Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CCR pendinte: art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii (concediere salariată gravidă). UPDATE: decizia Curții Constituționale
12.05.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

12.05.2020: În data de 14.01.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 1/2020, Monitorul Oficial nr. 232 din data de 21.03.2020):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Societatea Cash Club S.R.L., cu sediul în București, în Dosarul nr.35762/3/2016 al Tribunalului București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale şi constată că dispozițiile art.60 alin.(1) lit.c) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în şedința din data de 14 ianuarie 2020.

***

23.03.2017: În data de 15.03.2017 s-a constituit un nou dosar (930D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 60 alin. (1) lit. (c) din Codul Muncii (cauza Petrov Mariana Claudia).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 60 alin. (1) lit. (c) din Codul Muncii formează obiectul unui control de constituţionalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul Bucureşti, care a hotărât să respingă cererea de suspendare a cauzei până la soluţionarea excepţiei drept neîntemeiată, precizându-se că refuzul de suspendare poate fi atacat cu apel odată cu fondul.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 60 (extras)
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.