Secţiuni » Executori judecătoreşti
Executori judecătoreşti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Executori Flux informații Interviuri Life SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Oana Moroșan: Femeile juriste anticipează destul de bine ce presupune profesia pe care o aleg

6 martie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Oana Moroșan

Oana Moroșan

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă executor judecătoresc Oana Moroșan (în raza Curții de Apel Suceava), pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Oana Moroșan: Vă mulțumesc pentru invitația onorantă de a face parte din acest proiect, într-o galerie atât de specială a profesionistelor din domeniul juridic. Mă definește exigența cu mine și exigența cu ceilalți. Cer un nivel de implicare egal al profesioniștilor cu care interacționez și sunt de părere că doar o temeinică formare și pregătire continuă de specialitate, sunt în măsură să conteze în mod real. Îmi place să creez echipe care să funcționeze perfect și să adun oameni valoroși în jurul meu.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Oana Moroșan: Nelimitată, fără să stau pe gânduri. Atât de puternice sunt profesionistele dreptului, încât astăzi nu putem discuta despre nicio limitare. Este o chestiune de construcție a femeilor care desfășoară profesii juridice, femei curajoase și pregătite să facă față acestui curaj, capabile să fie artizanul propriei deveniri, fără excepție. Dreptul este o vocație, pe care dacă o ai, întâi te definește, apoi te obligă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Oana Moroșan: Aici e mai complicat. Echilibrul e întotdeauna complicat. Femeile pasionate de drept, ard efectiv pentru asta. Astfel, efortul pentru a obține echilibrul pe care și-l doresc de multe ori este augmentat tocmai de natura lor. Cred că există momente de armonie, pe care personal le valorizez foarte mult. Profesia de executor judecătoresc aduce cu sine niște condiționări care nu pot fi ignorate și care se transferă uneori și în plan personal. Rigurozitatea, determinarea și intransigența de la birou, pleacă de suficiente ori, cu tine, acasă. Și atunci, întotdeauna, trebuie să găsești o soluție să dai și celor dragi, o parte egală din tine.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Oana Moroșan: Da, condiționat chiar de implicarea lor. De cât sunt dispuse să sacrifice.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca aceasta în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Oana Moroșan: Așa este. E o perioadă favorabilă dezvoltării femeilor. Cred că femeile juriste anticipează destul de bine ce presupune profesia pe care o aleg. Pentru că însăși abilitatea de anticipare e condiție sine qua non în activitatea lor. Iar această abilitate perfecționată în profesie, le permite să anticipeze excelent și în plan personal. În plus, de cele mai multe ori, profesionistele dreptului sunt modele pentru societate și inspiră întotdeauna prin asumare.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Oana Moroșan: Mă inspiră femeile care au cariere politice reale și recunoscute la nivel internațional. Și care scriu istorie, astfel. În suflet, port cu statornică recunoștință, modelul profesorilor mei de excepție.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Oana Moroșan: Pandemia COVID-19 a fost o perioadă dificilă, Suceava fiind și unul dintre primele municipii carantinate din România, ceea ce a adus cu sine, provocări și mai mari decât cele care existau deja. Digitalizarea biroului pentru procedurile de executare silită care se puteau desfășura de această manieră, mi s-a părut la acel moment, cel mai simplu demers pe care l-am avut de îndeplinit, drept dovadă că în câteva zile, toată activitatea era reconfigurată. Personal, imposibilitatea de a fi în contact permanent cu cei dragi și îngrijorarea continuă pentru aceștia, mi-au testat suficiente limite. Responsabilitatea pentru echipa mea, m-a preocupat în egală măsură. Și găsirea de soluții. Am reușit alături de oameni extraordinari, care s-au mobilizat exemplar, să-mi fac partea mea de datorie față de semenii mei în acele momente. Asta, îmi amintesc, că a contat atunci, cel mai mult pentru mine.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Oana Moroșan: Să viseze, să nu renunțe și să iubească viața!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Oana Moroșan: Eu vă mulțumesc și vă felicit pentru întreaga dvs. activitate!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership