Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua internațională a Francofoniei
20.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a Francofoniei este marcată, anual, la data de 20 martie.

În acest an, Francofonia celebrează a 50-a aniversare. Ocazia de a reveni la origini, la spiritul fondatorilor săi, și, de asemenea, de a ne proiecta în viitor și de a ne gândi la Francofonia de mâine.

Cu ocazia Zilei internaționale a Francofoniei, Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj, care reflectă realitatea socială chiar și 2 ani mai târziu:

În anul 1962, într-un număr fondator al revistei „Esprit”, a apărut cuvântul „Francofonie”, inventat cu 80 de ani mai devreme, fără prea mult succes. Sub stiloul lui Léopold Sédar Senghor, primul care i-a adăugat majuscula, Francofonia a fost definită printr-o formulă devenită celebră: „acest Umanism integral, țesut în jurul pământului: această simbioză a „energiilor latente” de pe toate continentele, din toate rasele, care se trezesc la căldura lor complementară”.

Povestea răspândirii limbii franceze nu este cu siguranță o poveste pașnică. O limbă care a călătorit în timp, prin comercianți, filosofi, scriitori, oameni de știință și, de asemenea, prin istorie colonială. Dar geniul uman este astfel capabil de ceea ce este cel mai rău și cel mai bun, limbajul suferit, acest „răsfăț de război”, conform lui Kateb Yacine, a fost, în cele din urmă, însușit, revendicat și prețuit. De acum înainte, francezii vor avea o mie de patrii, de care soarta sa va fi iremediabil legată; adică atât de multe moduri noi de a spune, de a scrie, de a gândi, de a contura limba și lumea.

Descentralizată, înmulțită, creolizată, după cum s-a bucurat Édouard Glissant, limba franceză este acum vorbită de aproape 300 de milioane de oameni. În această zi a Francofoniei, suntem invitați să sărbătorim această diversitate de destine, unite prin limba pe care o împărtășesc. O comunitate de bărbați și femei care nu se cunosc și trăiesc pe cinci continente, dar care totuși vorbesc cu aceleași semne, citesc aceiași autori, iubesc și gândesc cu aceleași cuvinte, străini care, potrivit lui Albert Camus, au limba franceză ca patrie: aceasta este temelia Francofoniei, pentru care UNESCO și Organizația Internațională a Francofoniei vor face tot posibilul în acest an, ca și în anii precedenți, pentru a fi promovată ca fiind spațiul extraordinar de gândire, cooperare și dialog care trebuie să rămână în lume.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a Francofoniei este marcată, anual, la data de 20 martie.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Ziua Internațională a Francofoniei este celebrată astăzi, 20 martie 2019, la 26 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă. Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a afirmat că „Francofonia este un sistem de valori și repere culturale. Pe aceste repere s-a construit România modernă. Istoria noastră, proiectele noastre de țară, afinitatea naturală a românilor pentru limba franceză și deschiderea noastră pentru cultura spațiului francofon de pe cinci continente ne recomandă ca stat angajat în mișcarea francofonă”.

În cadrul lunii internaționale a Francofoniei, România a avut privilegiul de a fi gazda primei vizite efectuate de noul Secretar General al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, într-o țară central și est-europeană membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. De asemenea, în 2019 marcăm 25 de ani de când Agenția Internațională a Francofoniei – direcția pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO) funcționează la București.

Pentru a marca luna internațională a francofoniei, ministrul afacerilor externe a găzduit o întâlnire festivă cu membrii Grupului Ambasadelor, Institutelor și delegațiilor francofone din România (GADIF), cu participarea Secretarului General al OIF. De asemenea, MAE contribuie la organizarea unor manifestări artistice și culturale, în cooperare cu instituții românești și cu misiuni diplomatice din state francofone, derulate sub sloganul „En français, s’il vous plaît J‟.

MAE exprimă speranța că celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei va oferi o motivație în plus pentru ca generația tânără să îmbrățișeze cu și mai multă convingere limba franceză, având în vedere mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacționeze cu mediile politice, economice, de afaceri și culturale din întreaga lume.

Informații suplimentare:

La 20 martie, 88 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente aniversează Ziua Internațională a Francofoniei, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991 România a obţinut statut de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Statutul de membru OIF, împreună cu vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis țării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, a adoptat documente importante, precum Declaraţia de la Bucureşti sau Vademecum-ul privind utilizarea limbii franceze în organizații internaționale. România a fost desemnată de OIF, în 2007, „stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2017 a avut loc la București Conferința Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al Președintelui României, care a reunit personalități din cinci continente și a adoptat „Apelul de la București”, document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, document adoptat la Sommet-ul de la Erevan.

În 2019 România va fi gazda unor manifestări internaționale reunite sub titlul IDNEUF 4, care se vor concentra asupra dezvoltării digitale în mediul universitar din statele francofone, organizate de Guvernul României, OIF și Agenția Universitară a Francofoniei, sub înaltul patronaj al Președintelui României.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2018: Ziua internațională a Francofoniei este marcată, anual, la data de 20 martie.

Inima acestei sărbători este limba franceză, ca limbă de comunicare, ca limbă folosită în instituţiile de învăţământ, ca limbă a dezvoltării şi schimburilor economice în care se exprimă peste 220 de milioane de locuitori ai planetei.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a Francofoniei (Journée internationale de la Francophonie) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Această zi este dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză.

Sediul materiei: Evenimentul marchează data la care, în 1970, la Niamey, 21 de state și de guverne au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), astăzi Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), organizație interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze.

Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, franceza este, în prezent, a cincea cea mai vorbită limbă din lume, cu 274 de milioane de vorbitori. Ea se poziţionează astfel după limbile mandarină, engleză, spaniolă şi arabă.

De asemenea, în ceea ce priveşte domeniul business, franceza a treia cea mai folosită limbă în afaceri, după engleză şi chineză.

Tema ediției din 2017 a Zilei internaționale a Francofoniei este „Iubesc, împărtășesc!”, făcând astfel referire la schimbări, la inovații și la dezvoltarea durabilă. De asemenea, tema face apel la promovarea activităților dedicate acestei zile și pe rețelele de socializare.

În calitate de stat membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, România celebrează, și ea, în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei, alături de ceilalţi 83 de membri şi observatori ai OIF, din cinci continente.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.