Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: sintagma ‘în activitate’ cuprinsă în art. 18 din Legea nr. 223/2015 (pensie de serviciu anticipată parțială). UPDATE: decizia Curții Constituționale
20.12.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

20.12.2019: În data de 17.04.2018, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 225/2018, Monitorul Oficial nr. 615 din data de 17.07.2018):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de F. Antonio Lenhard Graf și I. Mirel Octavian Fota în dosarele nr.3.125/101/2016 și nr.2.963/101/2016* ale Tribunalului Mehedinți — Secția conflicte de muncă și asigurări sociale, de Costel Jurubiță în Dosarul nr.2.230/113/2016 al Tribunalului Brăila — Secția I civilă, de G. Gheorghe Sorin Florea în Dosarul nr.48/117/2017 al Tribunalului Cluj — Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asiguri sociale și de Ștefan Valentin Beznea în Dosarul nr.5.347/105/2016 al Curții de Apel Ploiești — Secția I civilă și constată că dispozițiile art.16 alin.(1), art.17 alin.(1) și art.18 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului Mehedinți — Secția conflicte de muncă și asigurări sociale, Tribunalului Brăila — Secția I civilă, Tribunalului Cluj — Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asiguri sociale și Curții de Apel Ploiești — Secția I civilă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 17 aprilie 2018.

***

20.03.2017: În data de 03.03.2017 s-a constituit un nou dosar (765D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 18 din Legea nr. 223/2015 (cauza  Fota I. Mirel Octavian).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar în care dispoziţiile art. 18 din Legea nr. 223/2015 formează obiectul unui control de constituţionalitate, celălalt dosar aflându-se tot în etapa de raport (dosar nr. 3288D/2016).

Instanţa de trimitere este Tribunalul Mehedinți care precizează că sintagma “în activitate” va face obiectul controlului de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 18
(1)Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a)sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;
b)sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(2)Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate prevăzuţi la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
(3)La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.

Dispoziţiile din Constituţie în raport de care se va efectua controlul de constituţionalitate au următorul conţinut normativ:

Art. 15 (extras)
(2)Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Art. 16 (extras)
(1)Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Art. 47 (extras)
(2)Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanța

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti