« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ANP. Precizări ref. cazul deținutului decedat la Penitenciarul București-Rahova
22.03.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 21 martie 2017, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a făcut următoarele precizări referitor la informațiile apărute în spațiul public legate de deținutul decedat la Penitenciarul București-Rahova, în data de 16 marti 2017, potrivit unui comunicat al ANP.

„Din informațiile deținute până în prezent, nu există o conexiune între neacordarea învoirii de către administrația Penitenciarului București-Rahova pentru participarea la înhumarea unei rude a persoanei în cauză și presupusul act de suicid al acesteia.

În luna martie 2017, deținutul a înaintat o cerere Penitenciarului București Rahova pentru a beneficia de o învoire din motive umanitare, în conformitate cu art. 171 din Legea 254/2013, pentru participarea la înhumarea unui membru de familie, însă, deși i-au fost comunicate condițiile necesare, acesta nu a depus documentele justificative care atestă evenimentul nefericit, motiv pentru care solicitarea a fost respinsă de către directorul penitenciarului.

Persoana custodiată nu a depus nicio cerere pentru participarea la înhumarea concubinei și copilului minor, eveniment produs în anul 2014, anterior depunerii în penitenciar.

În ceea ce privește afirmațiile lansate în spațiul public conform cărora deținutul și-ar fi manifestat intenția unui act suicidar, această informație nu se confirmă.

Persoana în cauză nu a depus nicio cerere administrației locului de deținere pentru liberarea condiționată, după decesul unor membri de familie, nefiind vorba despre un ,,refuz al dreptului la eliberare condiționată’’.

Liberarea condiționată nu este un drept, în conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aceasta este o instituție de sine stătătoare, iar persoanele private de libertate dobândesc vocația de a fi analizate în comisia de liberare condiționată doar după executarea fracției minime obligatorii, conform art. 100 din Legea 286/2009.

Astfel, deținutul nu îndeplinea condițiile legale pentru analiza în comisia de propuneri pentru liberare condiționată, termenul de analizare fiind 2 februarie 2018.

În cazul persoanei decedate la Penitenciarul București-Rahova, în data de 16 martie 2017, ca în orice alt caz de deces înregistrat în sistemul penitenciar, administrația locului de deținere a sesizat organele de urmărire penală în vederea desfășurării unei anchete pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.”

 
Secţiuni: Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD