Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua mondială a poeziei
21.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

„Ziua internaţională a poeziei” are ca scop principal susținerea creaţiei poetice, stabilirea unui dialog între poezie şi alte genuri ale creaţiei, editarea şi promovarea poeziei ca artă a sensibilității și frumosului interior. Poezia trebuie promovată în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identității unei societăți. Se impune și stimularea creației la elevi și tineri prin susținerea financiară de către Guvern a Festivalurilor și concursurilor naționale și din domeniul literaturii.

Poetul Gheorghe A. Stroia ne reamintește despre hrana spirituală, afirmând: ”Astăzi, din nefericire, oamenii au uitat, din ce în ce mai mult, să fie Oameni. Că pe lângă hrana aceea strict materială a trupului (pâinea şi apa vieţii, cum se spune), au nevoie şi de pâinea şi apa imaterială a Poeziei. Ce poate să îţi adape visele, mai mult decât însuşi visul? Sau ploaia aceea, pe care o simţi căzând în culori, peste tine? (O stare– o culoare, o picătură– un vis, un sunet– o armonie). Că anotimpurile nu sunt cicluri, ci sunt părţi ale unei lumi ce se află în tine, în puterea ta”.

Pentru maestrul Vasile Groza „Poezia reprezintă, de fapt, esența unor mărturisiri din viața noastră și nu numai, și din tot ce se întâmplă în Universul existențial. În ce mă privește, consider că poezia pentru cei mici, are menirea de a descoperi și redescoperi, taine aparent neobservate de cei maturi, dar trăite intens de copii care tot timpul sunt însetați în a cunoaște lumea și mai ales lumea copilăriei lor. Ori a putea pătrunde în această lume a copiilor, e necesar să te ridici și să te implici odată cu perceperea lor. Atunci când reușești acest lucru, înseamnă că tu, ca poet, te amesteci între ei încât aceștia te consideră de-ai lor”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie. 

21 martie 2018: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie. 

Poezia ne reafirmă umanitatea obișnuită, dezvăluindu-ne că indivizii, oriunde în lume, împărtășesc aceleași întrebări și sentimente. Poezia este suportul tradiției orale și, de-a lungul secolelor, poate comunica valorile interioare ale diferitelor culturi.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Pe 21 martie, este marcată, anual, Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day).

Evenimentul a fost proclamat printr-o decizie a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999 și are ca scop promovarea diversității lingvistice prin intermediul expresiei poetice. Totodată, această zi este o ocazie pentru limbile pe cale de dispariție de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Irina Bokova, directorului general al UNESCO: „Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie și alte arte, cum ar fi teatru, dansul, muzica și pictura și de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul mass-mediei. Așa cum poezia continuă să unească oamenii de pe toate continentele, toți sunt invitați să se alăture.”

Cu prilejul Zilei mondiale a poeziei, în România se organizează în fiecare an tot mai multe evenimente. Dintre evenimentele organizate în acest an, menționăm:

Recital cu pereche – „Noi și amintirea lor”, Green Hours Cafe
– organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Asociația Euro CulturArt, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România și Opera Scrisă.ro;

Gala de poezie & jazz, Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
– organizată de Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) și Asociația Euro CulturArt;

„Plătește cu Poezie”, Ediția a V-a
– campanie-manifest care are loc la nivel global în aproape 1500  de cafenele din zeci de țări
– în România, peste 270 de cafenele participă la campanie. Astfel, romanii sunt îndemnați să își redescopere creativitatea la o ceașca de cafea, iar toți cei care aleg să participe la aceasta campanie pot folosi versurile ca monedă de schimb pentru a primi o cafea sau un ceai, la alegere, din partea casei.
– în 2016, campania a reușit să strângă peste 18.000 de poezii scrise de români din peste 70 de orașe din țară.
– harta localurilor participante poate fi consultată aici.

Web-site-urile oficiale ale campaniei: un.org/poetryday și unesco.org/poetry-day.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.