WOMEN IN LAW. Marta Măgureanu: Lumea juridică este o lume deschisă femeii
10 februarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă executor judecătoresc Marta Măgureanu (în raza Curții de Apel București), pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Marta Măgureanu: Încep prin a vă mulțumi pentru invitație si totodata, va felicit pentru initiațiva acestui proiect.
Mi-am creat șansa de a activa profesional într-un segment al dreptului care prinde real contur în viața civilă având la baza actele justiției și nu numai.
Cei care activează în “lumea dreprului “ știu că acest lucru este o vocație și mai puțin o alegere, sau o alegere în urma conștientizării unei vocații, iar pentru a avea succes, este necesar să ai pasiunea pentru ceea ce faci, implicarea totală și continuă în formarea ta ca profesionist, determinare, acuratete în gândire corelată cu o cunoaștere impecabilă a dispozițiilor legale, precum și stăpânire de sine pentru momentele în care empatia dă târcoale laturii noastre emoționale.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Marta Măgureanu: Din punctul meu de vedere, alegerea implicării fie limitate sau nelimitate depinde doar de opțiunea fiecăreia dintre noi și de motivațiile personale care ne pun în mișcare. În România secolului XXI, femeia de drept cunoaște libertatea experimentării propriilor baze și potențial profesional, fără a fi ținta discriminărilor de orice natură, singurele valoari recunoscute fiind cunoștintele temeinice și abilitatea de a le pune în practică.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Marta Măgureanu: Echilibrul! Sunt două lumi diferite – realitatea profesională și cea personală si fiecare dintre acestea ne conduc către zone și stări diferite ale noastre, însă, numitorul comun al acestor două lumi, îl reprezintă tocmai echilibrul. Bineînțeles că aceste două zone nu se exclud una pe cealaltă, ele completându-se și susținându-se reciproc.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Marta Măgureanu: Mediul juridic premiază și recunoaște valoarea profesională în general. Lumea juridică este o lume deschisă femeii și susține dezvoltarea sănătoasă nu doar a sa (a femeii), ci a tuturor membrilor săi, dând șanse egale tuturor. Este o lume în care cunoștințele și pregătirea temeinică reprezintă cartea de vizită spre succes.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca aceasta în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Marta Măgureanu: Avem privilegiul de a trăi o perioadă favorabilă dezvoltării tuturor și nu doar noi ca indivizi, ci și a aspectelor creative care caracterizează latura umană.
Însă orice act de libertate sau de exprimare a acesteia implică existența unor controversate limite de bun simț, de buna creștere și de buna conduită sau altfel spus: “libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”, spunea filosoful John Stuart Mill.
Acest lucru implică nu numai acceptarea unor convenții exterioare, ci vizează și o delicată latură interioară care ne dictează și niste limite de comportament, în care putem desfășura activități nobile, profunde și utile, iar noi ca femei instruite, inteligente, avem puterea și datoria de a practica și transmite mai departe aceste principii.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Marta Măgureanu: Copil fiind, în anii premergători Revoluției, am văzut pe micile ecrane o doamnă impozantă, foarte elegantă care emana putere, echilibru ți încredere în sine. M-a fascinate imaginea dumneaei, acel mixt de autoritate, determinare și naturalete. Vorbesc despre Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru a Europei. Mai mult decât un model, pentru mine dumneaei reprezintă un simbol feminin care propunea pe acele vremuri o putere elegantă și un intelect rafinat.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Marta Măgureanu: Perioada pandemică, professional vorbind, a venit cu schimbări și lecții importante, iar trecerea activității profesionale în mediul online și digitalizarea în mare parte a întregii activități au dus la eficientizarea timpului, insa a limitat interactiunea sociala. Pe plan personal, întreaga situație a venit cu timp de calitate petrecut cu mine, cu cei dragi, citind, ascultând muzică sș tot felul de activități easy/busy.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Marta Măgureanu: Și pentru toate toate doamnele din lumea juridică, “nu fiți doamne, fiți legende!!!“, Stevie Nicks.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Marta Măgureanu: Plăcerea a fost de partea mea, salut inițiativa dumneavoastră și mult succes în tot ceea ce faceți!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro