Recunoașterea hotărârilor de divorț din Republica Moldova în România
3 aprilie 2023 | Igor LĂCĂTUȘ
Hotărârile judecătorești de divorț pronunțate de instanțele din Republica Moldova, conform legii, trebuie recunoscute pe teritoriul României, pentru a produce efecte legale. În lipsa recunoașterii judiciare efectuată de către instanța de judecată din România, hotărârile de divorț nu au efecte în România, atât în ceea ce privește perfectarea actelor de stare civilă românești, cât și în exercitarea altor drepturi care rezultă din legi. Ori de câte ori, un cetățean al Republicii Moldova are interesul să obțină documente românești (buletinul de identitate, pașaportul etc.), este nevoie în prealabil de recunoașterea hotărârii de divorț pronunțată în Republica Moldova, pe teritoriul României.
Precizăm că între Republica Moldova și România nu este nevoie să fie apostilate și supralegalizate documentele necesare recunoașterii hotărârii de divorț, întrucât potrivit art. 3 alin. 2 din Convenția de la Haga, aplicarea apostilei nu va fi cerută în relația cu statele cu care România a încheiat o convenție bilaterală care prevede scutirea de supralegalizare și orice formă similară. De asemenea, conform art. 22 din Tratatul încheiat între Republica Moldova și România privind asistența juridică în materie civilă și penală, încheiat la Chișinău la 06.07.1996,
1. actele care emană de la autoritățile competente sau de la alte instituții ale uneia dintre părțile contractante, precum și actele sub semnătura privată, cărora acestea le dau dată certă și le atestă autenticitatea semnăturii, sunt valabile pe teritoriul celeilalte părți contractante fără vreo altă legalizare. Această dispoziție se aplică și cu privire la extrasele și la copiile de pe aceste acte.
2. Actele menționate la paragraful 1 au, pe teritoriul celeilalte părți contractante, aceeași forță probantă ca și actele de același fel ale acestei din urma părți contractante. Tratatul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 177 din 4 noiembrie 1997, în vigoare din 13.11.1997.
Așadar, pentru recunoașterea cu efecte depline a hotărârii de divorț pronunțată de instanța de judecată din Republica Moldova, nu există obligația legală de a aplica mențiunea apostilei cu privire la actul a cărui recunoaștere se solicită, în speță, a hotărârii de divorț pe teritoriul României. Deși în cazul altor state, recunoașterea hotărârilor de divorț se produce de plin drept, fără a fi necesar de urmat o cale judiciară, în cazul hotărârilor judecătorești pronunțate în Republica Moldova, în materie de divorț, pentru a produce efecte juridice în România, este necesară parcurgerea procedurii judiciare de recunoaștere a hotărârilor străine.
Poate că în viitorul apropiat, statele vor lua în calcul să elimine această procedură, însă în prezent, în baza actualului tratat, este nevoie în România de recunoașterea pe cale judiciară a hotărârilor de divorț pronunțate în Republica Moldova.
Avocat Igor Lăcătuș
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro