Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua internațională a fericirii
20.03.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Există multe situații de criză care au loc în lume, precum în Ucraina, Yemen, Gaza și în alte părți.

Astăzi, de Ziua Internațională a Fericirii, ni se reamintește că acțiunile noastre contează și că fiecare dintre noi poate contribui la construirea unei lumi mai pline de compasiune, oriunde ne-am afla.

Iată trei moduri în care puteți răspândi fericirea astăzi:

Transmiteți mesaje pozitive– Răspândiți idei care promovează pacea, bunătatea și înțelegerea, online și în viața reală.

Conectați-vă cu oamenii– Contactați persoanele care știți că traversează o perioadă de criză și oferiți-vă asistența și sprijinul.

Oferiți– Donați pentru cauzele din prima linie a unei crize sau găsiți o modalitate de a ajuta cu eforturi locale.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Ziua Internațională a Fericirii este un eveniment anual organizat de Națiunile Unite pentru a promova ideea că a te simți fericit este un drept uman global. Multe dintre cele mai importante religii și filozofii ale lumii promovează emoțiile pozitive ca fiind vitale pentru bunăstarea omenirii. Cu toate acestea, ideea de a avea o zi dedicată de respectare a conceptului este relativ nouă.

Tema pentru Ziua Internațională a Fericirii din acest an este Păstrează-ți calmul. Rămâi înțelept. Fii amabil. și răspunde, desigur, la pandemia COVID. În timp ce ne confruntăm împreună cu o criză globală, Ziua Internațională a Fericirii din acest an este o șansă de a găsi modalități înălțătoare și pozitive de a ne îngriji, chiar și reciproc. Acțiunea pentru fericire sugerează:

Păstrează-ți calmul. Există o mulțime de lucruri în afara controlului nostru. Să ne amintim să respirăm și să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat, astfel încât să putem răspunde constructiv.

Rămâi înțelept. A face alegeri înțelepte îi ajută pe toți. Să alegem acțiunile pozitive care să ne sprijine bunăstarea și să îi ajutăm pe ceilalți să facă același lucru.

Fii bun. Suntem cu toții împreună, chiar și atunci când suntem forțați să ne despărțim. Să rămânem conectați și să ne ajutăm pentru a oferi sprjin celor care ar putea avea nevoie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Tema pentru 2020: ”Happier Together” („Mai fericiți împreună”).

Rețeaua de sănătate Regina Maria a publicat, pe pagina sa oficială, urmatorul articol:

”Tema de anul acesta – “mai fericiți împreună” – se concentrează mai degrabă pe ceea ce avem în comun, decât pe ceea ce ne diferențiază. La fel ca până acum, și campania din 2019 este coordonată de Action for Happiness, o mișcare non-profit formată din oameni din 160 de țări, sprijinită de alte organizații similare din intreaga lume. Sloganul este „Voi încerca să creez mai multă fericire pentru lumea din jurul meu”. Cu toții ne dorim să fim fericiți și viața este mai fericită atunci când suntem împreună. Așadar, să sărbatorim împreună fericirea și să fim parte din această zi specială!

Legătura dintre sănătate și fericire

Fericirea și sănătatea sunt legate oarecum prin expresia “râsul este cel mai bun medicament”. Însă, oamenii de știință chiar au descoperit conexiuni importante- fericirea și o bună stare de sănătate merg mână în mână, afirmă aceștia: există studii prin care s-a descoperit că fericirea menține sănătatea inimii, contribuie la întărirea sistemului imunitar, reduce stresul și, nu în ultimul rând, sporește longevitatea. Iată care sunt beneficiile acestei conexiuni strânse între fericire și starea de sănătate, potrivit cercetărilor.

Fericirea îți protejează inima. Există studii potrivit cărora fericirea reduce hipertensiunea arterială și echilibrează ritmul cardiac (pulsul), contribuind la diminuarea extrasistolelor. Un alt studiu, desfășurat pe o perioadă de zece ani, a scos la iveală faptul că participanții fericiți au avut un risc scăzut de a dezvolta boala coronariană.

Fericirea îți întărește sistemul imunitar. În cadrul unui experiment derulat în 2003, 350 de adulți au ales să fie voluntari și să se expună la răceala comună. Înainte de a se expune, cercetătorii i-au chemat de șase ori în două săptămâni și i-au întrebat cât de mult s-au confruntat cu nouă emoții pozitive – dacă s-au simțit energici, mulțumiți, calmi – în acea zi. După cinci zile în carantină, participanții care au simțit emoțiile pozitive au avut risc scăzut de a dezvolta răceala.

