Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Completele formate din 2 judecători la soluționarea în primă instanță a cauzelor. O posibilă soluție pentru mai buna funcționare a justiției
22.03.2017 | Doru BĂJAN

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Doru Băjan

Doru Băjan

1. Asigurarea unei bune funcționări a justiției reprezintă un subiect de interes public.

În spațiul public au apărut multe comentarii pe acest subiect.

Anul 2016 a abundat în comentarii pe acest subiect, multe dintre ele provenind de la persoane ce au o bună cunoaștere a fenomenului din interior, respectiv de la candidații pentru alegerea în Consiliul Superior al Magistraturii care și-au promovat platformele electorale. După alegeri, dezbaterile s-au stins ca și cum problemele ridicate fie au fost soluționate, fie nu mai sunt de actualitate.

2. Corpul profesional al magistraților/judecătorilor se află într-un permanent proces de completare și înnoire, proces determinat de creșterea numărului de cauze aflate spre soluționare pe rolul instanțelor judecătorești, dar și de ieșirile din sistem.

Completarea necesarului de magistrați se face, în principal și majoritar, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii, care organizează admiterea în magistratură și formarea profesională inițială în vederea ocupării funcției de judecător, anual pregătind circa 200 de viitori judecători.

Cursanții Institutului Național al Magistraturii au calitatea de auditori de justiție. Formarea profesională inițială constă în pregătirea teoretică și practică, programul de formare profesională fiind aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. În perioada cursurilor, auditorii de justiție efectuează stagii de practică în cadrul instanțelor judecătorești, asistă la ședințele de judecată, pentru a cunoaște în mod direct activitățile pe care le desfășoară judecătorii și personalul auxiliar de specialitate.

3. La absolvirea Institutului Național al Magistraturii auditorii de justiție devin judecători stagiari și sunt numiți în funcții la judecătorii. Durata stagiului este de 1 an, pe durata stagiului judecătorii având obligația să continue formarea profesională sub coordonarea unui judecător anume desemnat de președintele judecătoriei. Pe durata stagiului, judecătorii stagiari judecă:
– acţiunile posesorii, cererile privind pensiile de întreţinere, cererile privind înregistrările şi rectificările în registrele de stare civilă, cererile privind popririle, încuviinţarea executării silite şi luarea unor măsuri asigurătorii;
– litigiile patrimoniale având ca obiect plata unei sume de bani sau predarea unui bun, în cazul în care valoarea obiectului litigiului nu depăşeşte 10.000 lei;
– plângerile împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale;
– ordonanţa de plată;
– reabilitarea;
– constatarea intervenţiei amnistiei ori graţierii;
– infracţiunile prevăzute de Codul penal pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu anumite excepţii.

Stagiul se finalizează prin susținerea examenului de capacitate care constă în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice prin probe scrise şi orale. Probele cu caracter teoretic au ca obiect fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază ale dreptului, organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor. Probele cu caracter practic constau în soluţionarea de speţe.

După promovarea examenului de capacitate, judecătorii sunt numiți de Președintele României și devin inamovibili.

4. Cariera profesională începută în calitate de judecător la judecătorie poate evolua prin susținerea și promovarea concursurilor de promovare organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Național al Magistraturii.

Calificarea pentru participarea la concursurile de promovare este condiționată de obținerea calificativului ”foarte bine” la ultima evaluare, de absența sancţiunilor disciplinare în ultimii 3 ani şi îndeplinirea condiţiei minime de vechime.

Pentru promovarea de la judecătorie la tribunal condiția minimă de vechime este de 5 ani.

Pentru promovarea de la tribunal la curtea de apel condiția minimă de vechime este de 6 ani.

Pentru promovarea de la curtea de apel la Înalta Curte de Casație și Justiție condiția minimă de vechime este de 8 ani.

5. După absolvirea examenului de capacitate și numirea în funcție, activitatea profesională a absolventului Institutului Național al Magistraturii se modifică substanțial.

Dacă pe perioada stagiului competența de a judeca viza doar anumite categorii de cauze, după numire are obligația de a judeca cauzele repartizate aleatoriu și care sunt din categoria celor prevăzute de art. 94 din Codul de procedură civilă în competența materială a judecătoriilor. Diferența este majoră.

6. Asigurarea succesului integrării în sistem a judecătorilor definitivi debutanți, respectiv dublarea pregătirii teoretice acumulate pe parcursul universitar și al formării profesionale în cadrul Institutului Național al Magistraturii de experiența profesională, se poate face printr-o simplă măsură administrativă, aflată la dispoziția legiuitorului, respectiv reînființarea la instanțe, pentru cauzele ce sunt soluționate în primă instanță, de complete de judecată formate din 2 judecători.

La judecătorii completele să fie formate dintr-un judecător cu experiență și un judecător debutant. După o activitate de 4-5 ani se poate considera că un judecător a dobândit experiență.

Susțin existența, la soluționarea cauzelor în primă instanță, a completelor formate din 2 judecători și la tribunale și la curțile de apel pentru că soluțiile astfel pronunțate sunt produsul unei gândiri colective, sunt rezultatul unui compromis între două gândiri juridice, sunt evitate soluțiile judiciare cu mare încărcătură subiectivă. În plus, și judecătorii care promovează la o instanță superioară, ce funcționează cu secții specializate, au nevoie de o perioadă de timp pentru a se adapta la specificul secției, adaptare mai ușoară alături de un judecător cu experiență din cadrul secției respective.

7. Trecerea la completele formate din 2 judecători implică și o ”înghețare” pe o durată de 4-5 ani a concursurilor pentru promovare, în această perioadă putând funcționa, cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii care au împlinit vârsta de pensionare, dar care doresc continuarea activității.

8. În perioada de ”înghețare” a promovărilor pot fi însă organizate concursuri pentru promovare pe loc, urmând ca judecătorii să fie beneficiarii direcți ai promovării la momentul în care se reia promovarea în cadrul instanțelor.

9. Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor conține prevederi referitoare la formarea profesională continuă și evaluarea periodică a judecătorilor, atribuții în acest sens revenind Institutului Național al Magistraturii și conducătorilor instanțelor la care își desfășoară activitatea judecătorii.

Institutul Național al Magistraturii organizează programe de formare profesională continuă, judecătorii având obligația de a participa, cel puțin odată la 3 ani, la unul dintre programele organizate.

În cadrul fiecărei curți de apel se organizează periodic activități de formare profesională continuă constând în consultări, dezbateri, seminarii, sesiuni sau mese rotunde.

Față de aceste metode de formare profesională continuă mă gândesc dacă nu ar fi oportun ca la nivelul judecătoriilor, al secțiilor din compunerea tribunalelor și a curților de apel, o zi de vineri din lună să fie liberă din punctul de vedere al activității de judecată și conducătorii instanțelor și secțiilor să discute cu toti judecătorii aspecte din activitatea completelor, să fie comentată practica, realizându-se și prin acest mod o uniformizare a practicii la nivelul respectivelor instanțe, judecătorii urmând a-și susține soluțiile pronunțate.

Avocat Doru Băjan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti