Studiu care măsoară felul în care copiii își cunosc drepturile
5 aprilie 2023 | JURIDICE.ro
Marți, 4 aprilie 2023, la Palatul Parlamentului, a avut loc dezbaterea „Cunoașterea, importanța și respectarea drepturilor copilului în România”, potrivit unui comunicat.
Cu această ocazie, a fost prezentat un studiu sociologic realizat la nivel național, care măsoară felul în care copiii își cunosc drepturile pe care le au și mecanismele de protecție ale acestora. Cercetarea a fost realizată de ”Salvați Copiii România” în perioada noiembrie–decembrie 2022, pe un eșantion reprezentativ format din elevi din ciclul gimnazial și liceal.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: „Studiul realizat de Salvați Copiii România este unul cu rezultate complexe, care ne arată și drumul pe care trebuie să-l urmăm. În primul rând, a crescut considerabil procentul copiilor care nu au nicio problemă de intoleranță față de colegii de etnie romă, iar asta e îmbucurător și este o reușită a programelor de integrare socio-educațională și de facilitare a accesului la educație, egal, pentru toți copiii. Există și aspecte îngrijorătoare, peste jumătate dintre copiii români ar vrea să plece din țară, ceea ce ne arată că avem de lucrat la capitalul de încredere și de optimism sociale”.
Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului: „Concluziile acestui studiu sunt extrem de valoroase. Mai ales pentru că temele abordate sunt vitale pentru construcția unei societăți sănătoase.
De aceea, pentru mine, ca senator, ca vicepreședinte PNL pentru grupuri vulnerabile, dar și pentru toți colegii parlamentari, acest ghid este important pentru că evidențiază ce trebuie făcut astfel încât legea să protejeze mai bine copiii!
Sunt multe de făcut, de corectat, de îmbunătățit. Legislația trebuie adaptată realității.
Subiectul drepturilor copilului este atât de important încât efortul nu trebuie să fie nici ocazional, nici al unui singur parlamentar. Și, sigur, nu doar la nivelul Parlamentului. Efortul trebuie să fie unul comun, constant al tuturor actorilor implicați.”
Potrivit studiului, pentru 83% dintre elevii români, dreptul la educație, dreptul la libera exprimare a opiniilor și dreptul la familie reprezintă cele mai importante drepturi. Toleranța față de romi și cei cu dizabilități fizice crește, în schimb scade toleranța față de colegii cu probleme de sănătate mintală. De asemenea, deși cei mai mulți dintre copiii români știu unde să raporteze o situație de abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință. Dintre categoriile expuse riscului de discriminare și testate în demersul analitic, cel mai ridicat nivel de toleranță se manifestă față de copiii refugiați, urmați la mică diferență de copiii din sistemul de protecție.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro