Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a apei
22.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a apei este marcată, anual, la data de 22 martie.

Care este scopul Zilei Mondiale a Apei?

Ziua Mondială a Apei sărbătorește apa și crește conștientizarea celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă sigură. Este vorba despre luarea de măsuri pentru a combate criza globală a apei. Un obiectiv principal al Zilei Mondiale a Apei este de a sprijini atingerea Obiectivului 6 pentru Dezvoltare Durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030.

Despre ce este Ziua Mondială a Apei 2020?

Ziua Mondială a Apei 2020 este despre apă și schimbările climatice- și modul în care cele două sunt legate în mod inextricabil. Campania arată modul în care utilizarea noastră de apă va ajuta la reducerea inundațiilor, a secetei, a deficienței și a poluării și la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Prin adaptarea la efectele de apă ale schimbărilor climatice, vom proteja sănătatea și vom salva vieți. Și, folosind mai eficient apa, vom reduce gazele cu efect de seră.

Nu ne putem permite să așteptăm.
*Factorii de politici climatice trebuie să pună apa în centrul planurilor de acțiune.
*Apa curge peste sectoare și granițe. Lucrând împreună pentru gestionarea apei combatem mai eficient schimbările climatice, protejând comunitățile și afacerile.

Apa poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice.
*Zonele umede absorb dioxidul de carbon din aer.
*Vegetația protejează împotriva inundațiilor și eroziunii.
*Apa de ploaie poate fi depozitată pentru perioade uscate.
*Apele uzate pot fi reutilizate.
*Agricultura inteligentă pentru climă.

Toată lumea poate face ceva pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.
Alege un lucru astăzi:
*Faceți un duș de cinci minute.
*Alegeți o masă pe bază de plante.
*Dezactivați tehnologia de dormit.
*Nu aruncați mâncarea comestibilă.
*Cumpărați durabil.

STIAȚI CĂ…?

• Astăzi, 1 din 3 persoane – în jur de 2,2 miliarde – trăiesc fără apă potabilă sigură. (OMS/UNICEF 2019)

• Până în 2050, până la 5,7 miliarde de oameni ar putea trăi în zone în care apa este rară timp de cel puțin o lună pe an, creând o concurență fără precedent pentru apă. (UNESCO 2018)

• Alimentarea cu apă și canalizarea rezistentă la climă ar putea salva viața a peste 360.000 de sugari în fiecare an. (ONU 2018)

• Dacă limităm încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 2°C, am putea reduce stresul apei indus de climă cu până la 50%. (UN-Water 2019)

• Vremea extremă- se așteaptă să crească în frecvență și intensitate din cauza schimbărilor climatice – provoacă peste 90% din dezastrele majore în ultimul deceniu. (UNDRR 2015)

• Până în 2040, se estimează că cererea globală de energie va crește cu peste 25%, iar cererea de apă va crește cu peste 50%, în principal din producție, generarea de energie electrică și gospodării. (Agenția Internațională pentru Energie 2018 / UNESCO 2018)

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a apei este marcată, anual, la data de 22 martie.

Temă pentru 2019: „Apă pentru toți.

Grupurile marginalizate – femeile, copiii, refugiații, popoarele indigene, persoanele cu handicap și multe altele – sunt adesea ignorate și, uneori, se confruntă cu discriminare, încercând să acceseze și să gestioneze apa de care au nevoie. Ziua Mondială a Apei are rolul de a aborda criza apei, abordând motivele pentru care atât de mulți oameni sunt lăsați în urmă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a apei este marcată, anual, la data de 22 martie.

Tema pentru 2018: Natura pentru apă.”

Apa este un element esențial de construcție a vieții. Este mai mult decât esențial să se stingă setea sau să se protejeze sănătatea; apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și pentru susținerea dezvoltării economice, sociale și umane.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a apei (World Water Day) este marcată, anual, la 22 martie.

Această zi este marcată pentru a atrage atenția, la nivel mondial, asupra populației care suferă de lipsa apei.

Potrivit ONU, în prezent, există peste 663 de milioane de oameni care trăiesc fără o alimentare cu apă în condiții de siguranță și care se confruntă cu efectele negative asupra sănătății ca urmare a utilizării unei apei contaminate.

Sediul materiei: În conformitate cu recomandările Conferinței Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 47/193 prin care ziua de 22 martie a evenit Ziua mondială a apei.

Tema pentru 2017: „Why waste water?” și este axată pe apa reziduală, care trebuie percepută ca o resursă valoroasă pentru economia circulară și care trebuie gestionată în condiții de siguranță.

Totodată, la 11 februarie 2011, prin Rezoluția 65/154, Adunarea generală a ONU a proclamat 2013 Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei.

Astfel, în loc să ca apele uzate să fie irosite, ar trebui redus volumul, dar și să fie reutilizate. În cadrul locuințelor, apele reziduale se pot reutiliza la udarea grădinilor și a terenurilor cultivate. În orașe, apele uzate se pot epura fiind utilizate la udarea spațiilor verzi. În industrie și agricultură, apele uzate pot fi epurate și folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigații.

Potrivit estimărilor ONU:
– la nivel global, peste 80% din apele uzate generate de societate se întoarc în ecosistem, fără a fi tratate sau refolosite;
– 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu excremente, care le pune în pericol sănătatea fiind expuși la îmbolnăvirea de holeră, dizenterie, febră tifoidă și poliomielită;
– anual, au loc 842,000 de decese cauzate de folosirea unor surse de apa nesigure.

Gestionarea corectă a apelor uzate va conduce la eficientizarea circuitului apei pentru toate viețuitoarele, contribuind, astfel la îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6, care vizează reducerea la jumătate a volumului de ape uzate neepurate și intensificarea procesului de reciclare și reutilizare sigură a apei.

Website-urile oficiale aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.