Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Procedură penală
Procedură penală
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Opinii Procedură penală SELECTED
2 comentarii

O comisie de la Colegiul psihologilor se închipuie Înalta Curte

7 aprilie 2023 | Marian TRUŞCĂ

Marian Trușcă

Marian Trușcă

Dispoziţii legale aparent necesare au conferit psihologului un rol important în cauzele penale cu minori, acela de a asista organul judiciar la audierea victimei sau chiar de a realiza în mod direct audierea. În practică însă, provocarea de a găsi psihologi pricepuţi în a realiza un interviu de investigaţie, sau audiere, oricum am vrea să-i spunem, s-a dovedit de cele mai multe ori, imposibil de depăşit. Partea bună este că nevoia ca un psiholog să asiste la audiere sau să audieze un minor nu este una reală, pentru că, în ciuda a ceea ce cred mulţi, audierea victimei minore trebuie şi poate să fie făcută în faza de urmărire penală de poliţist sau procuror, cu condiția să fie cu adevărat specializat, iar nu de psiholog. Se tot vorbește de procurori specializați în cauze cu minori sau de judecători specializați și mă întreb, oare în ce ar consta această specializare dacă nu în deținerea cunoștințelor și abilităților de a interacționa cu copilul. Ce mai înseamnă să fii procuror sau judecător specializat în minori dacă nu ești în măsură să interacționezi corect cu copilul în context judiciar?

Mulți polițiști, procurori și judecători se duc însă pe fenta creată de legiuitor și cred că dacă pun orice psiholog să audieze, acesta se va descurca mai bine decât ei. Nimic mai greșit. Aceasta pentru că, pe de-o parte, audierea este un procedeu probatoriu care trebuie realizat de organul judiciar iar, pe de altă parte, în România nu există psihologi cu adevărat specializaţi în realizarea audierii copilului, diferită ca scop şi metodă de așa-numitul interviu clinic. Sau cel puţin eu nu am cunoscut niciunul până acum. Zecile de audieri făcute de diverși psihologi, unii foarte competenți în materie de evaluare, pe care le-am văzut de-a lungul anilor, sunt departe de standardele pe care le impun cele mai noi instrumente fundamentate științific dezvoltate la nivel internațional. Mai rău, unele audieri făcute de psihologi nu au contribuit în mod real la aflarea adevărului şi nici la protejarea emoţională a copilului iar altele erau de-a dreptul caraghioase.

Cu toate astea, recent, un legiuitor rupt complet de realitate a plusat şi, de unde la audierea copilului victimă participarea unui psiholog era opţională, a devenit obligatorie pentru audierea oricărui copil de până la 14 ani[1]. Realitatea este că, atunci când procurorul sau polițistul știe să facă audierea, prezența unui psiholog este pur decorativă. Iar în București polițiștii și procurorii care lucrează abuzuri sexuale știu să audieze o victimă mai bine decât orice psiholog pe care l-am cunoscut.

Prin noua și neinspirata modificare legislativă ajungem ca, oricât de simplu ar fi interviul/audierea trebuie să strângem o cohortă de „specialişti” cu care să umplem sala de audiere (avocat, psiholog, părinte și cine s-o mai nimeri p-acolo).

Toate aceste nevoi mai mult sau mai puţin reale de a apela la psiholog au creat însă o piaţă pe care psihologii mercantili cunoscuţi nu puteau să nu o observe, dacă nu cumva chiar au contribuit la crearea ei, clamându-și utilitatea, erijându-se în salvatorii copilului aflat în contact cu justiția opresoare şi convingând legiuitorul generos să mai bage o lege prin care serviciile lor să devină obligatorii.

Și pentru că tot s-a dat liber la angajat psihologi, fie că avem nevoie, fie că nu, fie că știu ce au de făcut, fie că nu, dar și pentru că tot ne-am obișnuit să transferăm sarcini care ar trebui să fie ale organelor judiciare către psihologi mai mult sau mai puțin pricepuți, nu este de mirare că psihologii ajung acum să se închipuie și specialiști în drept și să ne spună cum se interpretează legea.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Pentru că probabil din tortul care s-a creat pe un frumos blat nu trebuie să se înfrupte oricine ci doar cei aleși, acum două zile, o adunare de profesionişti de pe la Colegiul psihologilor ne comunica doct cam așa: Psihologul stabilit de organul judiciar care va fi prezent la audierea persoanei vătămate în vârstă de până la 14 ani, cât și la audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani pe toată durata procedurilor judiciare deține atestat de liberă practică în specialitățile consiliere psihologică/psihoterapie/psihologie clinică și trebuie să aibă calitatea de psiholog expert, înscris în Registrul Experților Psihologi al Colegiului Psihologilor din România.[2]

Pentru că în psihologie totul poate fi şi aşa şi aşa, depinde din ce perspectivă privim, iar unii psihologi sunt la fel de siguri pe opiniile lor cum este Neti Sandu pe horoscop, după numai două zile comisia s-a răzgândit şi azi dat-o la întors.

În situațiile în care abuzul a avut loc în sistemul de protecție al copiilor (…), psihologul stabilit de organul judiciar care va fi prezent la audierea persoanei vătămate în vârstă de până la 14 ani, cât și la audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani pe toată durata procedurilor judiciare deține atestat de liberă practică în specialitățile consiliere psihologică/psihoterapie/psihologie clinică și trebuie să aibă calitatea de psiholog expert, înscris în Registrul Experților Psihologi al Colegiului Psihologilor din România. In situația în care persoana vătămată/martorul minor în vârstă de până la 14 ani, nu se află în sistemul de protecție a copilului (…), acesta poate fi asistat de către un psiholog care deține atestat de liberă practică în specialitățile consiliere psihologică/psihoterapie/psihologie clinică și care poate fi angajat într-o instituție guvernamentală de protecție a copilului.

Chiar şi Curtea Constituţională ar fi invidioasă pe rapiditatea cu care s-a produs acest reviriment jurisprudenţial, în mai puţin de 48 de ore de la prima interpretare a legii.

Urmează apoi o motivare din puțul cognitiv: Conform Standardelor pentru activitatea de expertiză psihologică, psihologul expert deține un nivel adecvat de cunoștințe, abilități și experiență pentru tipul, nivelul și problematica specifice activității implicate în context judiciar. Carevasăzică numai psihologul expert deține un nivel adecvat de cunoștințe pentru tipul, nivelul și problematica specifice activității implicate în context judiciar doar pentru că așa scrie în ”standarde”? Nu pă bune? Poate cineva dovedi asta? Eu sunt sigur că aş putea dovedi contrariul! Câți dintre psihologii aflați pe lista experților (unde apropo, nu se intră decât prin completarea unui formular și cu îndeplinirea altor condiții mai mult de formă) au asistat vreodată la o audiere de minor și câți știu ce înseamnă procedeul probator al audierii persoanei vătămate sau martorului?

Bun, presupunând că psihologul expert are toate instrumentele la el precum şi nivelul adecvat la toate alea iar psihologul care deţine doar un amărât de atestat de liberă practică se pricepe şi el (deşi acum două zile se pare că nu se pricepea), hai să vedem ce vor face ei acoloşa la audiere. Prin sintagma „va oferi consiliere de specialitate minorului” se va înțelege că psihologul poate fi implicat în pregătirea psihologică a minorului în vederea audierii și îl va asista, dacă este cazul, pe parcursul audierii pentru a preveni situațiile de traumatizare suplimentară/cumulativă (producerea oricărui efect negativ asupra stării psihice) sau situațiile în care ar fi supus vreunei influențe din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior.

Așadar, aceeași profesionişti de la „copsi” care deunăzi nu știau ce specializări exacte au psihologii și ne invitau să apelăm la orice ”clinician” pentru evaluarea victimei unui abuz sexual jură acum pe roșu că orice psiholog, expert sau nu, le are cu audierile, fie că este pe consiliere, psihoterapie sau clinică.

Acuma dacă ne-am lămurit că toți sunt pricepuți fac un apel public la orice psiholog să vină când vrea la audierile noastre (avem minim 5-6 pe săptămână numai pe abuz sexual) și să-mi arate ce înseamnă ”pregătirea psihologică în vederea audierii”. Dar, mai ales, vreau să văd cum va preveni situațiile în care minorul ar fi supus vreunei influențe din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior. Chestia e că trebuie să vină gratis pentru că eu nu dau bani pe așa ceva.

Bine, până una-alta hai să vă credem pe cuvânt și să zicem că psihologii sunt meseriași la treburile astea iar cei care sunt „experţi” deţin şi un „nivel adecvat de cunoştinţe (…)” iar cei care nu sunt experţi nu deţin!

Ce nu înțeleg eu neam este după ce metodă și în ce calitate niște psihologi interpretează Codul de procedură penală. Dacă nu au folosit cumva metode psihologice extrem de fine, nu am altă explicație decât că s-au trezit ei acolo în comisie și s-au gândit să se joace de-a Înalta Curte de Casație și Justiție oferindu-ne o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept. De fapt, două hotărâri, una care a ţinut mai puţin de două zile şi una care nu se ştie cât va fi valabilă pentru că pe orice poţi fi sigur numai pe opinia unui psiholog se pare că nu prea.

Eu pot să înțeleg că pe piața asta se pot face bani frumoși, adică de ce să nu caști gura două ore la o audiere și să iei minim 250 lei pe oră. Tocmai d-aia zic că…la orice audiere poate asista orice psiholog, expert sau nu, cu atât mai mult cu cât legea nu prea distinge.

Dar poate eu greșesc iar adagiul ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus se traduce acum prin unde legea nu distinge doar psihologul poate să distingă.


[1] Art. 111 alin. 8 ind. 1 C.p.p introdus prin legea nr. 51/2023 – Audierea persoanei vătămate în vârstă de până la 14 ani are loc în prezenţa unuia dintre părinţi, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituţiei căreia îi este încredinţat minorul spre creştere şi educare, precum şi în prezenţa unui psiholog, stabilit de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.
Art. 124. Alin. 1 C.p.p. modificat prin legea nr. 51/2023 – Audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani are loc în prezenţa unuia dintre părinţi, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituţiei căreia îi este încredinţat minorul spre creştere şi educare, precum şi în prezenţa unui psiholog, stabilit de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.
[2] Disponibil aici


Proc. Marian Trușcă, Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice