Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

ONU solicită avizul consultativ al CIJ pe tema schimbărilor climatice


30 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 29 martie 2023, Adunarea Generală ONU a adoptat o Rezoluție prin care solicită avizul consultativ al Curții Internaționale de Justiție pe tema schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat.

Solicitarea avizului consultativ este menită să clarifice obligațiile statelor în temeiul dreptului internațional și să determine comunitatea internațională să consolideze eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice și protejarea statelor vulnerabile.

Rezoluția conține o întrebare adresată CIJ referitoare la responsabilitățile statelor față de generațiile prezente și viitoare, precum și privind obligațiile statelor care au cauzat daune semnificative și continuă să cauzeze astfel de daune, vizând astfel situațiile atât din trecut, cât și din prezent sau viitor:

„Având în vedere, în special, Carta Organizației Națiunilor Unite, Pactele internaționale cu privire la drepturile civile și politice și cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, Acordul de la Paris, Convenția ONU privind dreptul mării, obligația diligenței necesare, drepturile recunoscute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, principiul prevenirii daunelor semnificative aduse mediului și datoria de a proteja și conserva mediul marin,

(a) Care sunt obligațiile statelor în temeiul dreptului internațional de a asigura protecția sistemului climatic și a altor părți ale mediului împotriva emisiilor antropice de gaze cu efect de seră pentru state și pentru generațiile prezente și viitoare;

(b) Care sunt consecințele juridice ale acestor obligații pentru state atunci când, prin actele și omisiunile lor, au cauzat daune semnificative sistemului climatic și altor părți ale mediului, în ceea ce privește:

(i) statele, inclusiv, în special, statele mici insulare în curs de dezvoltare, care din cauza circumstanțelor lor geografice și a nivelului de dezvoltare sunt vătămate sau afectate în mod special de, sau sunt deosebit de vulnerabile la efectele negative ale schimbărilor climatice?

(ii) Popoarele și indivizii generațiilor prezente și viitoare afectate de efectele negative ale schimbărilor climatice?”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii