Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
Top LegalLawyers WeekInterviuriEvenimente programateArhiva evenimentelorAnunţuri de recrutare activeAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Business Comunicare profesională Fiscalitate SELECTED

Companiile pot începe raportările impozitului pe profit. ANAF a publicat toate formularele necesare

7 aprilie 2023 | Cristina SĂULESCU
Cristina Săulescu

Cristina Săulescu

ANAF a publicat versiunile electronice pentru Declarația fiscală 101, astfel că firmele pot începe deja raportările de impozit pe profit aferent anului 2022, obligația având termen în acest an până la 26 iunie. Noile modele ale formularului, necesare pentru depunerea lor în 2023, fuseseră publicate în Monitorul Oficial încă de la începutul lunii martie, dar nu puteau fi folosite pentru că lipseau versiunile digitale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat în prima parte a lunii martie, Ordinul nr. 310/2023 prin care a actualizat la nivel legislativ Declarația fiscală 101 privind impozitul pe profit, noul model fiind aplicabil începând cu declararea impozitului pe profit aferent anului 2022. Ulterior, spre finalul lunii, autoritatea a publicat și versiunea digitală a formularului, necesară firmelor pentru a putea începe raportările efective care se fac exclusiv electronic.

Ca o premieră, prin același ordin ANAF a aprobat și modelul Declarației 101 privind impozitul pe profit consolidat al grupului fiscal, 2023 fiind și primul an în care grupurile fiscale pot raporta consolidat acest impozit.

Termenele pentru raportarea impozitului pe profit realizat anul trecut

Declarația 101 se depune în acest an până cel târziu în 26 iunie. În mod normal, termenul ar fi fost până în 25 martie, însă OUG nr. 153/2020, actul normativ care a stabilit o serie de facilități fiscale pentru recapitalizarea companiilor, a introdus temporar, din 2021 și până în 2026, un termen unic de definitivare a impozitului pe profit până la data de 25 iunie – pentru că 25 iunie 2023 este duminică, termenul din acest an s-a mutat pe 26 iunie.

Singurele societăți care au fost obligate să depună declarația 101 până la 25 martie sunt cele care respectă reglementările contabile emise de către Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară (instituțiile financiare, companiile de asigurări etc.)

Pentru companiile care fac parte din grupuri fiscale, termenele de depunere a formularelor pot varia în funcție de perioada fiscală sau alte criterii.

Potrivit legislației, calculul, declararea și plata impozitului pe profit trebuie să se realizeze până în data de 25 martie din anul următor sau, dacă grupul fiscal aplică un alt tip de exercițiu financiar decât cel calendaristic, până în data de 25 a celei de-a treia luni următoare consecutive după data de închidere a exercițiului fiscal modificat.

Prin excepție, dacă cel puțin unul dintre membrii grupului fiscal beneficiază de facilitățile de recapitalizare din OUG 153/2020, declarația 101 consolidată este depusă online, temporar, până la data de 26 iunie 2023.

Ca procedură de lucru aplicabilă grupurilor, e bine de știut că fiecare entitate componentă a grupului fiscal calculează impozitul pe profit și completează o declarație 101 individuală pe care o comunică companiei responsabile să reprezinte grupul fiscal.

Compania responsabilă cumulează toate sumele și informațiile primite de la ceilalți membri ai grupului și recalculează impozitul pe profit, depune declarația comună la autorități și efectuează plata impozitului consolidat.

Noutățile din formularul 101 vizează grupurile de impozit pe profit

Cele mai importante noutăți cuprinse în versiunea din acest an a formularului 101 sunt aplicabile firmelor care fac parte din grupuri de impozit pe profit. Astfel, potrivit regulilor emise de ANAF, fiecare membru al grupului fiscal completează declaraţia proprie, cu ajutorul aplicaţiei informatice de asistenţă, iar declaraţia semnată electronic se transmite persoanei juridice responsabile, în format electronic.

În cazul membrilor unui grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, rândul 39 se completează cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare aplicării sistemului de consolidare fiscală, iar rândul 40 se completează cu valoarea profitului impozabil/pierderii fiscale de recuperat în anii următori. Rândurile 41.2, 47, 49, 51-53 din formular nu se completează.

Cristina Săulescu, Partener Cabot Transfer Pricing

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership