Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Precizări DNA ref. apariția în spațiul public a unor fragmente din dosarul privind închirierea spațiilor comerciale din aeroport


6 aprilie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Joi, 6 martie 2023, urmare a apariției în spațiul public a unor fragmente din cuprinsul ordonanțelor de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurorul de caz, Biroul de Informare și Relații Publice sl DNA este abilitat să transmită următoarele:

La data de 28 martie 2023, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a procedat la predarea, pe baza unor procese verbale, către inculpați și apărătorii lor aleși a câte unui exemplar din ordonanțele prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale. În conținutul acelor procese verbale s-au menționat, printre altele, următoarele:
„S-a adus la cunoștință apărătorului ales și suspectului că potrivit art. 94 alin. 5, 8 Cod procedură penală:
«5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligația de a păstra confidențialitatea sau secretul datelor și actelor de care a luat cunoștință cu ocazia consultării dosarului.
8) Dispozițiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părților și al subiecților procesuali principali de a consulta dosarul»”.

Cu aceeași ocazie, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a procedat la predarea, tot pe baza unor procese verbale, de copii de pe actele de urmărire penală, către apărătorii aleși ai inculpaților, la cererea acestora, conform art. 94 Cod procedură penală. În cuprinsul acelor procese verbale s-au menționat, printre altele, următoarele:
„Față de predarea copiilor dosarului de urmărire penală am adus la cunoștința suspectului și avocatului ales, următoarele:
• Copiile predate conțin și date cu caracter personal,
• aceste date cu caracter personal au fost puse la dispoziție în temeiul dispozițiilor art. 94 din Codul de Procedură Penală, exclusiv în scopul exercitării dreptului la apărare,
• este interzisă utilizarea datelor cu caracter personal conținute de copiile predate în alte scopuri,
• suspectul/avocatul ales se angajează să păstreze confidențialitatea tuturor informațiilor conținute de materialele înmânate, fiindu-i, în acest sens, interzisă transmiterea sau divulgarea datelor, inclusiv cu caracter personal, către orice alt terț de prezenta cauză. Prin terț se înțelege orice altă persoană în afara avocatului, organe judiciare.”

Totodată, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să mai transmită următoarele:
DNA nu a diseminat în spațiul public, nici măcar în format anonimizat, vreun document din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 360/VIII/3/29 martie 2023,
în acest stadiu al urmăririi penale, doar cele cinci persoane menționate în comunicatul de mai sus au calitatea de inculpat,
până în acest moment, DNA nu a solicitat ridicarea imunității/altă încuviințare față de nicio persoană fizică care să aibă vreo calitate specială cu privire la care legea să impună un astfel de demers anterior efectuării în continuare a urmăririi penale.

:: Sursa: www.pna.ro

***

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

I.G.A., fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare a banilor,
– dare de mită,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la trafic de influență,
– complicitate la spălare a banilor,
– complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul L.B.Ș., la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului I.G.A., ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).
În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 – 1 februarie 2023, inculpatul L.B.Ș., în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul I.G.A. ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.
A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul I.G.A. ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 martie 2023, cei patru inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.pna.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică