Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Neamț. Constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, act sexual cu un minor. Reținere
20.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Neamț. Constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, act sexual cu un minor. Reținere.

La data de 17 martie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor G. M. B. I., R. D., U. L., B. N., B. M. C., P. A. M., S. G. şi N. V., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi act sexual cu un minor.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe raza municipiilor Piatra Neamţ şi Roman a fost constituit un grup infracţional organizat specializat în exploatarea sexuală a unor tinere, majore şi minore, provenite din familii dezorganizate sau din centre de plasament. Persoanele vătămate, minore şi majore, erau cazate în locaţii închiriate de către membrii grupării, în vederea practicării prostituţiei, inculpaţii racolând clienţi fie prin anunţurile din ziarele locale fie din rândul unor clienți fideli care anterior au apelat la serviciile victimelor.

S-a reţinut că inculpata G. M. B. I. a practicat prostituţia pe raza municipiului Piatra Neamţ, ocazie cu care şi-a format un grup de clienţi fideli. În cursul anului 2015, inculpata, la sugestia unor clienţi, a racolat mai multe minore dintr-un centru social din municipiul Roman, pe care le-a cazat pe raza municipiului Piatra Neamţ, în locaţii puse la dispoziţie de alţi membri ai grupului infracţional.

Grupul infracţional coordonat de către inculpata G. M. B. I. era structurat pe mai multe paliere, primul având ca atribuţii identificarea fetelor dispuse să practice prostituţia şi racolarea acestora. Al doilea palier avea ca scop punerea la dispoziţie a spaţiilor în care minorele şi majorele să întreţină relaţii cu clienţii racolaţi, fie prin intermediul anunţurilor de la mica publicitate, fie de către ceilalţi membri ai grupării.

Din probatoriul administrat până în acest moment a rezultat faptul că în cursul anului 2015 inculpata G. M. B. I. a dezvoltat o relaţie de iubire cu o persoană vătămată minoră ce era internată într-un centru social din municipiul Roman. În perioada anilor 2015-2016 minora a fugit de mai multe ori din centru, iar în perioadele de timp cât locuia împreună cu inculpata G. M. B. I., minora întreţinea relaţii sexuale cu diverşi clienţi racolaţi de către inculpată.

Prin intermediul persoanei vătămate, inculpata G. M. B. I. a cunoscut mai multe persoane de sex feminin ce erau instituţionalizate în centru, iar pe fondul unei relaţii de iubire, inculpata a reuşit să le determine pe minore să practice prostituţia, motivând faptul că aşa pot face rost de bani pentru a-şi achita contravaloarea chiriei, să aibă bani de ţigări şi mâncare. Clienţii erau racolaţi fie prin anunţuri în ziarele din Piatra Neamţ, la rubrica „Prestări Servicii” fie din rândul unor cunoştinţe sau foşti clienţi de ai acesteia.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpata G. M. B. I. avea format un cerc de clienţi fideli, din care făcea parte şi inculpatul B. N. În timp, inculpatul s-a transformat dintr-un client al minorelor care practicau prostituţia într-un racolator de minore dispuse să practice prostituţia, atât pentru inculpata G. M. B. I., cât şi pentru inculpata S. G.

În perioada anilor 2016-2017 , inculpata G. M. B. I. a atras-o în activitatea infracţională şi pe inculpata P. A. M., căreia i-a solicitat să racoleze colege din centrul social dispuse să practice prostituţia sub coordonarea ei.

Tot în perioada menţionată inculpata G. M. B. I. a dezvoltat relaţii de prietenie cu mai multe minore din cadrul unui centru din municipiul Piatra Neamţ, instituţie de unde a racolat mai multe minore pe care le-a determinat să practice prostituţia.

Pentru cazarea minorelor, inculpata G. M. B. I. a apelat la inculpatul R. D. care le-a pus la dispoziţie un apartament pe raza municipiului Piatra Neamţ, cunoscând faptul că toate persoanele cazate întreţin relaţii sexuale contra cost. S-a reţinut faptul că inculpatul R. D. avea relaţii sexuale atât cu inculpata G. M. B. I., cât şi cu celelalte minore ce erau cazate în apartament.

În timp, din acest grup s-a desprins o altă grupare care şi-a continuat activităţile infracţionale pe raza municipiului Roman, judeţul Neamţ.

Iniţial gruparea a fost coordonată de către inculpata S. G. şi suspecta V. M. M., iar ulterior calitatea de lider a fost asumată de către inculpatul U. L. Inculpatul a determinat-o pe inculpata S. G. să practice prostituţia atât pentru el cât şi să racoleze alte minore, din acelaşi centru social, pe care le-a determinat să practice prostituţia în spaţii puse la dispoziţie de către ceilalţi membrii ai grupării.

Clienţii erau racolaţi de către inculpatul U. L. sau de către inculpata S. G., iar relaţiile sexuale se consumau în imobilul pus la dispoziţie de către coinculpatul B. M. C.

De asemenea, cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, în perioada anilor 2012-2014, inculpatul N. V., pedagog în cadrul unui centru centru social din comuna Ştefan cel Mare, jud. Neamţ, a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 14, instituţionalizată în centrul respectiv.

În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că, în perioada anilor 2015-2017, inculpatul N. V., profitând de calitatea pe care o avea, a solicitat şi altor minore să întreţină relaţii sexuale însă acestea au refuzat.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Neamţ.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Bacău, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, precum şi a jandarmilor.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.