Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Buzău. Acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, spălare de bani. Percheziții domiciliare


23 martie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Buzău. Acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, spălare de bani. Percheziții domiciliare.

La data de 22 martie 2017, procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău au efectuat numar de 11 percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucurşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă, că în perioada ianuarie 2013 – februarie 2017, pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, grup la care ulterior au aderat şi alte persoane, şi care a avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalității informatice.
Activitatea infracţională a constat într-o primă etapă în identificarea, procurarea și deținerea a numeroase adrese de e-mail aparţinând unor titulari din străinătate, urmată de clonarea paginilor web a mai multor unități bancare din străinătate şi transmiterea paginilor clonate sub forma de mesaje electronice tip „spam” către adresele de e-mail deținute.
Ulterior, membrii grupului procedau la fraudarea aplicațiilor de internet banking ale persoanelor care accesau paginile respective generând astfel transferuri frauduloase de numerar printr-un sistem de transfer rapid de bani, către conturi bancare controlate de către grupul infracțional.
Pentru a putea retrage sumele transferate, membrii grupului au racolat mai multe persoane de pe raza municipiului Buzău și București în vederea deschiderii de conturi bancare la anumite unităţi bancare și utilizarea acestora la retragerea sumelor de bani transferate.
S-a reţinut că în perioada infracţională suspecţii au efectuat un număr de 464 transferuri frauduloase în valoare totală de 504.196,14 USD.

În cauză, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două apartamente aparținând liderului grupării infracționale precum şi asupra a 4 autoturisme aparținând celorlalți membrii ai grupului.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău urmează să fie audiaţi un număr de 9 suspecţi.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Bucureşti şi Brigazii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică