Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a teatrului de păpuși
21.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

Teatrul de papuși are o istorie îndelungată și cât se poate de interesantă. Originile teatrului de papuși datează încă din jurul anului 3000 î.Hr, evoluând de-a lungul timpului. Papușile au reprezentat un element important în numeroase societăți încă din timpurile străvechi, fiind utilizate în diverse ritualuri, dar și pentru amuzament. Papușile din lut și fildeș descoperite în mormintele egiptene datând din jurul anului 2000 î.Hr erau legate cu sfori, ceea ce indică faptul că actorul în sine era papușarul care le manevra și le însuflețea.

În Africa Antică, păpușile și marionetele erau folosite, de asemenea, în cadrul unor ritualuri și ceremonii, mai ales în cadrul celor de vânătoare.

O formă mult mai dezvoltată a teatrului de papuși în Antichitate s-a dezvoltat în cadrul popoarelor asiatice, formele de manifestare artistică fiind mult mai evoluate. Papușarii reușeau să realizeze adevarate spectacole și să transpună în scenă cu ajutorul marionetelor cele mai frumoase povești.

Teatrul de papuși era popular atât în Grecia, cât și în Roma Antica, după cum înuși Aristotel mentionează în operele sale. De asemenea, aluzii cu privire la existența teatrului de papuși întâlnim și în operele lui Homer– „Iliada și Odiseea”, în care poveștile sunt prezentate ca și cum personajele ar fi marionete.

Sub influența teatrului antic, teatrul de papuși al Italiei din perioada medievală, dar și cea renascentistă, este considerat ca fiind începutul teatrului de papuși modern și momentul nașterii marionetelor, așa cum le cunoaștem în ziua de azi. În această perioadă, bisericile organizau spectacole cu papuși care cultivau teme și simboluri religioase. Se presupune că, din punct de vedere etimologic, cuvântul “marionetă” face referire la micile papuși care o înfățișau pe Fecioara Maria. Treptat, temele religioase au fost înlocuite de povestiri amuzante care aveau rolul să îi destindă pe spectatori, tehnicile papușarilor cunoscând, de asemenea, o adevarată evoluție.

Teatrul de papuși a devenit atât de popular, încât multe dintre piesele de teatru care aparțineau unor dramaturgi importanți, printre care si Shakespeare, erau puse în scenă nu prin intermediul actorilor, ci prin papuși cu ajutorul papușarilor iscusiți.

Până în secolul al XIX-lea, teatrul de papuși a cunoscut o adevarată evoluție, independentă de cea a teatrului obișnuit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

21 martie 2018: Ziua internațională a teatrului de păpuși este marcată, anual, la data de 21 martie.

Această zi, marcată de multă veselie şi bună-dispoziţie, reprezintă şi un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiştii din acest domeniu (segment al artei), din întreaga lume. Pe scena teatrului de păpuşi, se împletesc vechile tradiţii cu metodele moderne.

În acest an, UNIMA propune acțiuni colective de difuzare a festivităților de Ziua Mondială a Păpușilor pe cât posibil pe scară largă – teatre, festivaluri, centre culturale, muzee, locuri publice și altele asemenea.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Ziua mondială a teatrului de păpuși (World Puppetry Day) este celebrată, în fiecare an, la 21 martie și  reprezintă și un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiștii din acest domeniu din întreaga lume.

Marcarea acestei zile a fost inițiată de Teatrul de păpuși „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, și a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionnette (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000.

Ulterior, în iunie 2002, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, de la Atlanta, 21 martie a fost stabilită Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, urmând a fi sărbătorită pentru prima dată în 2003.

România are o lungă tradiție în domeniul teatrelor de păpuși, în țară existând numeroase instituții de acest gen:
– Teatrul de păpuși „Puck” din Cluj-Napoca,
– Teatrul de păpuși „Gulliver” din Galați,
– Teatrul de păpuși „Prichindel” din Alba Iulia,
– Teatrul de păpuși „Cărăbuș” din Brăila,
– Teatrul de păpuși „Vasilache” din Botoșani,
– Teatrul de păpuși „Ciufulici” din Ploiești,
– Teatrul de păpuși „Merlin” din Timișoara.

Cel mai cunoscut teatru de păpuși din România este Teatrul „Țăndărică” din București, fondat în 1945. În 1978, acesta a câștigat Premiul Erasmus pentru contribuția importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuși contemporan.

De asemenea, Teatrul „Țăndărică” a obținut un mare număr de prestigioase premii la competiții naționale și internaționale: Premiul național pentru teatrul de păpuși, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferența culturală în arta scenică, Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa, Praga, Botoșani, Galați, etc.

Web-site-ul oficial al campaniei este: unima.org/world-puppetry-day/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.