Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Radu Rizoiu: Nu cred că o dare în plată forțată reprezintă o modalitate de încetare a contractului


22.03.2017 | Ioana-Cătălina BARBU
Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, Protecția consumatorilor, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. conf. univ. dr. Radu Rizoiu, Partner RIZOIU & POENARU, s-a referit în cadrul dezbaterii Rămâne cum am stabilit (623 și 639), organizată de Societatea de Ştiinţe Juridice, la încetarea contractului în cazul dării în plată.

Radu Rizoiu: „Ce înseamnă încetarea contractului? Încetarea contractului înseamnă să vedem care sunt pozițiile părților și să facem în așa fel încât contractul să nu se mai execute. Dar, ce înseamnă în cazul unui împrumut să nu mai execuți contractul? Înseamnă că eu nu-ți mai las la dispoziție banii, că asta era obligația mea de creditor, și tu nu îmi mai plătești prețul, dobândă, comisioane, pentru faptul că te folosești de acei bani. Consecința firească, însă, e perversă. Asta înseamnă că trebuie să dai înapoi toți banii sau, într-un limbaj mai pretențios, ești decăzut din beneficiul termenului. Or, consumatorul, evident, nu se așteaptă la o astfel de consecință care este mult mai gravă pentru el. Și aici fac o mică paranteză – în jurisprudența ei, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a precizat într-o anumită speță, e drept, din 2010, că atunci când judecătorul se pronunță cu privire la adaptarea contractului, e drept, acolo era în contextul clauzelor abuzive, nu trebuie neapărat să se gândească care este opțiunea cea mai bună pentru consumator, ci cea care este, din punct de vedere juridic, fezabilă. Prin urmare, da, se poate ajunge la o încetare, dar aceasta presupune restituirea capitalului împrumutat sau cât a mai rămas de restituit din capitalul împrumutat. Așadar, ca să răspund la întrebarea ta, nu cred că o dare în plată forțată reprezintă o modalitate de încetare a contractului, însă, ai mai spus o chestiune importantă, mi se pare mie, toate discuțiile se focalizează, cum se focalizează și decizia Curții Constituționale, pe contractele încheiate în perioada 2009-2011. Să nu uităm, totuși, că vorbim nu de un act juridic tranzitoriu, Legea 77 este o lege normală, atipică, dar normală.„

Ioana-Cătălina Barbu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro