Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea legislației UE privind fondurile provenite din săvârșirea de infracțiuni


30 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 29 martie 2023, ambasadorii statelor membre ale UE au convenit asupra mandatului de negociere al Consiliului pentru o propunere de act legislativ al UE menită să faciliteze accesul autorităților naționale la informații financiare, potrivit unui comunicat.

Accesul la informații financiare este un instrument important în investigațiile financiare și în eforturile de urmărire și confiscare a produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni.

Gunnar Strömmer, ministrul suedez al justiției: „Sumele generate de activitățile infracționale sunt pur și simplu șocante. Informațiile financiare sunt esențiale pentru ca autoritățile de aplicare a legii din UE să poată găsi și confisca banii obținuți ilegal și să urmărească potențiale piste.”

În lupta lor împotriva spălării banilor, țările UE vor trebui în curând să pună la dispoziție informații din registrele centralizate de conturi bancare prin intermediul unui punct unic de acces. Registrele centralizate de conturi bancare conțin date referitoare la titularii conturilor bancare și la localizarea acestora din urmă. Actul legislativ propus ar asigura faptul că autoritățile naționale însărcinate cu urmărirea infracțiunilor au, de asemenea, acces la aceste registre prin intermediul acestui punct unic de acces.

Consiliul propune să se meargă mai departe decât se prevede în proiectul Comisiei și să se impună instituțiilor financiare să pună la dispoziție evidențele tranzacțiilor (cu alte cuvinte, extrase de cont) într-un format armonizat atunci când le pun la dispoziție în cadrul unei anchete.

În baza aplicării Protocolului (nr. 22) la tratate, Danemarca nu participă la adoptarea măsurii propuse.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii