Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua internațională a pădurilor
21.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020:Ziua internațională a pădurilor este marcată, anual, la data de 21 martie.

Prevazut în Strategia forestieră UE până în 2020, ca punct principal pentru date și informații despre păduri și silvicultură în Europa, Sistemul de informații pentru păduri pentru Europa (FISE) a fost lansat în cadrul conferinței Comisiei Europene privind pădurile pentru biodiversitate și climă, la 4 februarie 2020.

Strategia forestieră a UE din 2013 solicită „consolidarea bazei de cunoștințe forestiere pentru a înțelege mai bine provocările complexe de mediu și de societate cu care se confruntă sectorul forestier. În plus, cartografierea și evaluarea stării ecosistemelor forestiere și a serviciilor acestora necesită informații forestiere UE mai bune.”

Pentru a atinge acest scop, Sistemul de Informații Forestiere din Europa (FISE) a fost creat pentru a colecta informații armonizate la nivel european cu privire la rolul multifuncțional al pădurilor și al resurselor forestiere și la integrarea diverselor sisteme de informații și platforme de date (cum ar fi Sistemul european de informații despre incendii forestiere , EFFIS), într-un sistem modular dinamic care combină date și modele în aplicații. Dezvoltarea a fost realizată de Centrul comun de cercetare (JRC), iar găzduirea platformei este realizată de Agenția Europeană de Mediu (SEE).

În prezent, FISE oferă informații despre „datele de bază ale pădurilor”, cum ar fi acoperirea terenului forestier, densitatea acoperirii copacilor și modificarea acoperirii terenurilor forestiere. În viitor, vor fi abordate alte patru teme principale, și anume „natura și biodiversitatea”, „schimbările forestiere și climatice”, „sănătatea și rezistența pădurilor” și „bioeconomia”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua internațională a pădurilor este marcată, anual, la data de 21 martie.

Tema pentru anul acesta este: „Pădurile și educația – Învățați să iubiți pădurile”.

Mesajele-cheie din 2019, concentrându-se asupra avantajelor pădurilor și orașelor durabile, sunt:
• Rolul copacilor în atenuarea impactului schimbărilor climatice.
• Efectele pozitive ale copacilor asupra climatului local.
• Arborii urbani ca filtre de aer, eliminând poluanții și făcând orașele mai sănătoase.
• rolul copacilor în reducerea poluării sonore în zonele urbane
• Impactul pozitiv al spațiilor verzi din mediul urban.
• Pădurile din și în jurul zonelor urbane care contribuie la reglarea și filtrarea apei.
• Modul în care pădurile urbane contribuie la economiile locale prin înfrumusețarea orașelor și prin turism.
• Furnizarea energiei regenerabile.
• Cum arborele poate furniza o sursă de fructe cu coajă lemnoasă și părăsește populația locală.

***

21 martie 2018: Ziua internațională a pădurilor (International Day of Forest) este marcată, anual, la data de 21 martie.

Această sărbătoare globală a pădurilor oferă o platformă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor tipurilor de păduri și copaci și pentru a sărbători căile prin care ne susțin și ne protejează.

Tema pentru anul 2018 este: „Păduri și orașe durabile.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Ziua internațională a pădurilor (International Day of Forests) este marcată, anual, la 21 martie și are drept scop conștientizarea importanței pe care o au pădurile în viața noastră de zi cu zi.

Potrivit ONU, pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului și exercită funcții vitale pentru întreaga planetă, 1,6 miliarde de oameni (inclusiv peste 2.000 de culturi indigene) depinzând de acestea pentru a-și asigura mijloacele de trai, medicamentele, carburanții și alimentația.

Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafața terestră, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante și insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice și contribuie la menținerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon și a umidității din aer. Totuși, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual.

Astfel, la 21 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 67/200, prin care ziua de 21 martie a fost declarată Ziua internațională a pădurilor, încurajând toate statele membre să organizeze activități pentru promovarea rolului pădurilor și pentru protejarea acestora.

Totodată, Adunarea Generală a ONU a desemnat Forumul Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) pentru a facilita marcarea Zilei internaționale a pădurilor, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizațiile internaționale și regionale, precum și cu părțile interesate, inclusiv cu societățile civile.

În 2017, tema evenimentului este „Păduri și energie”, dat fiind faptul că pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci și prin producția de biomasă și prin potențialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile.

Conform Planului de acțiune al UE pentru păduri, ele reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană, suprafața acestora acoperind 37,8 % din teritoriul european și asigurând existența a 3,4 milioane de persoane. În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după Statele Unite ale Americii și produce aproximativ 80% din pluta disponibilă la nivel mondial.

::Website-ul oficial al campaniei este: un.org/forestsday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.