Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Business CJUE Cyberlaw Dreptul Uniunii Europene SELECTED

Modificări importante ale normelor de procedură ale TUE vor intra în vigoare la 1 aprilie 2023

31 martie 2023 | JURIDICE.ro

Cu aceste modificări, Tribunalul continuă să promoveze o justiție modernă și eficientă

Tribunalul Uniunii Europene și-a modificat Regulamentul de procedură pentru a optimiza timpul judiciar, în special prin clarificarea sau simplificarea anumitor dispoziții. Aceste modificări răspund de asemenea anumitor nevoi, cum ar fi posibilitatea de a recurge la videoconferință pentru ședințele de audiere a pledoariilor. De asemenea, acestea promovează gestionarea proactivă a afacerilor și țin seama de evoluțiile în materie de reglementare privind protecția datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice.

Propunerile de modificare au fost aprobate de Curtea de Justiție și aprobate de Consiliul Uniunii Europene[1].

În plus, Tribunalul a modificat Dispozițiile practice de punere în aplicare a regulamentului său de procedură[2].

Ceea ce se schimbă?

Modificările normelor de procedură clarifică, completează sau simplifică anumite dispoziții. Acestea vor limita în special cazurile de îndreptare a neregularităților memoriilor și oferă de asemenea răspunsuri pe care instanța și grefa sa le-au dat la anumite nevoi.

Videoconferințe

Astfel, Tribunalul prevede în textele sale posibilitatea de a recurge la videoconferință pentru ședințele de audiere a pledoariilor, dotându-se cu un cadru juridic și tehnic în materie. Acest dispozitiv s-a dovedit esențial pentru a asigura continuitatea justiției în perioada de criză sanitară. Cererea de utilizare a videoconferinței de către reprezentantul care este împiedicat să participe fizic la ședință trebuie să se bazeze pe „motive de sănătate, motive de siguranță sau alte motive serioase” (articolul 107a din Regulamentul de procedură). Condițiile tehnice care trebuie îndeplinite pentru a participa la ședință prin videoconferință sunt precizate în Dispozițiile practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură. Documentul „Recomandări practice la adresa reprezentanților care pledează prin videoconferință” completează ansamblul.

Semnătură electronică

Dorind să promoveze o justiție modernă și eficientă, Tribunalul a început să semneze electronic hotărârile și ordonanțele sale în martie 2022. Dispozițiile practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură al Tribunalului precizează, așadar, modalitățile semnăturii electronice calificate a deciziilor sale și normele de păstrare permanentă și securizată a versiunilor originale electronice ale acestor documente.

Gestionare proactivă

Modificările aduse normelor de procedură oferă instanței noi posibilități conforme cu cerința gestionării proactive a cauzelor și în concordanță cu reflecțiile din raportul 2020 al Curții de Justiție.

Cauză-pilot

Articolul 71a din Regulamentul de procedură consacră noțiunea cauză-pilot”. Articolul precizează astfel cazurile în care, printre cauzele pendinte care ridică aceeași problemă de drept, una dintre ele este identificată drept cauză pilot, iar celelalte drept suspendate. Sunt oferite garanții noi: cauza-pilot va beneficia de un tratament prioritar, iar părțile în cauzele suspendate vor fi ascultate după reluarea cauzelor lor.

Ședință comună de audiere a pledoariilor

Articolul 106a din Regulamentul de procedură va permite Tribunalului să organizeze ședințe de audiere a pledoariilor comune mai multor cauze atunci când există similitudini între acestea, independent de aspectul dacă sunt îndeplinite condițiile unei conexări.

Protecția datelor

Tribunalul ține seama, de asemenea, de evoluțiile reglementărilor privind protecția datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice din Uniunea Europeană. Regulamentul său de procedură face în prezent o distincție clară între prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice (articolul 66) și prelucrarea datelor care nu sunt date cu caracter personal (articolul 66a). Comunicarea „Omisiunea datelor față de public în procedurile jurisdicționale” amintește necesitatea de a solicita omiterea datelor prin înscris separat încă de la depunerea actului pentru a evita difuzarea lor timpurie pe internet.

Documente utile pentru părți

În sfârșit, Tribunalul a actualizat o serie de documente utile pentru reprezentanții părților (Ar –memoriu – Cerere introductivă, Model de rezumat al motivelor și principalele argumente invocate în cererea introductivă, Aide-mémoire – Ședința de audiere a pledoariilor, Comunicare privind omiterea datelor față de public în procedurile judiciare). De asemenea, au fost elaborate noi documente pentru a-i ajuta pe reprezentanții părților să își pregătească recursul (punerea la dispoziție a unor modele indicative de cereri) și pentru a-i ghida atunci când sunt admiși să pledeze prin videoconferință (Recomandări practice adresate reprezentanților care pledează prin videoconferință).

Noile norme de procedură vor deveni accesibile pe site-ul Curia la rubrica Tribunal/Procedura.


[1] Aceste modificări au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 14 februarie 2023 (JO 2023, L 44, p. 8).
[2] Aceste modificări au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 10 martie 2023 (JO 2023, L 73; p. 58).


:: Comunicatul

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership