Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Jandarmeriei Române


3 aprilie 2023 | David IONIȚĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Legal Days
David Ioniță

David Ioniță

2023: Ziua Jandarmeriei Române este marcată, anual, la data de 3 aprilie.

Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, a transmis următorul mesaj:

În perioade de liniște, dar mai ales în situații de urgență, jandarmii români sunt mereu la datorie pentru a-i ajuta pe cetățenii care au nevoie de sprijin și a menține ordinea și siguranța comunităților.

În misiunile externe, sunt apreciați de partenerii lor și poartă cu mândrie tricolorul.

În țară, fiecare misiune de salvare este o dovadă în plus a profesionalismului și omeniei. Ne este deja familiară imaginea jandarmilor care aduc în siguranță copii, femei și bărbați aflați în situații critice provocate de ninsori, viscol, avalanșe, inundații. În cei 173 de ani de activitate, Jandarmeria Română și-a construit credibilitatea în societate, cu fiecare intervenție, cu fiecare mână de ajutor oferită și fiecare viață salvată.

Alături de celelalte instituții ale statului, a fost în prima linie de intervenție în perioada crizei sanitare, iar de la începutul războiului, cu mobilizarea exemplară a societății civile, a oferit sprijin și protecție milioanelor de cetățeni ucraineni care au tranzitat România, alungați de războiul din Ucraina.

Componentă importantă a Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Română a trecut de-a lungul timpului prin numeroase transformări și etape de modernizare, a primit noi atribuții și s-a adaptat permanent așteptărilor sociale.

Misiunile de intervenție sunt dublate de acțiuni salutare de prevenție. Campaniile de conștientizare pe care le derulează, fie că au în vedere acțiuni în școli prin care copiii și tinerii sunt învățați să se protejeze de pericole, ori de prevenire a infracțiunilor sau de protecție a mediului, arată preocuparea doamnelor și domnilor jandarmi pentru binele comunităților și al cetățenilor.

Îi felicit pentru toată munca lor, pentru implicare și dedicare!

Le doresc multă sănătate, succes în continuare în misiunile de salvare în sprijinul oamenilor și comunităților pe care au datoria nobilă de a le proteja!

La mulți ani Jandarmeriei Române, la mulți ani jandarmilor români!

***

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, a transmis următorul mesaj:

În cei 173 de ani de la înființare, Jandarmeria Română și-a făcut datoria cu devotament în perioade istorice dificile. În vremuri complicate din punct de vedere geopolitic, cum sunt cele pe care le traversăm acum, o structură militară națională, care are ca responsabilitate siguranța cetățenilor, este o garanție în plus a stabilității.”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Oficialul a transmis, de asemenea, mulțumiri și felicitări tuturor jandarmilor români pentru misiunile derulate în slujba cetățenilor, adăugând ”Am mare încredere în profesionalismul și integritatea dumneavoastră și îmi doresc să rămâneți aceeași structură puternică pe care românii se pot sprijini la nevoie”.

Cu prilejul ceremoniei de astăzi, ministrul Afacerilor Interne a decorat Drapelele de Luptă a unsprezece unități militare ale Jandarmeriei Române și a conferit distincții onorifice, printre care „Jandarmul de onoare al anului”. Aceasta a fost acordată plutonierului adjutant șef Martinescu Pricopie, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj pentru că a salvat viața unei persoane. În timp ce efectua serviciul la Judecătoria Motru, colegul nostru, în vârstă de 50 de ani, a intervenit imediat când o persoană s-a prăbușit brusc la pământ și i-a efectuat manevre de resuscitare aproximativ 10 minute, până la apariția primelor semnale vitale.

La finalul ceremoniei dedicate Zilei Jandarmeriei Române, ministrul Lucian Nicolae Bode i-a îndemnat pe toți angajații acestei structuri să urmărească linia călăuzitoare a activității Ministerului Afacerilor Interne: respectul față de lege și față de cetățeni!

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, dată la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”

David Ioniță
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică