WOMEN IN LAW. Diana Renata Labas: Singurul mod prin care lumea se poate vindeca este dorința de a ajuta
3 februarie 2023 | Alina MATEIAlina Matei: Mulțumesc, stimată domnișoară avocat stagiar Diana Renata Labas, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Diana Renata Labas: Vă mulțumesc călduros pentru invitație. Sunt de părere că trăsăturile definitorii ale laturii mele de profesionist sunt seriozitatea, implicarea și pasiunea pentru ceea ce fac. Deși sunt de puțin timp avocat stagiar, cred că frumusețea acestei profesii constă în abilitatea noastră de a-i ajuta pe oameni, mai ales pe cei vulnerabili în fața societății.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Diana Renata Labas: Din punct de vedere legal, din fericire, implicarea femeilor în profesiile juridice este nelimitată acum. Totuși, din punct de vedere al realității, această nelimitare nu se traduce și într-un efort universal egal pentru toate doamnele. Din cauza inegalităților economice și sociale care afectează încă de la naștere femeile născute în locul „nepotrivit”, unele dintre noi vor trebui să depună eforturi mult mai mari pentru a absolvi o facultate de drept – cerința principală pentru a putea accede într-o profesie juridică. Iar aceste eforturi disproporționate le pot determina să nu își mai urmeze visul, să lase totul în urmă și să găsească un loc de muncă care să le ajute să supraviețuiască, chiar dacă nu le împlinește din punct de vedere profesional. Cred că această situație este una dintre cele mai mari tragedii actuale: să renunți la cariera de vis pentru a putea supraviețui.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Diana Renata Labas: Din cauza naturii profesiei, mi se pare incredibil de dificil să separăm complet latura noastră personală de cea profesională. Avocatura înseamnă, în primul rând, ajutorarea oamenilor, a clienților noștri. Prin urmare, trăim odată cu ei sentimente de bucurie, de tristețe, de furie sau de extaz. Totodată, viața personală este elementul principal care ne face umani. Evenimentele personale ne vor influența viața profesională, indiferent de cât de mult nu ne dorim acest lucru. Deoarece suntem oameni, la finalul zilei. Prin urmare, dacă avem o zi proastă la birou care ne afectează și acasă, sau o zi proastă acasă care ne afectează și la birou, cred că nu ar trebui să înăbușim sentimentul negativ, ci ar trebui, pe cât posibil, să îl recunoaștem, să îl îmbrățișăm și să îl lăsăm să treacă.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Diana Renata Labas: Cu siguranță mediul juridic ne oferă oportunitatea de a fi ceea ce ne dorim, însă probabil efortul depus pentru a ajunge unde ne dorim va fi puțin mai mare decât cel depus de colegii noștri. În această călătorie, e posibil să fim percepute ca fiind mai puțin de încredere, mai superficiale, mai arogante, mai puțin inteligente decât colegii noștri. Ca să nu mai vorbim de probabilitatea mult mai mare în cazul nostru de a fi hărțuite sau agresate sexual. Iar atunci când unele dintre noi trecem zilnic prin aceste neplăceri, e de înțeles că nu vom mai avea aceeași motivație și același elan pentru a ne atinge obiectivele profesionale.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Diana Renata Labas: Spre dezamăgirea multora, fiecare alegere făcută are consecințele sale, pozitive sau negative. Așa cum acceptăm consecințele pozitive fără nicio reținere, așa ar trebui să acceptăm și consecințele negative și să învățăm din critica semenilor noștri. Având în vedere istoria îndelungată a predecesoarelor noastre, care nu au avut dreptul la alegere personală sau profesională, cred că noi, femeile, știm să apreciem posibilitatea alegerii și cântărim atent greutatea eventualelor consecințe înainte de a lua o decizie.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Diana Renata Labas: Una dintre femeile care m-a inspirat și continuă să mă inspire este Dora Nyambe, învățătoare în Mapapa, Zambia. Este necăsătorită, are grijă de doisprezece copii din zonă, pe care i-a adoptat, și a deschis o școală gratuită în satul respectiv. Se implică foarte mult în comunitate, acordă ajutor fetelor care sunt sau urmează să fie victime ale child marriages și educă copiii care nu-și pot permite financiar să participe la școală, pe care îi și hrănește. Cred că dorința ei de a-și ajuta comunitatea ar fi benefică și pentru tărâmurile noastre mioritice.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Diana Renata Labas: În 2020, când a debutat pandemia, eram în anul III la facultatea de drept. Sincer, firea mea introvertită s-a bucurat de faptul că am putut să mă întorc definitiv acasă și de faptul că am avut posibilitatea de a continua facultatea în mediul online. În această perioadă am absolvit facultatea, am susținut examenul de licență, mi-am prezentat lucrarea de licență, am avut posibilitatea financiară de a rămâne acasă un an pentru a putea studia temeinic programa pentru examenul de admitere în barou, pe care l-am și promovat și am început să profesez în domeniu. Simultan cu aceste evenimente, am descoperit noi hobby-uri, m-am informat despre amploarea inegalităților economice și sociale și mi-am dat seama că singurul mod prin care lumea se poate vindeca este dorința de a ajuta.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Diana Renata Labas: Doamnelor, predecesoarele noastre au luptat pentru ca noi să avem lumea de azi, iar noi vom duce lupta mai departe pentru ca fiicele noastre să se bucure de o lume mai bună! Bucurați-vă de succesele și realizările voastre, în timp ce vă bucurați și pentru succesele și realizările femeilor din întreaga lume!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Diana Renata Labas: Vă mulțumesc și eu din nou pentru invitație și pentru oportunitatea de a acorda acest interviu!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.