WOMEN IN LAW. Cristina Matei: Nu reglementările sunt acum problema, cât felul în care femeile sunt, ulterior, prețuite
20 februarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Cristina Matei, consultant în comunicare al UNBR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Cristina Matei: Mulțumesc, Alina, pentru invitație!
Am considerat dintotdeauna că jurnalistul nu este o voce, ci este cel care dă altora voce, că nu este o vedetă, ci că este cel care îi face pe alții cunoscuți. Pe scurt, jurnalistul este un fel de anonim. Probabil că lucrurile sunt mai nuanțate, însă felul acesta de a gândi m-a făcut să valorizez oamenii indiferent de prejudecăți, stereotipii sau bârfe și să le găsesc, cel puțin la început, circumstanțe atenuante chiar și atunci când alții le sar în cap. Apoi, cred că uneori mă definesc exagerarea, simțul urgenței și un limbaj lapidar.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Cristina Matei: Implicarea femeilor în profesiile juridice are momente și momente… Limitările sunt inerente, unele apar în mod firesc atunci când apar copiii, poate un burnout, poate un an sabatic sau continuarea studiilor.
Cât despre implicarea nelimitată a femeilor în oricare dintre profesiile juridice, reglementările actuale nu prevăd niciun fel de limitări în afara celor de competență, care sunt valabile pentru toată lumea. Profesiile juridice, poate mai mult decât altele, nu mai sunt doar o lume a bărbaților.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca nici unul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Cristina Matei: Ca femeie, este foarte greu să păstrezi echilibrul, pentru că fiecare rol cere totul. De aceea, cred că uneori simți nevoia să te refugiezi mai mult timp în profesie, alteori în familie. Dar refugiul, oricât de primitor este pe termen scurt, se întoarce cumva împotriva ta. Pentru că multe rămân în afara lui. În cele din urmă, constați că viața este fără filtru. 🙂
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Cristina Matei: Mediul juridic este deschis femeilor, ceea ce reprezintă primul pas către oportunitățile din domeniu. Am citit recent pe site-ul Societății de Drept din Anglia și Țara Galilor (The Law Society) despre primele femei avocat primite în profesie în urmă cu o sută de ani, ca urmare a legii care a eliminat discriminarea bazată pe sex – Sex Disqualification (Removal) Act. Gândește-te că doar cu o zi înainte de această lege femeile nu erau considerate persoane, prin urmare nu puteau accede în avocatură. O numesc și eu aici pe Maud Crofts, despre care The Law Society scrie că a fost o strălucită avocată, devenită ulterior prezentatoare BBC, doar pentru a-mi confirma, dacă mai era nevoie, că dreptul și jurnalismul au fost dintotdeauna chemate să fie avangarda demnității omului. Chiar dacă forțez un pic lucrurile, în sensul dorit de mine.
Revenind la întrebare, așa pare – că azi femeile pot să fie ce vor ele să fie. Totuși, societatea în sine are capcane. Nu reglementările sunt acum problema, cât felul în care femeile sunt, ulterior, prețuite. Mă gândesc la mirajul unui oraș turistic în care ești binevenit să cheltuiești tot, dar, după o vreme, realizezi că a fost mereu un oraș întors cu spatele.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Cristina Matei: Lumea se îndreaptă spre lucrurile cărora noi le dăm importanță. Prin urmare, rolul femeii jurist este să dea importanță acelor câtorva aspecte care ne fac să mergem demni mai departe, ca oameni, ca societate, ca omenire. Nu este deloc ușor astăzi, când adevărul nu mai este indispensabil. Sunt oameni care preferă să nu cunoască și să rămână mai degrabă cu o prejudecată decât cu adevărul.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Cristina Matei: Am lucrat cu femei extrem de valoroase și de ambițioase, care tot timpul erau preocupate să se perfecționeze si care nu se lăsau înfrânte de absolut nimic. Caracterul omului însă nu poate fi inspirat de vreun model. Fiecare dintre noi se descoperă treptat după ani de practică, în care încep să se decanteze stilul și etica profesională. Dacă insiști să aleg un nume, atunci voi da un răspuns previzibil: jurnalista CNN, Christiane Amanpour. Multă vreme mă ridicam instinctiv în picioare când o ascultam prezentând știrile sau luând un interviu.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Cristina Matei: Perioada pandemiei a fost o provocare istorică pentru conducerea UNBR și mă bucur că am fost acolo. La nivelul meu, în planul comunicării, m-am simțit în fiecare zi din nou ca la știri. La Uniune s-a lucrat enorm, s-a comunicat doar esențialul.
În plan personal, nu am suferit din cauza izolării, ci din cauza faptului că percepția noastră asupra libertății s-a schimbat brusc și – pare – iremediabil. Cultura fricii alterează orice încercare de a trăi firesc.
Iată cum am redescoperit că fără libertate nu avem forță, suntem fragili și ne simțim umili. De aceea trebuie să ne recâștigăm încrederea în dreptul de a ne trăi viața cu îndrăzneală.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Cristina Matei: Să se bucure de prețuirea celor din jurul lor.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Cristina Matei: Și eu vă mulțumesc!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro