Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Simona Anghel: Oamenii se pot limita din motive de ei știute


21 februarie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Simona Anghel

Simona Anghel

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă procuror Simona Anghel, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Simona Anghel: Mulțumesc pentru nominalizare. Îmi vine în minte o însușire. Curiozitatea. Acest incredibil motor însuflețește profesia de magistrat și face ca legea să fie răsfoită până la înțelegere. În cele din urmă, dezideratul este să se fi așternut printre volumele stufoase de urmărire penală răspunsuri edificatoare. Dar știți proverbul acela ”era atât de curios, încât și-a băgat capul sub ghilotină?” Curiozitatea naște inevitabil întrebări. Și aș spune, cu cât mai curioasă, cu atât mai pasionată de acuratețea răspunsului.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Simona Anghel: Ei bine, oamenii se pot limita din motive de ei știute. Nu identific elemente extrinseci care să limiteze implicarea. Ce înseamnă, de fapt, să te implici? Premisa ar fi că ai autonomie profesională, că-ți cunoști competențele și că asiguri energie pentru efort susținut. Pasiunea pentru profesie merge mână în mână cu implicarea. Numai profesionistul, femeie sau nu, decide dacă implicarea este o întâmplare, o necesitate sau pur și simplu un fel de a exista profesional.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Simona Anghel: Nu identific dificultăți de rol, dar pot identifica momente când rolurile au intrat în conflict, când energia și timpul dăruite profesiei au limitat interacțiunea cu familia. Ca să nu ajung în faza prejudiciilor majore învăț să-mi drămuiesc timpul, să cer ajutor atunci când trebuie să fiu în două locuri și când ajung acasă să fiu cu gândurile în acest loc minunat.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Simona Anghel: Acest mediu profesional satisface absolut toate nuanțele determinate de voință.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Simona Anghel: În opinia mea, alegerile sunt urmarea unui dialog blând sau ”sângeros” (unele alegeri pot fi dificile) al omului din prezent cu omul (același om) care face un arc peste timp, după ce va fi luat decizia. Rolul femeii magistrat, de exemplu, este de a explica prin instrumente specifice că alegerile presupun deliberare, deci rațiune, direcție și asumarea consecințelor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Simona Anghel: Mama și doar ea.

Alina Matei: Am trăit timp de doi ani în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Simona Anghel: Am dus dorul zilelor pline cu de toate: munca și colegii mei, întâlniri cu prietenii, vizionarea unui film la cinema, petrecerea timpului în aer liber. Ce bine că a trecut!

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Simona Anghel: Let life be! Până la urmă, viața este totul.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Simona Anghel: Vă mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii