Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Mădălina Dinu: În viață două sunt alegerile importante: alegerea carierei și alegerea persoanei lângă care dorești să îți petreci restul vieții


14 februarie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Mădălina Dinu

Mădălina Dinu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesoară Mădălina Dinu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mădălina Dinu: Vă mulțumesc pentru invitație. Ca profesionist (cadru didactic și avocat), mi-am început cariera în urmă cu 15 ani neștiind la acel moment dacă timpul va menține alegerile făcute. Însă, cu fiecare clipă petrecută în sala de curs/seminar/sala de judecată mi-am dat seama că nu-mi doresc și nici nu pot face altceva. Am avut șansa de a cunoaște oameni minunați la începutul carierei, care m-au format ca jurist, oameni pasionați de frumoasa și complicata lume juridică. Treptat, am conștientizat că fără seriozitate, rigoare, fără a fi pasionat de ceea ce faci, cu greu poți face față provocărilor profesionale, astfel încât, încerc să fiu o persoană care să dețină toate aceste calități.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mădălina Dinu: Nelimitată, dar limitată de fiecare dintre noi. De ce? Pentru că fiecare își trasează propriile limite si depinde de noi daca alegem sau nu să încercăm să le depășim.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mădălina Dinu: Niciunul dintre ”roluri” nu îl exclude pe celălalt, însă îl poate influența. Consider că în viață două sunt alegerile importante: alegerea carierei și alegerea persoanei lângă care dorești să îți petreci restul vieții. Desigur, niciuna dintre cele două nu are caracter definitiv 😊 dar dacă două persoane privesc în aceeași direcție, completându-se si sprijinindu-se reciproc, se realizează acel echilibru necesar între familie și profesie. Femeia jurist nu-și pierde acest statut prin faptul că devine soție/mamă, însă prioritățile se schimbă, responsabilitățile se înmulțesc în contextul în care ziua rămâne de 24 de ore 😊.

Sunt mulțumită atât de viața profesională cât și de cea personală, însă, timpul rămâne cel mai aprig judecător care se va pronunța la un moment dat în legătură cu modalitățile în care am reușit să fac față provocărilor de cadru didactic/avocat/mamă/soție.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mădălina Dinu: Indubitabil, da. În primul rând trebuie să știi ce îți dorești și să îți setezi un obiectiv; în al doilea rând, să crezi în tine și să depui toate diligențele pentru a-l atinge, iar după ce l-ai atins să fii sincer cu tine și să analizezi dacă alegerea făcută îți aduce satisfacțiile dorite. Personal, dacă timpul mi-ar fi demonstrat că alegerile inițiale au fost greșite, nu aș fi avut nici cea mai mică ezitare să părăsesc profesia aleasă și să mă orientez într-o altă direcție; nu este însă cazul, dacă aș putea da timpul înapoi și să o iau de la capăt, aș avea aceleași opțiuni.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mădălina Dinu: De acord. Fiecare dintre noi suntem ceea ce alegem să fim. Liberul arbitru îl are fiecare dintre noi, fiind direct responsabili de alegerile personale și profesionale. Orice alegere, produce anumite efecte,, iar dezechilibrul apare atunci când acceptăm alegerea, însă nu și efectul.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mădălina Dinu: Sigur că da. Am avut modele feminine în timpul vieții de student și constant întâlnesc femei puternice pe care le apreciez și de la care consider că am ce învăța. Interacțiunea umană este deosebit de importantă, avem de învățat deopotrivă, atât de la cei mai tineri decât noi (și aici nu fac diferențe între genuri), cât și de la cei cu experiență. Noi, ca ființe umane la modul general, ca juriști la modul particular, ”suntem condamnați” să învățăm în fiecare zi.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mădălina Dinu: Cred că a fost o perioadă dificilă pentru noi toți. Acea interacțiune ”face to face” de care vorbeam anterior s-a redus semnificativ, locul ei fiind luat de calculator, tabletă, laptop, etc. și care nu au putut suplini prezența fizică. Cu toate acestea, trăim într-o perioadă care tinde tot mai mult spre digitalizare, astfel încât, experiența ”online-ului” impus în urmă cu 3 ani consider că ne va ajuta în viitor.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mădălina Dinu: Să credem în noi, în forțele noastre, să muncim pentru a ne atinge obiectivele, să dăm timp timpului pentru că timpul ”este materia din care este făcută viața”și să avem încredere că ne va duce acolo unde ne dorim să ajungem!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mădălina Dinu: Eu vă mulțumesc pentru invitație. A fost o deosebită plăcere să intru în dialog cu dvs.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii