Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret
20.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret este marcată, anual, la data de 20 martie.

Ministerul Culturii a transmis următorul comunicat de presă:

Astăzi, 20 martie, de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, celebrată la inițiativa Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret, „să ducem un copil la teatru”. Acest îndemn, mesaj general al zilei, are rolul de a crește gradul de conștientizare a misiunii importante pe care teatrul îl poate avea în viața celor mici.

Având impact cultural, educațional și chiar terapeutic, teatrul îi poate ajuta pe cei mai tineri spectatori să învețe prin joc, să evolueze și să se integreze social mult mai ușor. Mai mult, teatrul reușește să depășească barierele culturale și să faciliteze comunicarea între persoane care nu vorbesc aceeași limbă.

La mulți ani tuturor celor care duc mai departe această importantă misiune a teatrului în întreaga lume!

***

Președintele ASSITEJ, Sue Giles, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Teatrului este un reper vital în anul ASSITEJ, iar ASSITEJ îndeamnă pe toată lumea „să ducă un copil la teatru astăzi”– un memento al responsabilității adulților din jurul copiilor și al tinerilor de a-și permite experiențele artistice cât mai mult posibil.

A duce un copil la teatru reprezintă reconectarea cu spectacolul live, cu idei și emoții, cu legătura dintre oameni și susținerea dreptului copiilor și al tinerilor de a avea acces la artă, cultură și la libertatea de exprimare. Ascultarea acestora și acceptarea necesității schimbării sunt extrem de importante.

Citând manifestul ASSITEJ, considerăm că trebuie depus mai mult efort pentru a îndeplini obligațiile tuturor țărilor în ceea ce privește articolele 13 și 31 din „Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului”. Acest lucru este valabil mai ales în lumina pandemiei actuale, a crizei conflictelor prezente în țări din întreaga lume și a nevoii urgente de echitate și de șanse egale pentru fiecare copil de a trăi într-o lume durabilă, sigură și sănătoasă. Artele și cultura ne permit să ne imaginăm lumea pe care dorim să o creăm pentru și împreună cu copiii și tinerii noștri și, prin urmare, sunt cruciale pe măsură ce luăm măsuri pentru a asigura condiții mai bune pentru societățile noastre.

Acum este momentul în care spectacolul live este necesar pentru reasigurarea faptului că imaginația poate cuceri frica. Este un moment în care curajul și convingerea artiștilor din întreaga lume pot ajuta la crearea spațiului pentru eliberare, catharsis și exprimarea bucuriei copiilor și tinerilor de pretutindeni. Am văzut o astfel de creație inventivă, hotărâtă, și știm, prin exemple din partea tuturor membrilor noștri, că determinarea de a continua să facem teatru pentru cei mai tineri până la adulții nu s-a stins. Suntem o comunitate care a devenit mai puternică.

Copiii și tinerii au simțit impactul lipsei socializării, a încrederii și a speranței, fapt care le-a afectat profund sănătatea mintală. Publicul și participanții noștri tineri au mai multă nevoie de artă, cultură, teatru și performanță decât oricând; acele experiențe esențiale care oferă deschidere, puncte de vedere mai largi, posibilitatea imposibilității, a distracției, a frumuseții și emoției; experiențe care dau sens unei lumi haotice și ne reamintesc de puterea umanității.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret este marcată, anual, la data de 20 martie.

Yvette Hardie, președintele ASSITEJ, a transmis următorul mesaj:

ASSITEJ International a sărbătorit această zi pe data de 20 martie din anul 2001 și din anul 2012 s-a adăugat zilei tema „Du, astăzi, un copil la teatru!”. Acest slogan a fost un apel la acțiune pentru creșterea accesului artistic pentru copii și tineri și pentru a atrage atenția asupra responsabilității portarilor, sponsorilor și cumpărătorilor de bilete pentru a se asigura că publicul tânăr experimentează puterea artelor.

Cu toate acestea, în acest an cu susul în jos, unde lumea așa cum am știut-o a încetat să se transforme în funcție de vechile sale orbite și s-au schimbat atât de multe pentru artiști, pentru teatre, pentru festivaluri, pentru familii, pentru școli și, desigur, cel mai important pentru copii și tineri, se pare că nu mai putem spune „Du, astăzi, un copil la teatru” cu aceeași siguranță ca înainte.

Acest lucru nu se datorează faptului că artele sau teatrul sunt mai puțin importante- firește, dacă ceea ce spun cei care ne trimit mesaje este adevărat, ele sunt mai importante ca oricând- ci mai degrabă că mecanismele de împărtășire a acestei experiențe au trebuit să se schimbe și să se adapteze. Așadar, anul acesta, de Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineri, vreau să sărbătoresc despre bogăția extraordinară a talentului, a creativității, a rezistenței, a adaptabilității, a perseverenței și determinării, care au văzut artiștii găsind noi modalități de a se întâlni publicul lor din acest an.

Au povestit live pe Facebook cu interacțiuni prin intermediul chat live, au creat experiențe interactive înregistrate sau transmise în direct pentru ca cei mici să se bucure de acasă, au jucat teatru în grădini, parcuri, pe alei și pe cealaltă parte a ferestrelor, au transformat camerele de zi și dormitoarele în spații magice pentru a fi cartografiate și descoperite, angajând imaginația senzorială, au transformat laboratoarele pentru tineret online și au creat biblioteci online de resurse de teatru video, s-au orientat către tehnologia de zi cu zi, precum telefonul și s-au aventurat în Whatsapp, Tiktok și Instagram, au trimis experiențe de teatru prin poștă, prin pachete postate, cu instrumente creative în abundență, au sprijinit învățarea la domiciliu, au creat despre pandemie și au visat, au scris spectacolele pentru care este permis din nou contactul live, și-au făcut online festivalurile, lecturile de joacă, taberele de vacanță și atelierele, au făcut lobby și au pledat, au mărșăluit și au adresat petiții, au stat împreună. Ei au construit solidaritatea comunității, luând arta în stradă și și-au demonstrat creativitatea înnăscută într-o multitudine de moduri.

În timp ce ne aventurăm împreună în „viitorul necunoscut”, le cerem tuturor celor cărora le pasă dacă copiii și tinerii au acces la bogăția imaginativă extraordinară pe care arta o pot aduce artele, pentru a continua să găsească noi modalități prin care teatrul și publicul tânăr să se întâlnească. Pentru că un lucru este sigur, teatrul este mai necesar ca niciodată. Prin teatru ne reconectăm, creând spațiu pentru vindecare. Ne reimaginăm, realiniem și rezistăm. Ne amintim și ne rememorăm umanitatea comună.

Artistul din fiecare dintre noi este cel care face acest lucru posibil.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret este marcată, anual, la data de 20 martie.

Organizaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret – ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L´Enfence et la Jeunesse) încurajează centrele naţionale, membrii individuali, companiile, organizaţiile artistice, mediul universitar, învăţătorii, artiştii profesionişti şi alte persoane interesate de teatru să determine publicul tânăr să folosească data de 20 martie drept instrument pentru dreptul la teatru şi arte, în general, al copiilor şi tinerilor. În fiecare an, centrele şi reţelele ASSITEJ din întreaga lume oferă activităţi variate, de la conferinţe, spectacole, ateliere şi evenimente media speciale conectate la #takeachildtothetheatre.

Potrivit preşedintelui ASSITEJ, Yvette Hardie, „copiii au nevoie să se poată bucura de momentele petrecute în cadrul comunităţii. Ei au nevoie de spaţii în care să exploreze noi moduri de gândire, în care să simtă empatie faţă de cei care nu se deosebesc de ei înşişi. Ei au nevoie de experienţe concrete de comuniune în cadrul comunităţii pentru a le reaminti bucuria şi frumuseţea pe care lumea le are de oferit”.

Vizionarea spectacolelor de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea şi stima de sine a copiilor, de a combate timiditatea şi tracul şi de a le pune la lucru creativitatea şi imaginaţia. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor. Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie ştiute de orice copil şi află o serie de lucruri interesante şi despre autorii lor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret este marcată, anual, la data de 20 martie.

Temă pentru 2019: „Du, astăzi, un copil la teatru.” (Take a child to the theatre, today)

Această zi urmăreşte educarea celor mici prin teatru, prin poveştile puse în scenă şi prin diversele personaje interpretate, oferind, totodată, prilejul unor întâlniri aparte între artişti şi public.

Pentru marcarea acestei zile, teatrele şi companiile teatrale din România organizează, în fiecare an, noi programe şi proiecte menite să le ofere celor mai mici dintre spectatori experienţe memorabile.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret este marcată, anual, la data de 20 martie.

Această zi reprezintă un apel pentru a recunoaşte dependenţa copiilor faţă de adulţii din jurul lor, ei trebuind să beneficieze de o expunere critică a artelor, în general, şi de a trăi teatru, în special.

Yvette Hardie, președinte ASSITEJ, a lăsat un mesaj referitor la această zi: „Luați astăzi copilul la teatru! Sau luați teatru la copil? Sunt ele la fel de valabile? În acest an, avem două scriitori de la Ziua Mondială – unul din SUA și unul din Siria – care reprezintă aceste două puncte de vedere vorbind de realități foarte diferite.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret (World Day of Theatre for Children and Young People) este marcată, anual, la data de 20 martie.

Evenimentul, celebrat pentru prima dată în 2001, la inițiativa Asociației Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret (ASSITEJ), se desfășoară sub sloganul „Du, astăzi, un copil la teatru!” și urmărește educarea celor mici prin teatru, prin poveștile puse în scenă și prin diversele personaje interpretate.

Yvette Hardie, președinte ASSITEJ: „Copiii nu pot merge singuri la teatru. Ziua mondială a teatrului pentru copii și tineret celebrată în fiecare an, la 20 martie, reprezintă un apel pentru a recunoaște dependența copiilor față de adulții din jurul lor, ei trebuind să beneficieze de o expunere critică a artelor, în general, și de a trăi teatru, în special. Din acest motiv, noi spunem Să duci, azi, un copil la teatru!”

Începând cu acest an, ASSITEJ împreună cu International Theatre Institute (ITI) și Union Internationale de la Marionnette (UNIMA) celebrează Săptămâna Mondială a Artelor Interpretative, ce reunește Ziua mondială a teatrului pentru copii și tineret (20 martie), Ziua mondială a teatrului de păpuși (21 martie) și Ziua mondială a Teatrului (27 martie).

România este una dintre țările fondatoare ASSITEJ. Astfel, teatrele și companiile teatrale din țară organizează, în fiecare an, noi programe și proiecte menite să le ofere celor mai mici dintre spectatori experiențe memorabile.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti