WOMEN IN LAW. Ana-Maria Puiu: Justițiabilul și avocatul acestuia nu au nevoie de o judecătoare atotștiutoare, ci doar de una bine pregătită
8 februarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Ana-Maria Puiu, Tribunalul București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Ana-Maria Puiu: Eu vă mulţumesc pentru invitaţia de a mă alătura femeilor extraordinare care deja au portretizat atât de frumos Women in Law.
Dacă în accepțiunea dicţionarului explicativ al limbii române profesionistul este persoana care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare, atunci, în calitate de persoană care profesează ca judecător, sunt și eu un profesionist. Ce mă definește ca profesionist?
Conştiinţa. Conştiinţa faptului că sunt, înainte de toate, un simplu om, un cetăţean ce şi-a dorit să se pună în slujba cetăţii, iar Bunul Dumnezeu i-a îngăduit asta.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Ana-Maria Puiu: Consider că implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este nelimitată, din punct de vedere al posibilităţilor oferite de condiţiile exterioare (reglementare, organizare, cerinţe profesionale). Aşadar, ca posibilitate de implicare, femeile nu au nicio limită. Dacă vorbim însă despre alegerea de a se implica, aceasta nu poate fi decât individuală şi implicit subiectivă. Aleg femeile jurist să se implice fără limită? Nici răspunsul acestei întrebări nu suportă generalizarea. Sunt femei care se implică nelimitat la început de carieră pentru ca mai apoi să reducă din puterea de ardere, la fel cum sunt femei care turează motoarele mai târziu ori femei care aleg calea de mijloc, pe aceea de implicare moderată.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Ana-Maria Puiu: Smerenia, smerenia, smerenia, cu tot ce presupune aceasta: o bună așezare, a femeii lângă bărbat, a mamei în mijlocul căminului, o comportare modestă și plină de bună-cuviință. Sufletul bărbatului ori al copilului nu are nevoie de o juristă atotștiutoare, ci de căldura, blândețea, iubirea, dăruirea, învăluirea hrănitoare pe care doar eternul feminin le poate oferi. Justițiabilul și avocatul acestuia nu au nevoie de o judecătoare atotștiutoare, ci doar de una bine pregătită, care își înțelege locul și rolul.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Ana-Maria Puiu: Da. Cu toate acestea: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos.” (Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, Capitolul 6; 12)
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Ana-Maria Puiu: Un rol de model. Avem dreptul să ne alegem profesia și apoi parcursul profesional. Avem credința și capacitatea necesare pentru a fi alese de profesia dorită. Ce facem cu aceste daruri? Uităm că sunt daruri? Le ținem doar pentru noi? Le folosim în mod egoist? Cred că mai întâi de toate ar trebui să fim conștiente că am fost binecuvântate: cu înțelepciune, cu putere de înțelegere și de memorare, cu dreptul de a participa la un concurs de accedere în profesie, cu șansa de a profesa în domeniul dorit. Apoi, să fim recunoscătoare pentru aceste daruri și să căutăm să punem darul înțelepciunii, al științei în slujba binelui comun. Fără un bine comun căruia să îi slujească, orice alegere, orice reușită ne aduce doar satisfacție de moment și, în timp, oboseală. Avem dreptul de a alege și cât să dureze entuziasmul reușitei.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Ana-Maria Puiu: Am fost binecuvântată cu multe modele feminine. Sunt femeia de astăzi grație celor două bunici, mamei, surorii, doamnelor educatoare, doamnei învățătoare, doamnelor diriginte, doamnelor profesoare, colegelor și prietenelor care m-au dorit, m-au așteptat, m-au înconjurat, crescut, educat și răsfățat cu iubirea, căldura, blândețea, grija lor, cu toate atributele feminității.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Ana-Maria Puiu: Perioada Pandemiei a reprezentat și pentru mine un larg spectru de emoții. Ceea ce aleg să păstrez pentru sufletul meu este lecția credinței. Cred că mare parte din debusolarea și din suferința psihologică din perioada pandemiei au fost cauzate de deconectarea omului modern de la latura sa spirituală. Omul modern s-a împăunat considerându-se invincibil, nemuritor, fără de Dumnezeu, iar când moartea s-a înființat fără preaviz la ușa modernității, când temeiurile materiale ale împăunării nu au mai contat, omul modern a clacat. Poate că Pandemia a fost o lecție să ne reamintim: Nu suntem „de capul nostru!” Suntem de la și în grija Lui Dumnezeu. Toate se întâmplă prin Voia Sa ori prin Îngăduința Sa. Nicio viață nu se întrupează și nicio viață nu se stinge fără Voia Lui Dumnezeu. Pe de altă parte, poate că Pandemia încă e restantă la o reafirmare: Omul e responsabil el însuși în fața Divinității pentru viața ce i s-a dăruit. Prin urmare, omul e singurul care ar trebui să decidă cum își îngrijește viața.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Ana-Maria Puiu: Sfântul Ioan Scăraru afirma că pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea. Cred că femeia se pricepe foarte bine să aducă liniște și pace în sufletul său. Femeia ar putea folosi acest dar și pentru binele comun: Să fie pace!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Ana-Maria Puiu: Eu vă mulțumesc pentru invitație!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro