WOMEN IN LAW. Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Juriștii stabilesc responsabilitatea pentru alegerile altora
16 februarie 2023 | Alina MATEIAlina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Diana-Mihaela Micu-Cheptene, Președinta Curții de Apel Iași, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Bună ziua, dumneavoastră și cititorilor JURIDICE.ro! Este un prilej de reflecție întrebarea dumneavoastră. Cred că reperele profesionale privesc perseverența, înțelegerea naturii umane, atenția la detalii, curiozitatea și, mai cu seamă, dorința lucrului bine făcut.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Clar nelimitată, atât ca pondere, dar și din perspectiva calității implicării. Femeile sunt profesioniste dedicate, iar domeniul juridic este un teren adecvat desfășurării forțelor pe care le dețin, potențate și de calitățile feminine. Implicarea ține de voință în cazul femeilor în contextul actual, domeniul juridic oferind largi perspective.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Ar fi extraordinar dacă aceste filtre ar exista într-un loc anume, să putem apela la ele când e nevoie! Cum așa noroc nu ne-a ieșit în cale, învățăm pe parcurs cum să ne scuturăm de părțile nenecesare ale fiecărui rol. În fiecare zi. Cu perseverență și cu cretitudinea că va fi mai bine mâine.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Da, dacă își doresc lucruri care au repere comune cu cele existente în mediul juridic, care impune muncă, perseverență și seriozitate. Există și diversitate prin ceea ce presupune fiecare profesie din domeniul juridic, astfel încât gama de opțiuni este mare. Și cum femeile reprezintă o pondere mare în rândul profesioniștilor domeniului juridic, terenul este pregătit pentru fiecare în a-și împlini dorințele.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Responsabilitatea este un concept definit în multe feluri, are multe înțelesuri, aplicări, dar în esență privește lucrul temeinic făcut, care include prevederea consecințelor acțiunilor sau inacțiunilor. Prin natura activității lor, juriștii stabilesc responsabilitatea pentru alegerile altora, dar și în afara profesiei transmit repere în această direcție. Ei sunt responsabili de transmiterea cunoștințelor despre responsabilitate. Iar femeile jurist au și abilitățile native necesare predării temeinice a acestei învățări!
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Bunica maternă, care avea o înțelegere deosebită a lucrurilor, vremurilor și oamenilor. Relata povești de succes ale oamenilor din comunitatea în care a trăit, asimila cu mare ușurință toate noutățile, era directă, prietenoasă, curioasă și intuitivă.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: O schimbare majoră de perspectivă. La serviciu foc continuu, pentru că eram ca un centru de comandă, cu activitate permanentă, iar acasă aveam contact cu ceea ce presupunea izolarea. Poate părea ciudat, dar activitatea profesională a fost cel puțin la fel de intensă ca în perioadele anterioare, cu multe provocări, noutăți, care trebuiau asimilate, găsite soluții. Au rămas multe lucruri bune din acea perioadă, cum ar fi progresul digitalizării și soluțiile novatoare găsite de angajați. A funcționat ca un stimul motivațional. Oamenii acționau unitar și împreună luptau împotriva dușmanului nevăzut. Așa s-au realizat lucruri care ar fi necesitat în condiții normale mult mai mult timp.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: Să își urmeze dorințele cu perseverență și să se bucure de drumul parcurs.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Diana-Mihaela Micu-Cheptene: A fost un prilej de plăcută conversație, pentru care vă mulțumesc!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.