Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – învăţăminte pentru scriitori de texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (XIV)
20.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Procesul de scriere a documentelor juridice

…cererile formulate pentru judecători să fie cât mai familiare acestora. Ceea ce cunoşti îţi dă sentimentul de confort.” (În plus, zic eu, GM, dacă le-ai formulat ca şi altele/alţii, şi ştii că acei alţii au avut succes, procesul tău este aproape ca şi câştigat.)

Dacă avocaţii îşi doresc succesul, „…ar trebui să se plieze cât mai mult pe formatul cu care lucrează judecătorii. Cererile ar trebui să fie cât mai asemănătoare, ca structură, organizare şi stil judiciar, cu hotărârile instanţelor judecătoreşti”. (Aici, originalul care sunt eu, ca scriitor cel puţin, are o mică problemă: niciodată nu m-am complăcut să reproduc scrieri şi idei ale altora; dar scrierea judiciară nu este decât 10% creaţie, restul e tehnică, rutină şi formulare. Deci, dacă avocatul este un scriitor cu stil foarte original şi colorat, va trebui să-şi cenzureze mult acest stil, ca să-l câştige pe judecător cu formule consacrate şi verificate.

Apoi: „O cerere excelentă nu se realizează nicidecum într-o singură seară. Oferă-ţi un timp de reflecţie”. Completez eu, GM: pe draftul de cu seară, totdeauna vei găsi dimineaţa ceva de completat, de corectat, de şters, dar şi de adăugat, căci un creier preocupat de o speţă lucrează şi prelucrează şi pe timpul nopţii.

Interesantă analiza colaborării client-avocat în stabilirea faptelor şi expunerea lor în cererea către instanţă: „Ca avocat, primul contact cu cazul se face întotdeauna prin intermediul prezentării unor fapte de către viitorul client. Acesta îşi spune „povestea” aşa cum a trăit-o sau cum încă o trăieşte el. Presupunând că cel mai probabil acesta nu are solide cunoştinţe de drept, clientul va prezenta faptele sub forma unei lungi şi subiective naraţiuni. Revine avocatului sarcina să facă o primă ordine în această expunere şi să reţină doar faptele cu adevărat importante, cele care merită să fie aduse la cunoştinţa instanţei. Instanţa însăşi, după administrarea tuturor probelor pe care le va considera necesare, va stabili situaţia de fapt definitivă în cauză, corectând relatările subiective ale părţilor implicate.”

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.