Modificarea legislației UE privind fondurile provenite din săvârșirea de infracțiuni
30 martie 2023 | JURIDICE.ro
Miercuri, 29 martie 2023, ambasadorii statelor membre ale UE au convenit asupra mandatului de negociere al Consiliului pentru o propunere de act legislativ al UE menită să faciliteze accesul autorităților naționale la informații financiare, potrivit unui comunicat.
Accesul la informații financiare este un instrument important în investigațiile financiare și în eforturile de urmărire și confiscare a produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni.
Gunnar Strömmer, ministrul suedez al justiției: „Sumele generate de activitățile infracționale sunt pur și simplu șocante. Informațiile financiare sunt esențiale pentru ca autoritățile de aplicare a legii din UE să poată găsi și confisca banii obținuți ilegal și să urmărească potențiale piste.”
În lupta lor împotriva spălării banilor, țările UE vor trebui în curând să pună la dispoziție informații din registrele centralizate de conturi bancare prin intermediul unui punct unic de acces. Registrele centralizate de conturi bancare conțin date referitoare la titularii conturilor bancare și la localizarea acestora din urmă. Actul legislativ propus ar asigura faptul că autoritățile naționale însărcinate cu urmărirea infracțiunilor au, de asemenea, acces la aceste registre prin intermediul acestui punct unic de acces.
Consiliul propune să se meargă mai departe decât se prevede în proiectul Comisiei și să se impună instituțiilor financiare să pună la dispoziție evidențele tranzacțiilor (cu alte cuvinte, extrase de cont) într-un format armonizat atunci când le pun la dispoziție în cadrul unei anchete.
În baza aplicării Protocolului (nr. 22) la tratate, Danemarca nu participă la adoptarea măsurii propuse.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro