« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

CCR pendinte: art. 1 din Legea nr. 19/2016 (plafon despăgubiri depozite la CEC în vederea achiziționării de autoturisme). UPDATE: decizia Curții Constituționale (neîntemeiată)
05.05.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

05.05.2020: În data de 18.02.2019, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 63/2020, Monitorul Oficial nr. 313 din data de 14.04.2020):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Florin-Alin Păștean în Dosarul nr.19911/55/2016 al Judecătoriei Arad – Secția civilă și constată că dispozițiile art.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Arad – Secția civilă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 18 februarie 2020.

***

21.03.2017: În data de 06.03.2017 s-a constituit un nou dosar (803D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 19/2016 privind aprobarea O.G. nr. 19/2014 pentru completarea O.U.G. nr. 156/2007 (cauza Păștean Florin Alin).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 19/2016 formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Judecătoria Arad care a hotărât să nu suspende judecarea cauzei.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 1
Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 19 din 26 august 2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, adoptată în temeiul art. 1 pct. I.4 din Legea nr. 119/2014 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 630 din 28 august 2014, cu următoarele modificări şi completări:
1.La articolul unic punctul 2, alineatul (1) al articolului 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 31
(1) În vederea despăgubirii persoanelor fizice prevăzute la art. 13 Ministerul Finanţelor Publice procedează, la solicitarea B.R.D. Groupe Societe Generale – S.A., la emisiuni de titluri de stat în limita unui plafon de 5.000.000 lei. Titlurile de stat sunt nenegociabile şi nepurtătoare de dobândă.”
2.La articolul unic, după punctul 2 se introduc două noi puncte, punctele 3 şi 4, cu următorul cuprins:
„3. La articolul 31, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:
«(11) Pentru emisiunile de titluri de stat care se efectuează în limita plafonului prevăzut la alin. (1), datele de emisiune şi scadenţă se menţionează în prospectele de emisiune ale titlurilor de stat.
(12) Întreaga responsabilitate pentru realitatea şi corectitudinea sumelor reprezentând valoarea despăgubirilor revine B.R.D. Groupe Societe Generale – S.A.»
4. După articolul 32 se introduce un nou articol, articolul 33, cu următorul cuprins:
«Art. 33
(1) Pentru deponenţii cărora prin hotărâri judecătoreşti executorii li s-a dispus plata despăgubirilor în baza art. 2 şi 3 şi calculul acestora până la data plăţii, valorile totale ale despăgubirilor se calculează de către B.R.D. Groupe Societe Generale – S.A. conform art. 31 alin. (5).
(2) Valoarea nominală individuală a fiecărui titlu de stat calculată pentru deponenţii prevăzuţi la alin. (1), este egală cu diferenţa dintre valorile individuale nou-calculate şi valorile individuale ale despăgubirilor încasate.
(3) Emisiunile de titluri de stat se vor efectua în limita plafonului stabilit la art. 31 alin. (1), iar datele de emisiune şi scadenţă se vor menţiona în prospectele de emisiune ale titlurilor de stat. Titlurile de stat sunt nenegociabile şi nepurtătoare de dobândă.»”

Dispoziţiile în raport de care se va efectua controlul de constituţionalitate au următorul conţinut normativ:

Art. 16 (extras) Constituţia României
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Art. 1- Protocolul nr. 12 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
1. Exercitarea oricărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurată fără nici o discriminare bazată, în special, pe sex, pe rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau oricare altă situaţie.
2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate la paragraful 1.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.