Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de contract de achiziții publice. UPDATE: hotărârea CJUE (sistemul de consiliere din speță nu e un contract de achiziții publice)
05.03.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

05 martie 2018: Curtea declară:

Articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii trebuie interpretat în sensul că nu constituie un contract de achiziții publice în sensul acestei directive un sistem de consiliere agricolă precum cel în discuție în litigiul principal, prin care o entitate publică reține toți operatorii economici care îndeplinesc cerințele de aptitudine impuse prin cererea de ofertă și care au promovat examenul menționat în cererea de ofertă în cauză, chiar dacă niciun nou operator nu poate fi acceptat pe durata de valabilitate limitată a acestui sistem. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

14 decembrie 2017: Avocatul general propune:

„Articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii trebuie interpretat în sensul că un sistem de selecție a furnizorilor de servicii de consiliere rurală precum cel care face obiectul litigiului principal, prin care o entitate publică acceptă toți operatorii economici care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și care promovează un examen, fără să atribuie prestarea serviciului, în mod exclusiv, unuia sau unora dintre consilierii respectivi în regim de concurență, nu constituie un contract de achiziții publice, în sensul directivei respective. Este irelevant, în acest sens, faptul că sistemul are o perioadă de valabilitate limitată, în cursul căreia nu este acceptată înscrierea unor noi consilieri.” (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

23 martie 2017: Judecătorul suprem de contencios administrativ finlandez se întreabă cu privire la noțiunea de contract de achiziții publice (C-9/17, Tirkkonen).

Situația de fapt:
1. libertatea de stabilire;
2. necesitatea de a afla dacă definiția noțiunii „contracte de achiziții publice”, în sensul directivei incidente, ar cuprinde un sistem de contractare prin care o entitate publică intenționează să achiziționeze de pe piață prestări de servicii:
2.1. pentru o perioadă determinată în prealabil;
2.2. prin încheierea de contracte în condițiile prevăzute într-un contract-cadru anexat la cererea de ofertă, cu toți operatorii economici care îndeplinesc cerințele prevăzute în dosarul cererii de ofertă cu privire la eligibilitatea prestatorilor și a serviciului furnizat;
2.3. și care promovează un examen descris detaliat în cererea de ofertă;
2.4. și la care nu se mai poate adera în perioada de valabilitate.

Dispoziții incidente: articolul 1 alin. (2) lit. a) din directiva 2004/18/CE (abrogată prin Directiva 2014/24/UE)

Articolul 1
Definiții

(1) În sensul prezentei directive, se aplică definițiile prevăzute la alineatele (2)-(15).
(2) (a) „Contractele de achiziții publice” sunt contracte cu titlu oneros, încheiate în scris între unul sau mai mulți operatori economici și una sau mai multe autorități contractante și care au ca obiect execuția de lucrări, furnizarea de produse sau prestarea de servicii în sensul prezentei directive.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Secţiuni: Achiziții publice, Afaceri transfrontaliere, CJUE, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO