Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – învăţăminte pentru scriitori de texte – un episod rătăcit şi recuperat) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (XV)
23.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

CAPITOLUL 6, Reguli esenţiale în scrierea documentelor juridice

Iată ce ne spune maestrul Adrian Toni Neacşu despre scrisul juridic:

„Avocatul este un scriitor profesionist”.

„A scrie bine şi a scrie repede sunt lucruri care, cel mai adesea, se exclud reciproc”.

Apoi, autorul citează pe maestrul antic: „Stilul pretinde cea mai grea muncă, dar dă şi rezultatele cele mai utile”.

O carte de referinţă în domeniu este „Stilul judiciar”, de Radu Dimiu, 1939, reeditată Editura Rosetti, 2004.

„Bineînţeles că scrisul este o activitate dificilă. Cunoaştem cu toţii sentimentul de paralizie pe care îl ai când trebuie să faci o cerere într-un timp scurt. Conştiinţa apropierii termenului te îngrozeşte. Odată cu trecerea timpului creşte şi anxietatea, iar scrisul pare tot mai terifiant”.

„Un scriitor trebuie să aibă timp dedicat reflecţiei.”

Iată aici un exemplu personal GM: Într-un dosar „al meu” ca jurist, am găsit următorul text scris de o doamnă avocat, într-o întâmpinare: „Reclamanta, în cererea sa, a ignorat art…” şi a lăsat fraza în suspensie. Ce înţelege de aici judecătorul? Că autorul nu are nicio rigoare, măcar în a-şi reciti lucrarea pentru corectură; că autorul nu are niciun respect elementar pentru cititorii săi, nu mai vorbim despre respectul pentru justiţie şi judecător; în fine, un asemenea „stil” este perdant pentru clientul care plăteşte şi îşi pune speranţa în profesionistul la care a apelat.

Surpriza mea, după ce am scris paragraful de mai sus: revenind cu ochii pe cartea în recenzie, văd la pag. 121, următorul titlu:

„1% inspiraţie, 99%… corectură”  

Maestrul spune într-un titlu ceea ce eu am explicat cam lung, totuşi revin: un text se scrie într-o primă formă (mai numită şi draft), după care urmează adevărata muncă: recitire, corectură, reformulări, eliminarea repetiţiilor (de idei şi de cuvinte) etc. Valabil pentru orice scriere, pentru orice autor: avocat, ziarist, scriitor.

Rectificatio: Nu e valabil pentru scrisorile de dragoste: acestea trebuie să fie lungi, patetice, şi cu repetiţie.

Ultimul citat: „E important ca după ce ai început să scrii, să ştii când să te opreşti”.

Mă opresc şi eu – va urma.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.