Secţiuni » Executori judecătoreşti
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România

WOMEN IN LAW. Violeta Badea: În ultimii ani femeile au dobândit o autonomie extraordinară din perspectivă profesională


3 martie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Violeta Badea

Violeta Badea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă executor judecătoresc Violeta Badea (în raza Curții de Apel Constanța), pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Violeta Badea: Vă mulțumesc și eu foarte mult pentru invitația de a acorda acest interviu! Mă onorează prezența în cadrul acestui frumos proiect, Women in Law, pentru care vă felicit! Pentru a răspunde la această prima întrebare, trebuie să las orice formă de modestie la o parte și să fac o analiză obiectivă a profesionistului Violeta Badea. Așadar, ca profesionist mă definesc, în primul rând, nivelul cunoștințelor teoretice și practice și calitatea muncii mele. Urmează respectul față de profesie, un set important de valori personale și profesionale și, nu în ultimul rând, puterea de muncă și capacitățile de adaptare, învățare și de decizie.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Violeta Badea: Indiferent de profesia juridică aleasă, în ultimii ani femeile au dobândit o autonomie extraordinară din perspectivă profesională, fiind angrenate într-o sumedenie de activități în care inițial majoritari erau bărbații. Anul acesta se împlinesc 156 ani de la nașterea reputatei Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa și prima din lume cu un doctorat în Drept, profesie în care doar bărbații aveau, până la acel moment, exclusivitate. Interesant este însă să vezi cum, de-a lungul timpurilor, femeile au dobândit o voce clară și puternică în domeniul științelor juridice, contribuind în mod neîncetat la dezvoltarea și implementarea efectivă a profesiilor juridice, independent de natura acestora.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Violeta Badea: Orice dedicare/pasiune viscerală, asumată și conștientizată, indiferent că este vorba despre profesie sau familie, reprezintă un contrafort extraordinar pentru susținerea ambelor lumi. Dar e foarte greu. Ai nevoie de un echilibru psihic extraordinar și de susținere. De parteneriate de viață și profesionale foarte bune.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Violeta Badea: Un răspuns obiectiv, într-o asemenea mare de subiectivitate a dorințelor individuale, este greu de furnizat. Fiecare individ ar trebui să poată deveni ceea ce vrea, evident, cu respectarea normelor de conviețuire socială 😊 Mediul juridic este și el un organism viu, aflat în continuu proces de schimbare, adaptare la actualitatea vremurilor pe care le trăim, dar și la cei care fac parte din acestea, fie că vorbim despre profesioniști ori justițiabili. Totuși, femeile din profesiile juridice au dobândit în ultima vreme resorturi inimaginabile pentru accesarea profesiilor juridice și asta nu doar pentru că rolul femeii în societatea actuală este într-un raport de echitate cu rolul pe care inițial bărbații îl dețineau în această sferă, dar și datorită evoluției semnificative a accesului la informație, formare profesională etc. La nivel subiectiv, însă fiecare dintre noi alege acele elemente din mediul extern care îl sprijină, inspiră, animă sau, per a contrario, care îi limitează orizontul dezvoltării.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Violeta Badea: Un astfel de rol nu poate fi atribuit doar femeilor aparținând profesiilor juridice sau femeilor, în general. În primul rând este o responsabilitate intrinsecă a fiecăruia dintre noi de a conștientiza propriile alegeri. În acest proces de conștientizare al fiecărui individ apare mai întâi familia, apoi școala, societatea, instituțiile statului și mai apoi interacțiunea cu diverși factori de influență de natură profesională. Din păcate, profesia juridică nu este accesibilă tuturor. Și nici interacțiunea cu profesioniștii din acest domeniu. Dar ca să termin răspunsul la această întrebare într-o notă pozitivă, vă împărtășesc un lucru de care nu mă îndoiesc: responsabilitatea noastră, a fiecărui individ, este de aduce la lumina și de a dărui celorlalți cele trei adevăruri platoniene – Binele, Frumosul și Adevărul.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Violeta Badea: Nu, dar am încercat să învăț de la cei mai buni decat mine. Am vrut și am muncit mult ca să devin cea mai bună variantă a mea. Și nu a fost ușor. Nu neg importanța alegerii în viață a unui model inspirațional, însă cine o face trebuie să fie suficient de înțelept să se ghideze după o persoană potrivită astfel încât să fie evitată influența negativă în viață, în evoluția individului. Eu sunt un caz fericit, un om care și-a conștientizat propria identitate la timp și care a știut să își dezvolte sistemul de valori și abilitățile din experiențele proprii (bune sau rele) și ale celor din jur. Și mi-ar plăcea ca și eu și cât mai mulți dintre noi să vrem și să devenim o mică sursă de inspirație pentru alții.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Violeta Badea: Grea, dar și interesantă experiență….. Personal, am reușit să trec cu bine de această perioadă. Evident, cu inevitabilele stări de îngrijorare, de teamă pentru sănătatea proprie și a celor din jur. La începutul perioadei de pandemie a fost mai greu, dar ne-am adaptat pe parcurs. Am văzut cum lumea s-a schimbat, cum și-a dat seama că nu o să mai fie la fel, dar că poate fi și altfel… M-au marcat, însă dramele din jurul nostru… Nu ai cum să rămâi indiferent la durerea fizică sau sufletească a unui om… Din punct de vedere profesional, totul a fost despre adaptare. Despre găsirea celor mai bune soluții într-o nouă conjunctură. A fost dificil, dar nu imposibil.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Violeta Badea: Și nu numai pentru doamnele din lumea juridică 😊 Nu munciți numai ca să fiți de succes, ci ca să fiți valoroase!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Violeta Badea: Și eu vă mulțumesc si vă doresc succes în continuare!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii