Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Dare de mită, luare de mită, spălare de bani. Acord de recunoaștere a vinovăției
21.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Dare de mită, luare de mită, spălare de bani. Acord de recunoaștere a vinovăției.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1388/VIII/3 din 8 octombrie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
R. T. A., la data faptei director în cadrul Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare (subordonată Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA București), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită,
D. P. G., la data faptelor expert I în cadrul ROMATSA RA București – Administrația Centrală – Direcția tehnică – Serviciul investiții, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată,
– participație improprie sub forma instigării la infracțiunea de spălare de bani.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2014, inculpatul R. T. A., în calitatea menționată, a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, a unui număr de 16 lucrări de construcții (în valoare totală de 393.637 lei fără TVA), privind renovări și amenajări interioare în spațiile aparținând Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă București. Lucrările respective au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpații P. V. și P. M. V.
În acest context, în condițiile în care toate facturile erau aprobate de către Romatsa RA – Administrația Centrală, pentru buna derulare a contractelor și acceptarea unor situații de lucrări nereale, inculpatul D. P. G., în calitatea menționată mai sus, a pretins și primit, în trei tranșe, de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 49.200 lei.
În cazul primei tranșe de bani, în valoare de 12.000 lei, inculpatul D. P. G. a beneficiat de ajutorul directorului R. T. A., care a transmis inculpaților P. V. și P. M. V. cuantumul sumei de bani pretinsă cu titlu de mită și modalitatea de remitere a acesteia.
Pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpatul D. P. G., a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar și i-a determinat pe aceștia să întocmească documente contabile în acest sens.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații R. T. A. și D. P. G. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– 2 ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

Inculpații R. T. A. și D. P. G. vor fi obligați să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 respectiv 90 de zile.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 19.200 lei aparținând inculpatului D. P. G., respectiva sumă fiind consemnată la bancă pe numele acestuia.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații R. T. A. și D. P. G., împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti