Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială a teatrului de păpuși
21.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

Anul acesta, pentru a sărbători Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor, luni, 21 martie, Teatrul „Gong” Sibiu a pregătit un atelier special în care participanții, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, vor afla despre lumea fascinantă a teatrului de păpuși, despre cum se realizează un spectacol de teatru, precum și cele mai interesante detalii din culise.

Coordonat de actrița Mihaela Grigoraș, asistată de Alexandra Stoica – pictor, atelierul se va finaliza cu un scurt moment de teatru de păpuși realizat de participanți.

Acest atelier este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani

***

Teatrul „Tony Bulandra” a transmis următorul mesaj:

A sosit momentul sărbătorii!

În 2003, UNIMA, cu ajutorul dumneavoastră, a lansat Ziua Mondială a Păpușilor. 21 martie a devenit o zi pentru a sărbători bucuria care izvorăște din folosirea noastră imaginativă a materialelor, tehnicilor și povestirii.

Tema din acest an este Marea. Mesajul pentru Ziua Mondială a Păpușarii din 2022 a fost scris de Ranjana Pandey, păpușar indian, profesoară și umanistă dedicată artelor păpușilor și colegilor săi păpușari din țara sa natală. Mesajul ei descrie importanța și puterea oceanului care îmbrățișează frumoasa noastră planetă albastră, purtând „povestitorii și poveștile lor de la un țărm la altul, de la o insulă la alta, de la un continent la multe”.

Posterul pentru Ziua Mondială a Păpușilor de anul acesta a fost conceput de Adrian Kohler, artist vizual sud-african de renume mondial, designer, co-fondator și director artistic al companiei Handspring Puppet. Afișul său o surprinde pe gigantica „Mica Amal” în momentul în care pășește peste orizont.

Acest nou an 2022 face parte din provocarea de a dori și de a spera un „după”. Ne putem regăsi din nou? Putem crede în puterea artei noastre de a depăși această celebră „distanță”, de a reformula, în gestul creației și al performanței, evenimentul întâlnirii „aici” și „acum”?

Să inventăm teatralitatea păpușii, peste tot și, pe cât posibil, în toate formele ei, în toate culturile și în toate limbile.

21 martie este ziua ta. Oriunde există un Centru Național, oriunde este un păpușar, oriunde există o viziune, o mână și un material care ia viață, putem sărbători. Oriunde există un copil, un public, un obiect și forța imaginației, marionetele vor înflori.

La mulți ani de Ziua Mondială a Păpușilor!

Dimitri Jageneau,
secretar general al UNIMA

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorită din 2003 la inițiativa Uniunii Internaționale a Marionetei (UNIMA – Asociația Internațională a Păpușilor), Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși este o ocazie de a celebra această artă excepțional de bogată și veche.

Abilitatea mișcărilor subtile. Interacțiunea dintre gest și iluzie, între umbră și lumină. Stăpânirea costumului, a formei și a sculpturii. Arta dramatizării, a conciziei și a simbolismului. Virtuozitatea tehnică și poezia. Arta păpușarilor este universală. Este o artă desăvârșită.

Pentru a-l parafraza pe Paul Claudel, marionetele sunt cuvinte care acționează. Păpușile, prin această narațiune reală, pot întruchipa cotidianul la fel de bine precum pot aduce la viață basme și povești de demult. O manifestare inestimabilă a patrimoniului, arta păpușarilor – indiferent dacă marionetele fac parte dintr-un ritual solemn sau sunt plasate pe un fundal modern – este, de asemenea, complet contemporană.

Acest lucru este confirmat de lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, care până în prezent conține 12 forme diferite ale acestei arte. De la cambodgianul Sbek Thom la teatrul de păpuși slovac și ceh, fiecare formă reprezintă o concentrare excepțională de pricepere și tradiție și un patrimoniu comun care trebuie protejat.

Acest angajament este mult mai important astăzi, când această artă fragilă se confruntă cu provocări fără precedent.

În primul rând, pandemia bolii coronavirusului (COVID-19) ne-a amintit cât de mult avem nevoie de puterea evocatoare și inspiratoare a marionetelor. În același timp, totuși, a pus în pericol și supraviețuirea păpușarilor, jefuind nenumăraților păpușari de condițiile în care să-și desfășoare comerțul, lipsindu-i de venitul lor adesea foarte instabil. Eforturile UNIMA de a sprijini financiar agenții culturali ai sectorului sunt, prin urmare, de neprețuit și trebuie susținute pe scară largă.

Dincolo de criză, însă, arta păpușarilor se confruntă cu aceleași amenințări ca și cele cu care se confruntă diversitatea culturală în general. Și pentru această „artă în persoană”, tranziția digitală a vieții culturale este de o preocupare deosebită.

Astfel, în scopul de a contura o imagine pentru viitor și de a gândi la modalități de a depăși criza, în aprilie anul trecut, UNESCO a lansat mișcarea globală de dezbatere ResiliArt, care reunește artiști și profesioniști din cultură pentru a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă sectorul. Datorită sprijinului UNIMA, în 2020, au avut loc peste 15 dezbateri cu experți în păpuși din întreaga lume. Acum trebuie să tragem lecții prin prisma experienței și să ne mobilizăm colectiv pentru a asigura existența și răspândirea continuă a acestei forme de artă și să ne asigurăm că aceasta ne inspiră în continuare.

De Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, UNESCO aduce un omagiu tuturor celor care păstrează vie această artă veche cu pasiune și, în aceste vremuri ciudate, cu curaj.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

Teatrul de papuși are o istorie îndelungată și cât se poate de interesantă. Originile teatrului de papuși datează încă din jurul anului 3000 î.Hr, evoluând de-a lungul timpului. Papușile au reprezentat un element important în numeroase societăți încă din timpurile străvechi, fiind utilizate în diverse ritualuri, dar și pentru amuzament. Papușile din lut și fildeș descoperite în mormintele egiptene datând din jurul anului 2000 î.Hr erau legate cu sfori, ceea ce indică faptul că actorul în sine era papușarul care le manevra și le însuflețea.

În Africa Antică, păpușile și marionetele erau folosite, de asemenea, în cadrul unor ritualuri și ceremonii, mai ales în cadrul celor de vânătoare.

O formă mult mai dezvoltată a teatrului de papuși în Antichitate s-a dezvoltat în cadrul popoarelor asiatice, formele de manifestare artistică fiind mult mai evoluate. Papușarii reușeau să realizeze adevarate spectacole și să transpună în scenă cu ajutorul marionetelor cele mai frumoase povești.

Teatrul de papuși era popular atât în Grecia, cât și în Roma Antica, după cum înuși Aristotel mentionează în operele sale. De asemenea, aluzii cu privire la existența teatrului de papuși întâlnim și în operele lui Homer– „Iliada și Odiseea”, în care poveștile sunt prezentate ca și cum personajele ar fi marionete.

Sub influența teatrului antic, teatrul de papuși al Italiei din perioada medievală, dar și cea renascentistă, este considerat ca fiind începutul teatrului de papuși modern și momentul nașterii marionetelor, așa cum le cunoaștem în ziua de azi. În această perioadă, bisericile organizau spectacole cu papuși care cultivau teme și simboluri religioase. Se presupune că, din punct de vedere etimologic, cuvântul “marionetă” face referire la micile papuși care o înfățișau pe Fecioara Maria. Treptat, temele religioase au fost înlocuite de povestiri amuzante care aveau rolul să îi destindă pe spectatori, tehnicile papușarilor cunoscând, de asemenea, o adevarată evoluție.

Teatrul de papuși a devenit atât de popular, încât multe dintre piesele de teatru care aparțineau unor dramaturgi importanți, printre care si Shakespeare, erau puse în scenă nu prin intermediul actorilor, ci prin papuși cu ajutorul papușarilor iscusiți.

Până în secolul al XIX-lea, teatrul de papuși a cunoscut o adevarată evoluție, independentă de cea a teatrului obișnuit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

21 martie 2018: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

Această zi, marcată de multă veselie şi bună-dispoziţie, reprezintă şi un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiştii din acest domeniu (segment al artei), din întreaga lume. Pe scena teatrului de păpuşi, se împletesc vechile tradiţii cu metodele moderne.

În acest an, UNIMA propune acțiuni colective de difuzare a festivităților de Ziua Mondială a Păpușilor pe cât posibil pe scară largă – teatre, festivaluri, centre culturale, muzee, locuri publice și altele asemenea.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Ziua mondială a teatrului de păpuși (World Puppetry Day) este celebrată, în fiecare an, la 21 martie și  reprezintă și un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiștii din acest domeniu din întreaga lume.

Marcarea acestei zile a fost inițiată de Teatrul de păpuși „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, și a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionnette (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000.

Ulterior, în iunie 2002, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, de la Atlanta, 21 martie a fost stabilită Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, urmând a fi sărbătorită pentru prima dată în 2003.

România are o lungă tradiție în domeniul teatrelor de păpuși, în țară existând numeroase instituții de acest gen:
– Teatrul de păpuși „Puck” din Cluj-Napoca,
– Teatrul de păpuși „Gulliver” din Galați,
– Teatrul de păpuși „Prichindel” din Alba Iulia,
– Teatrul de păpuși „Cărăbuș” din Brăila,
– Teatrul de păpuși „Vasilache” din Botoșani,
– Teatrul de păpuși „Ciufulici” din Ploiești,
– Teatrul de păpuși „Merlin” din Timișoara.

Cel mai cunoscut teatru de păpuși din România este Teatrul „Țăndărică” din București, fondat în 1945. În 1978, acesta a câștigat Premiul Erasmus pentru contribuția importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuși contemporan.

De asemenea, Teatrul „Țăndărică” a obținut un mare număr de prestigioase premii la competiții naționale și internaționale: Premiul național pentru teatrul de păpuși, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferența culturală în arta scenică, Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa, Praga, Botoșani, Galați, etc.

Web-site-ul oficial al campaniei este: unima.org/world-puppetry-day/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti