Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ITALIA – Paradisul pierdut  (și regăsit) al condamnaților definitiv


30 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În AUBD – Forum Juridic nr. 1/2023 a fost publicat articolul cu titlul „ITALIA – Paradisul pierdut  (și regăsit) al condamnaților definitiv”, redactat de Andrei-Claudiu Rus.

Dacă în urmă cu mult timp refugierea pe teritoriul altor state a condamnaților care doreau să evite executarea pedepselor constituia o soluție optimă, odată cu dezvoltarea instrumentelor juridice de cooperare judiciară internațională și, mai ales, cu simplificarea și armonizarea procedurilor de predare între statele membre ale Uniunii Europene, spațiile în care persoanele condamnate se puteau considera la adăpost s-au restrâns din ce în ce mai mult. Acest lucru a condus la nevoia persoanelor urmărite de a identifica, de cele mai multe ori recurgând la ajutorul juriștilor, lacune sau imperfecțiuni în legislațiile altor state, care să permită fie refuzul de predare către statul de condamnare, fie executarea pedepselor în modalități alternative celei în regim privativ de libertate.

În cuprinsul articolului sunt analizate două cazuri, în care persoanele condamnate definitiv au reușit să evite executarea sancțiunilor aplicate, refugiindu-se pe teritoriul Italiei, țară în care punerea în acord a legislației naționale cu prevederile Deciziei – cadru 2008/909/JAI și cu principiile care derivă din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a realizat cu întârziere și s-a suprapus peste o mare flexibilitate a autorităților judiciare în interpretarea normelor de drept european.

O primă problemă analizată se referă la posibilitatea autorităților judiciare ale statului de executare de a proceda, subsecvent recunoașterii hotărârii de condamnare definitive, la o reindividualizare a modului de executare a pedepsei, înlocuind-o practic cu una neprivativă de libertate, chestiune considerată contrară scopului principiului încrederii și recunoașterii reciproce care stă la baza cooperării judiciare internaționale.

O a doua problemă vizează arogarea de către autoritățile judiciare ale statului de executare a prerogativelor de interpretare și aplicare a dreptului intern al statului de condamnare, chestiune care contravine principiului teritorialității circumscris aplicării legii penale în spațiu.

În fine, ultima chestiune analizată se referă la imposibilitatea coexistenței unui mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, emis de statul de condamnare și în baza căruia a fost emis și un mandat european de arestare, cu un alt mandat de executare, emis de autoritățile judiciare ale statului care a procedat la recunoașterea hotărârii de condamnare și care, astfel, a fost integrată în ordinea juridică internă a acestui din urmă stat.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii