Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale
21.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată, anual, la 21 martie.

„Mă tem că lumea va ajunge într-un alt moment acut în lupta împotriva demonului urii”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Împotriva creșterii alarmante a xenofobiei, rasismului și intoleranței, Biroul pentru drepturile omului al ONU a lansat campania #FightRacism pentru a promova o cultură globală de toleranță, egalitate și antidiscriminare.

Pentru respectarea din acest an a zilei de 21 martie, campania #FightRacism va evidenția figuri globale care combat discriminarea în sport și va colabora cu baschetul EuroLeague pentru a promova un mesaj de unitate.

În 2020, #FightRacism va evidenția susținere pentru unele figuri de frunte ale culturii populare globale – sport, muzică, modă, filme, TV, printre altele – pentru a promova egalitatea și antidiscriminarea.

21 martie este, de asemenea, o oportunitate de a concentra atenția asupra Deceniului Internațional pentru oamenii de origine africană, care constituie unele dintre cele mai sărace și marginalizate grupuri din lume. La cinci ani de la lansarea Deceniului în 2015, Adunarea Generală a ONU va efectua o revizuire critică, evaluând ce țări s-au înfăptuit și identificând acțiunile care trebuie luate pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului afrodescendenților. Studiile și constatările efectuate de organisme internaționale și naționale demonstrează că oamenii de origine africană au încă acces limitat la educație de calitate, servicii de sănătate, locuințe și securitate socială. Șefa ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va vorbi despre revizuirea Consiliului Drepturilor Omului.

Alătură-te nouă și ia măsuri pentru #FightRacism. În fiecare zi, fiecare dintre noi ne putem ridica împotriva prejudecăților rasiale și a atitudinilor intolerante.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată, anual, la data de  21 martie.

Tema pentru 2019 este: „Atenuarea și contracararea populismului naționalist în creștere și a ideologiilor extremiste extremă”.

Mișcări extremiste rasiste bazate pe ideologii care caută să promoveze agende populiste, naționaliste se răspândesc în diferite părți ale lumii, alimentând rasismul, discriminarea rasială, xenofobia și intoleranța asociată, adesea vizând migranți și refugiați, precum și oameni de origine africană.

***

21 martie 2018: Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată, anual, la data de  21 martie.

Drepturile omului sunt indicate fiecărei persoane, fără discriminare. Dreptul la egalitate şi dreptul la nediscriminare sunt pietrele de temelie ale legislaţiei privind drepturile omului, potrivit ONU. Articolul 1 din din Declarația Universală a Drepturilor Omului afirmă că toate ființele umane se născuiesc liber și egal în demnitate și drepturi. Și pe baza articolului 2, fiecare are dreptul la toate drepturile și libertățile stabilite în Declarație, fără deosebire de rasă sau de orice alt fel.

Tema din 2018 este: „Promovarea toleranței, incluziunii, unității și respectului pentru diversitate în contextul combaterii discriminării rasiale.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (International Day for the Elimination of Racial Discrimination) este marcată, anual, pe 21 martie, proclamată fiind prin Rezoluția Adunării Generale a ONU 2142/1966 pentru a atrage atenția asupra faptului că practicile discriminatorii sunt încă larg răspândite în multe părți ale lumii.

Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile și practicile rasiste au fost eliminate în multe țări și a fost construit un cadru internațional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenția internațională privind eliminarea discriminării rasiale.

Convenția a fost adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU 2106 (XX) din 21 decembrie 1965 și este de dorit o ratificare universală a acesteia, dar încă, în diverse regiuni, multe persoane, comunități și societăți suferă de nedreptatea și stigmatului pe care le aduce rasismul.

Tema din 2017 este „Profilarea rasială și incitare la ură, inclusiv în contextul migrației”.

Prin Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți, adoptată în septembrie 2016, statele membre ONU au condamnat cu fermitate actele și manifestările de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță împotriva refugiaților și a migranților. Totodată, acestea s-au angajat pentru o serie de măsuri privind contracararea unor astfel de atitudini și comportamente, în special în ceea ce privește infracțiunile generate de ură, discursurile de ură și violență rasială.

În același sens, Summit-ul pentru Refugiați și Migranți din septembrie 2016, a declanșat și inițiativa globală „Together” condusă de secretarul general al ONU, care își propune să schimbe percepțiile și atitudinile negative față de refugiați și migranți, în parteneriat cu statele membre, societatea civilă și sectorul privat.

Tema ediției din 2016 a fost „Provocări și realizări ale Declarației de la Durban și a Programului de acțiune — la împlinirea a 15 ani de la adoptare”. Declarația de la Durban a fost adoptată la Conferința mondială împotriva rasismului, discriminării rasiale, xenofobiei și intoleranței din Africa de Sud, în 2001.

Ziua de 21 martie marchează și începutul Săptămânii de solidaritate cu popoarele, care luptă contra rasismului și discriminării rasiale, marcată anual, la inițiativa Adunării Generale a ONU, începând cu anul 1979.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/en/events/racialdiscriminationday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.