Fericirea combate stresul. Stresul nu ne afectează doar la nivel psihologic, ci declanșează și modificări biologice la nivel hormonal și al tensiunii arteriale. Cercetările arată că fericirea temperează aceste efecte și ne ajută să ne recuperăm mai rapid.

Fericirea ameliorează durerea. Studiile demonstrează că emoțiile pozitive au efecte asupra stării de bine, iar nivelul ridicat de emoții pozitive (entuziasmul) atenuează simptome, precum: durerile musculare cronice din artrită, amețeală, senzația de arsură în piept.

Fericirea combate bolile și dizabilitatea. Fericirea este asociată cu îmbunătățirea unor afecțiuni cronice severe, nu doar a durerilor acute. Un studiu efectuat pe femei diagnosticate cu cancer mamar arată că cele care au fost mai puțin optimiste și fericite înainte de diagnostic în comparație cu cele care nu au primit acest diagnostic, ceea ce sugerează că fericirea și optimismul pot proteja de boală.

Fericirea aduce longevitate. Într-un celebru studiu în care au fost incluse calugărițele catolice arată că cele care s-au considerat că sunt mulțumite și fericite au trait cu 7-10 ani mai mult decât cele mai puțin fericite. Cercetătorii au mai descoperit în cadrul altor studii că nivelul scazut de satisfacție cu multe fluctuații – de exemplu, un nivel instabil de fericire – a fost asociat cu decese premature în comparație cu cei care au declarat doar un nivel scazut de satisfacție.

Fericirea și căsătoria. S-a demonstrat că mariajul îi menține pe membrii cuplului mai sănătoși.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaj

2019: Ziua internaţională a fericirii (International Day of Happiness) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Temă pentru 2019: „Mai fericiți împreună.”

Tema de anul acesta se concentrează pe ceea ce avem în comun, și nu pe ceea ce ne separă. Toți vor să fie fericiți, iar viața e mai fericită când suntem împreună.

Modalităţile de a măsura fericirea sunt mult mai vechi decât sărbătoarea dedicată acesteia. În 1972, al patrulea rege al Bhutanului, Jigme Singye Wangchuck, a declarat, într-o conferinţă internaţională, că „fericirea naţională brută este mult mai importantă decât produsul intern brut”. Conceptul său presupunea că dezvoltarea sustenabilă trebuie să ţină cont şi de aspectele non-economice ale bunăstării. Acesta a fost materializat prin crearea conceptului Fericirii Naţionale Brute şi impunerea a patru piloni de dezvoltare: buna guvernare, dezvoltarea socio-economică sustenabilă, conservarea şi promovarea culturii şi protecţia mediului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internaţională a fericirii (International Day of Happiness) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Potrivit Raportului asupra fericirii mondiale 2018 au participat 156 de țări și 117 țări în care au fost intervievați și imigranți. Principalul obiectiv al raportului din acest an, pe lângă clasificarea obișnuită a nivelurilor și a schimbărilor în fericirea din întreaga lume, se referă la migrația în interiorul țărilor și între acestea.

România se află pe locul 52 într-un top al fericirii, potrivit Raportului, pentru perioada de referință 2015-2017.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este marcată, anual, la 20 martie.

Sediul materiei: Ziua internațională a fericirii a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, la inițiativa lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației „Economiști pentru pace și securitate”.

Unul din scopurile evenimentului este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.

În 2011, cu un an înaintea adoptării Rezoluției 66/281, ONU a lansat, pe baza sondajelor Gallup, prima ediție a Raportului asupra Fericirii Mondiale.

Jeffrey Sachs, autor al Raportului Mondial al ONU privind fericirea: „Ceea ce aflăm când studiem fericirea la nivel mondial este că definiţia acesteia este aceeaşi oriunde.”

Potrivit Raportului asupra fericirii mondiale din 2017, Norvegia se află pe primul loc în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 155 de state listate, urmată fiind de Danemarca, Islanda și Elvenția. În ceea ce privește România, aceasta ocupă abia locul al 57-lea în acest top.

Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află „fără sărăcie”, „foamete zero”, „sănătate și bunăstare”.

Pentru a promova aceste obiective, ONU folosește imaginea personajelor de desene animate „ștrumfi” și le recomandă utilizatorilor rețelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO