DA şi NU. Examen de practică judiciară
27 iunie 2017: Probleme şi soluţii juridice în SPORT
28 iunie 2017: Evaziunea fiscală. Aspecte controversate de drept penal şi drept procesual penal

Lasă un răspuns

Important
Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real şi care respectă Politica JURIDICE.ro si Condiţiile de publicare. Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.
Return to Top ▲Return to Top ▲