Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a pădurilor
21.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul mediului, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a pădurilor este marcată, anual, la data de 21 martie.

ȘTIAȚI CĂ?

– Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră a lumii, cu peste 60.000 de specii de arbori.
– Aproximativ 1,6 miliarde de oameni depind direct de păduri pentru hrană, adăpost, energie, medicamente și venituri.
– Lumea pierde 10 milioane de hectare de pădure în fiecare an- cam cât teritoriul Islandei.

***

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul comunicat de presă:

La data de 21 martie sărbătorim Ziua Internațională a Pădurilor. Aceasta a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra importanței pădurilor la nivel global. Tema din acest an este „Pădurile – producția și consumul sustenabil” și subliniază importanța utilizării sustenabile a lemnului.

În acest an, prin cele două campanii de împădurire din primăvară și toamnă, o suprafață de aproape 24.000 de hectare, aflate atât în fond forestier de stat, cât și în fond forestier privat, va beneficia de regenerări.

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va beneficia de sume consistente pentru împăduriri și prin Planul Național de Redresare și Reziliență: „Ziua Internațională a Pădurilor este un bun prilej să conștientizăm importanța acestei resurse care găzduiește cea mai mare parte din biodiversitatea terestră a lumii. Pădurea este sursă de hrană, adăpost, energie și venituri pentru milioane de oameni, contribuind totodată la sănătatea planetei. Tema din acest an aduce în prim-plan sustenabilitatea, pentru că utilizarea durabilă a pădurilor ne va ajuta la trecerea spre o economie bazată pe materiale regenerabile, reutilizabile și reciclabile. Pădurile merită prețuirea și grija noastră! Ambiția noastră, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, este să creștem suprafaţa împădurită, iar în acest scop ne ajută componenta «Păduri şi protecţia biodiversităţii» din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investiţiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi cel puţin 3.150.000 mp de suprafeţe noi de păduri urbane, în conformitate cu cerinţele legale stabilite în Strategia Naţională Forestieră 2020 – 2030”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acțiunile de împădurire din acest an vizează 7.692 de hectare, din care peste 4.700 de hectare se află în fond forestier de stat și peste 2.850 de hectare sunt localizate în fond forestier privat.

Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale și artificiale, care se vor executa în 2022, Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva va efectua în fondul forestier proprietate publică a statului și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii etc.).

Totodată, „Luna Pădurii” se desfăşoară anual în perioada 15 martie-15 aprilie, de peste 60 de ani, și reprezintă o bună ocazie pentru plantarea arborilor, acțiuni de regenerare a pădurilor şi conştientizare publică.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a pădurilor este marcată, anual, la data de 21 martie.

Când bem un pahar cu apă, scriem într-un caiet, luăm medicamente pentru febră sau construim o casă, nu întotdeauna facem legătura cu pădurile. Și totuși, acestea și multe alte aspecte ale vieții noastre sunt legate de păduri într-un fel sau altul.

Gestionarea durabilă a pădurilor și utilizarea resurselor lor sunt esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a contribui la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare. Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și în realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă. Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor neprețuite beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant.

Tema Zilei Internaționale a Pădurilor pentru 2021 este Refacerea pădurilor: o cale spre recuperare și bunăstare. Restaurarea și gestionarea durabilă a pădurilor contribuie la abordarea crizelor schimbărilor climatice și a biodiversității. De asemenea, produce bunuri și servicii pentru dezvoltare durabilă, încurajând o activitate economică care creează locuri de muncă și îmbunătățește viețile.

Tema acestui an se încadrează în Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030), un apel pentru protecția și renașterea ecosistemelor din întreaga lume.

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a transmis următorul mesaj:

Beneficiile oferite de pădure nu au mai fost demult o preocupare pentru România, însă reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare, determinată să îmbunătățească legislația și aplicarea ei. Scopul final este de a asigura în mod sustenabil toate funcțiile pădurii: de protecție, social și economic.

Avem nevoie de o nouă strategie forestieră națională ambițioasă, pe care intenționăm să o elaborăm anul acesta și să începem să o aplicăm începând cu anul următor.

Astăzi celebrăm Ziua Internațională a Pădurilor. Națiunile Unite au proclamat la 21 martie 2012 această zi dedicată pădurii, care an după an prinde tot mai multă amploare. Tema propusă anul acesta de Națiunile Unite „Restaurarea pădurii” este convergentă eforturilor noastre de a crește semnificativ suprafața împădurită a țării începând cu acest an. Prin Planul Național de Reziliență și Redresare, vom aloca în perioada 2021-2026, resurse consistente pentru creșterea suprafeței împădurite a țării, cu prioritate în zonele vizate de deșertificare. Din același plan național, urmează să alocam fonduri pentru proiecte de reconstrucție ecologică a ecosistemelor forestiere existente, dar degradate

Totodată, ne dorim ameliorarea practicilor de exploatare forestieră prin investiții în tehnologii prietenoase cu mediul, dar și mijloace digitale de supraveghere și control a activităților ilegale din păduri, în special a tăierilor ilegale de arbori.

Ziua Internațională a Pădurilor este prilejul ca fiecare dintre noi să se întrebe nu doar cum ne putem bucura de beneficiile pădurii, ci și cum o putem proteja și dezvolta pentru ca și generațiile viitoare să le cunoască.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a pădurilor este marcată, anual, la data de 21 martie.

Prevazut în Strategia forestieră UE până în 2020, ca punct principal pentru date și informații despre păduri și silvicultură în Europa, Sistemul de informații pentru păduri pentru Europa (FISE) a fost lansat în cadrul conferinței Comisiei Europene privind pădurile pentru biodiversitate și climă, la 4 februarie 2020.

Strategia forestieră a UE din 2013 solicită „consolidarea bazei de cunoștințe forestiere pentru a înțelege mai bine provocările complexe de mediu și de societate cu care se confruntă sectorul forestier. În plus, cartografierea și evaluarea stării ecosistemelor forestiere și a serviciilor acestora necesită informații forestiere UE mai bune.”

Pentru a atinge acest scop, Sistemul de Informații Forestiere din Europa (FISE) a fost creat pentru a colecta informații armonizate la nivel european cu privire la rolul multifuncțional al pădurilor și al resurselor forestiere și la integrarea diverselor sisteme de informații și platforme de date (cum ar fi Sistemul european de informații despre incendii forestiere , EFFIS), într-un sistem modular dinamic care combină date și modele în aplicații. Dezvoltarea a fost realizată de Centrul comun de cercetare (JRC), iar găzduirea platformei este realizată de Agenția Europeană de Mediu (SEE).

În prezent, FISE oferă informații despre „datele de bază ale pădurilor”, cum ar fi acoperirea terenului forestier, densitatea acoperirii copacilor și modificarea acoperirii terenurilor forestiere. În viitor, vor fi abordate alte patru teme principale, și anume „natura și biodiversitatea”, „schimbările forestiere și climatice”, „sănătatea și rezistența pădurilor” și „bioeconomia”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a pădurilor este marcată, anual, la data de 21 martie.

Tema pentru anul acesta este: „Pădurile și educația – Învățați să iubiți pădurile”.

Mesajele-cheie din 2019, concentrându-se asupra avantajelor pădurilor și orașelor durabile, sunt:
• Rolul copacilor în atenuarea impactului schimbărilor climatice.
• Efectele pozitive ale copacilor asupra climatului local.
• Arborii urbani ca filtre de aer, eliminând poluanții și făcând orașele mai sănătoase.
• rolul copacilor în reducerea poluării sonore în zonele urbane
• Impactul pozitiv al spațiilor verzi din mediul urban.
• Pădurile din și în jurul zonelor urbane care contribuie la reglarea și filtrarea apei.
• Modul în care pădurile urbane contribuie la economiile locale prin înfrumusețarea orașelor și prin turism.
• Furnizarea energiei regenerabile.
• Cum arborele poate furniza o sursă de fructe cu coajă lemnoasă și părăsește populația locală.

***

2018: Ziua internațională a pădurilor (International Day of Forest) este marcată, anual, la data de 21 martie.

Această sărbătoare globală a pădurilor oferă o platformă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor tipurilor de păduri și copaci și pentru a sărbători căile prin care ne susțin și ne protejează.

Tema pentru anul 2018 este: „Păduri și orașe durabile.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a pădurilor (International Day of Forests) este marcată, anual, la 21 martie și are drept scop conștientizarea importanței pe care o au pădurile în viața noastră de zi cu zi.

Potrivit ONU, pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului și exercită funcții vitale pentru întreaga planetă, 1,6 miliarde de oameni (inclusiv peste 2.000 de culturi indigene) depinzând de acestea pentru a-și asigura mijloacele de trai, medicamentele, carburanții și alimentația.

Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafața terestră, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante și insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice și contribuie la menținerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon și a umidității din aer. Totuși, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual.

Astfel, la 21 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 67/200, prin care ziua de 21 martie a fost declarată Ziua internațională a pădurilor, încurajând toate statele membre să organizeze activități pentru promovarea rolului pădurilor și pentru protejarea acestora.

Totodată, Adunarea Generală a ONU a desemnat Forumul Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) pentru a facilita marcarea Zilei internaționale a pădurilor, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizațiile internaționale și regionale, precum și cu părțile interesate, inclusiv cu societățile civile.

În 2017, tema evenimentului este „Păduri și energie”, dat fiind faptul că pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci și prin producția de biomasă și prin potențialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile.

Conform Planului de acțiune al UE pentru păduri, ele reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană, suprafața acestora acoperind 37,8 % din teritoriul european și asigurând existența a 3,4 milioane de persoane. În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după Statele Unite ale Americii și produce aproximativ 80% din pluta disponibilă la nivel mondial.

::Website-ul oficial al campaniei este: un.org/forestsday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti