Secţiuni » Executori judecătoreşti
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România

WOMEN IN LAW. Mariana Roman: Mi-aș dori să văd mai multe femei executori judecătorești


13 februarie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Mariana Roman

Mariana Roman

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Executor Judecătoresc Mariana Roman (ăe raza Curții de Apel Cluj), pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mariana Roman: Aș dori să vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi despre profesia de executor judecătoresc, profesie care aparent și nejustificat este considerată nespecifică femeilor.

Consider că tenacitatea, exigenta, ambiția și seriozitatea îmi definesc atât viața profesională cât și cea personală, neputând să fac o separare a acestor atribute în viața de zi cu zi. Ele mă definesc și mă fac să fiu persoana care sunt azi.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mariana Roman: Aș spune, nelimitată. Limitele le alegem și ni le impunem singuri. Trebuie să avem curajul de a ne asuma conștient responsabilitățile care decurg din deciziile noastre, să ne învingem frica pentru a putea fi liberi.

Totodată e important și să avem curajul de a renunța la un moment dat la alegerile pe care le-am făcut dacă simțim că ele nu ni se mai potrivesc, nu se mai pliază pe cine suntem azi.

Pentru mine a fost dificilă decizia de a renunța la orașul unde m-am născut și unde mi-am clădit o anumită stabilitate profesională pentru a veni în Cluj-Napoca. Oportunitățile de dezvoltare profesională aici sunt altele față de cele dintr-un oraș mic și acestea au condus la multe decizii dificile și sacrificii atât din partea mea cât și a familiei mele.

În acel moment al vieții mele am ales însă să fac mai mult pentru carieră și poate mai puțin pentru familie, dar simt că eforturile sunt răsplătite. A fost o decizie asumată.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mariana Roman: Probabil răspunsul corect ar trebuie să fie:ce e acasă rămâne acasă, ce e la birou rămâne la birou. Dar știm cu toți că e imposibil. Până la urmă tu rămâi un singur om, uneori același om, cu dificultăți de prezență performantă în existențe socio-profesionale distincte, autonome și uneori contradictorii sau competitive între ele. Nu poți să te transpui dintr-un mediu în altul fară încărcătura emoțională aferentă. Asă că, eu consider diplomația, tactul și eleganța cu care poți și trebuie adeseori să survolezi situațiile neplăcute ivite, ca un atu eficient și deseori necesar.

Totodată pentru că performanța din cariera necesită timp și energie, este o provocare aproape continuă să echilibrezi cariera cu viața de familie și cuplu. Eu nu știu dacă am reușit, dar cu ajutorul familiei și a prietenilor tind spre un anume echilibru.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mariana Roman: Cu siguranță, da. Dacă ele își doresc, și au luat decizia de a profesa în mediul juridic și consideră că aceasta este vocația lor, nu mai trebuie decât să persevereze în activitatea lor.

Trebuie doar să dea dovadă de mult dinamism pentru că dreptul este un domeniu care presupune cercetare continuă.
În opinia mea, perseverența, echilibrul si temeinicia sunt ingredientele unei cariere profesionale.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mariana Roman: Întradevăr este o perioadă foarte bună pentru femei. Mi- aș dori să văd mai multe femei executori judecătorești pentru că până la urmă nu există diferențe de pregătire profesională între femei și bărbați, poate doar de atitudine. Iar pentru asta mai trebuie și să ai curajul să te impui, să iti dorești validarea profesională iar asta îți poate reuși doar dacă ești un bun profesionist.

Profesia de executor judecătoresc se presupune că este o profesie dură, dar se pierde din vedere că ea doar restabilește ordinea de drept acolo unde aceasta a fost încălcată, iar femeile prin capacitatea de organizare, de analiză, flexibilitate, atenție la detalii și în special prin empatie pot influența în bine această profesie.

Cred că faptul că am trait într-o țară fost comunistă, o perioadă în care a crescut consistența rolului de femeie în câmpul muncii, ce a încurajat egalitatea între sexe și totodată propulsănd femeia în cariera, sunt antecedente tonice pentru modul meu de a fi acum.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a înspirat de-a lungul timpului?

Mariana Roman: Nu aș putea spune cu exactitate un model feminin care să mă fi inspirat, dar apreciez femeile care au avut un cuvând de spus în cariera lor și care au influențat domeniul lor de activitate.

Pe de altă parte cred că poți învăța multe și din experiențele negative prin care au trecut alte femei. Te ajută să simulezi mental evenimente, să privești lucrurile din mai multe unghiuri și îți poți spori eficiența și corectitudinea, și de ce nu, creativitatea în raționamente viitoare. Cu siguranță te vor ajuta să faci lucrurile diferit în viitor.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mariana Roman: A fost o perioada complicată, dominată de anxietatate, atât personal cât și profesional. În fața fricii de necunoscut majoritatea ne întoarcem la impulsuri primare de conservare a vieții. Probabil a fost pană la urmă o perioada benefică, am ajuns să ne cunoaștem mai bine și să putem gestiona în mai multă cunoștiință de cauza situațiile, și poate cu mai multă empatie. Am dezbrăcat haina funcției și am fost doar oameni pentru o clipă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mariana Roman: Doamnelor, fiti ceea ce vă doriți pentru că lumea e pregătită și are nevoie de oameni ca voi.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mariana Roman: Și eu vă mulțumesc pentru invitație și vă felicit pentru acest proiect.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii