Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a Francofoniei
20.03.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a Francofoniei este marcată, anual, la data de 20 martie.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Ziua Internațională a Francofoniei este celebrată astăzi, 20 martie 2019, la 26 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă. Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a afirmat că „Francofonia este un sistem de valori și repere culturale. Pe aceste repere s-a construit România modernă. Istoria noastră, proiectele noastre de țară, afinitatea naturală a românilor pentru limba franceză și deschiderea noastră pentru cultura spațiului francofon de pe cinci continente ne recomandă ca stat angajat în mișcarea francofonă”.

În cadrul lunii internaționale a Francofoniei, România a avut privilegiul de a fi gazda primei vizite efectuate de noul Secretar General al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, într-o țară central și est-europeană membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. De asemenea, în 2019 marcăm 25 de ani de când Agenția Internațională a Francofoniei – direcția pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO) funcționează la București.

Pentru a marca luna internațională a francofoniei, ministrul afacerilor externe a găzduit o întâlnire festivă cu membrii Grupului Ambasadelor, Institutelor și delegațiilor francofone din România (GADIF), cu participarea Secretarului General al OIF. De asemenea, MAE contribuie la organizarea unor manifestări artistice și culturale, în cooperare cu instituții românești și cu misiuni diplomatice din state francofone, derulate sub sloganul „En français, s’il vous plaît J‟.

MAE exprimă speranța că celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei va oferi o motivație în plus pentru ca generația tânără să îmbrățișeze cu și mai multă convingere limba franceză, având în vedere mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacționeze cu mediile politice, economice, de afaceri și culturale din întreaga lume.

Informații suplimentare:

La 20 martie, 88 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente aniversează Ziua Internațională a Francofoniei, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991 România a obţinut statut de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Statutul de membru OIF, împreună cu vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis țării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, a adoptat documente importante, precum Declaraţia de la Bucureşti sau Vademecum-ul privind utilizarea limbii franceze în organizații internaționale. România a fost desemnată de OIF, în 2007, „stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2017 a avut loc la București Conferința Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al Președintelui României, care a reunit personalități din cinci continente și a adoptat „Apelul de la București”, document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, document adoptat la Sommet-ul de la Erevan.

În 2019 România va fi gazda unor manifestări internaționale reunite sub titlul IDNEUF 4, care se vor concentra asupra dezvoltării digitale în mediul universitar din statele francofone, organizate de Guvernul României, OIF și Agenția Universitară a Francofoniei, sub înaltul patronaj al Președintelui României.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2018: Ziua internațională a Francofoniei este marcată, anual, la data de 20 martie.

Inima acestei sărbători este limba franceză, ca limbă de comunicare, ca limbă folosită în instituţiile de învăţământ, ca limbă a dezvoltării şi schimburilor economice în care se exprimă peste 220 de milioane de locuitori ai planetei.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a Francofoniei (Journée internationale de la Francophonie) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Această zi este dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză.

Sediul materiei: Evenimentul marchează data la care, în 1970, la Niamey, 21 de state și de guverne au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), astăzi Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), organizație interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze.

Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, franceza este, în prezent, a cincea cea mai vorbită limbă din lume, cu 274 de milioane de vorbitori. Ea se poziţionează astfel după limbile mandarină, engleză, spaniolă şi arabă.

De asemenea, în ceea ce priveşte domeniul business, franceza a treia cea mai folosită limbă în afaceri, după engleză şi chineză.

Tema ediției din 2017 a Zilei internaționale a Francofoniei este „Iubesc, împărtășesc!”, făcând astfel referire la schimbări, la inovații și la dezvoltarea durabilă. De asemenea, tema face apel la promovarea activităților dedicate acestei zile și pe rețelele de socializare.

În calitate de stat membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, România celebrează, și ea, în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei, alături de ceilalţi 83 de membri şi observatori ai OIF, din cinci continente.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate