Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională Nowruz
21.03.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.

21 martie 2018: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.

Sărbătorirea zilei Nowruz promovează valorile păcii și ale solidarității între generații și în interiorul familiilor, dar și consolidarea legăturilor între popoare, bazate pe respect reciproc și pe relații de bună vecinătate, contribuind astfel la diversitate culturală și la prietenie între diferite comunități. Ritualurile practicate cu această ocazie reflectă legătura inseparabilă dintre om și natură și a respectului acestuia față de sursele naturale de viață.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Ziua internațională Nowruz (International Nowruz Day) este sărbătorită, anual, la 21 martie, pentru a promova valorile păcii și ale solidarității între generații și în interiorul familiilor, dar și consolidarea legăturilor între popoare, bazate pe respect reciproc și pe relații de bună vecinătate, contribuind astfel la diversitate culturală și la prietenie între diferite comunități.

Evenimentul coincide, de cele mai multe ori, cu echinocțiul de primăvară, astfel că ritualurile practicate cu această ocazie reflectă legătura inseparabilă dintre om și natură și a respectului acestuia față de sursele naturale de viață.

Cuvântul Nowruz, de origine persană/iraniană, înseamnă „zi nouă” şi a fost consemnat pentru prima dată în secolul al II-lea, deşi ziua era sărbătorită încă din perioada Imperiului Ahemenid (cca. 548-330 BC).

Proiectul privind decretarea Zilei internaționale Nowruz a fost elaborat de statele Afganistan, Azerbaidjan, Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Iran, India, Kazahstan, Republica Kârgâză, Tadjikistan, Turcia și Turkmenistan și a fost prezentat la cea de-a 64-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

La 30 septembrie 2009, Nowruz a fost inclusă în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, iar la cea de-a 71-a reuniune plenară, care a avut loc la 23 februarie 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 64/253 prin care data de 21 martie a devenit Ziua internațională Nowruz.

În prezent, în țările care sărbătoresc Ziua internațională Nowruz, dar și în comunitățile acestora de peste hotare, se organizează festivaluri tradiționale, concerte, evenimente culturale sau chiar adevărate ceremonii de plantare, pentru a marca, astfel, renașterea naturii.

Începând cu 2016, „Sărbătoarea Sosirii Primăverii” este celebrată și în România, pentru membrii minorității tătare turco-musulmane.

Propunerea legislativă pentru declararea acestei zile, a fost adoptată de Senat, la 22 septembrie 2015, cu toate că, anterior, fusese respinsă.

Astfel, la 25 noiembrie 2015, Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind declararea acestei zile, în expunerea de motive arătându-se că „Sărbătoarea Nawrez și a anului nou este asemănată cu sărbătoarea de Paște a creștinilor prin prisma compatibilității legate de tradiții și obiceiuri”.

Cu ocazia acestei sărbători, se vopsesc ouă în trei culori — roșu, galben și verde, iar tradiția spune că până ce pe pământ nu cad coji de ouă, nu vine primăvara. „Cojile de ouă căzute pe pământ semnifică scăparea de greutăți și instaurarea unui început mai bun. Este cea mai importantă sărbătoare după Bayram a minorității turco-tătare”.

La 17 decembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii nr. 333/2015 privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoare a sosirii primăverii pentru membrii minorității tătare turco-musulmane, denumită „Nawrez”.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/nowruzday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate