Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Gabriela Firea: Cei mai mulți bani merg către sănătate


23 martie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Marti, 21 martie 2017, Primaria Municipiului Bucuresti a informat ca supune, zilele acestea, dezbaterii publice bugetul Municipalitatii pentru anul 2017, potrivit unui comunicat al PMB.

Astfel, cetatenii interesati sa faca propuneri constructive legate de aceasta proiectie bugetara o pot face pe site-ul Municipalitatii.

Gabriela Firea, Primarul General: „Bugetul pe anul acesta al Primariei Generale a Capitalei are ca prioritate rezolvarea marilor probleme de infrastructura ale Capitalei, dar cel mai mare buget este alocat Sanatatii, 83 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale din Capitala, pentru cabinetele medicale scolare si stomatologice. Suma de 80 de milioane de euro este destinata proiectelor de infrastructura si sunt cuprinse aici pasajele, podurile, penetratiile si supralargirile. Ne referim la proiecte foarte importante, menite sa fluidizeze traficul in Bucuresti, cum ar fi prelungirea Ghencea Domnesti, faza II a pasajului Ciurel, zonele Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica,  Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei si toata zona spre Magurele.

As vrea sa subliniez faptul ca ne preocupa lipsa parcarilor din Bucuresti, avem alocata in acest sens o prima suma de 11 milioane de euro, ma refer atat la parcarile de la intrarea in Bucuresti cat si la cele din centru, multe fiind incluse in PIDU.”

Primarul General a explicat ca o alta prioritate pentru Municipalitate o reprezinta consolidarea cladirilor cu risc seismic, pentru care „in ultimii trei ani de zile s-au alocat in total, doar 1,3 milioane euro. Pentru acest an am alocat deja 6 milioane de euro – o suma care va fi suplimentata la rectificarea de buget”.

Totodata, Edilul Sef a declarat ca se va demara construirea a sase camine de batrani in cele 6 sectoare ale Capitalei si ca simultan, se vor incepe demersurile pentru construirea a sase cartiere de locuinte pentru tineri si cazurile sociale.

Referitor la informatiile aparute zilele acestea in mass-media, potrivit carora se aloca prea multi bani pentru lacase de cult si obiective culturale, Primarul General, Gabriela Firea a explicat ca nu se pot compara sumele alocate culturii cu cele alocate infrastructurii, in conditiile in care prioritatile actualei Administratii sunt clare.

Gabriela Firea, Primarul General: „Este o greseala sa compari bugete care, in realitate, nu se pot compara. Se compara bugetele alocate pentru mediul cultural, cu nevoile stringente ale infrastructurii. Va dau doar un exemplu: cele 2 muzee (Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul National al Literaturii Romane) au un buget de peste 8 milioane de euro! Niciodata nu au existat astfel de bugete pentru aceste activitati pe care eu le consider foarte valoroase! Cu toate acestea, subliniez inca o data faptul ca cei mai multi bani merg catre sanatate, educatie, infrastructura si cultura. Ma doare foarte mult ca zilele aceastea se spune ca trebuie sa taiem banii de la bisericile monument istoric, acestea fiind lacase de cult, aflate intr-o stare avansata de degradare si care trebuie urgent reabilitate. In ceea ce priveste banii alocati pentru statui, subliniez ca o parte dintre aceste sume reprezinta finalizarea unor monumente deja incepute, iar cealalta parte reprezinta simboluri culturale care trebuie realizate pana in anul 2018, cand vom aniversa centenarul Marii Uniri. Asadar, reiterez faptul ca nu se aloca bani culturii in detrimentul altor proiecte, pentru ca acestea sunt deja bugetate. Nu voi taia niciodata un leu de la cultura sa-l duc intr-o alta zona, pentru ca bani exista. Totul e sa stim sa-i cheltuim cu folos, si sa ne stabilim prioritatile.”

Edilul Sef a declarat ca actuala Administratie doreste sa finalizeze cat mai rapid investitiile incepute anterior, pentru ca acestea reprezinta santiere care blocheaza Capitala, dar si demararea unor proiecte noi, foarte importante pentru dezvoltarea orasului.

Gabriela Firea, Primarul General: „Pentru proiectele noi  am prevazut bani in buget pentru studiile de fezabilitate. Orice proiect nou se realizeaza in etape. Nu puteam aloca toata suma necesara pentru realizarea unui obiectiv de investitii, pentru ca asta ar fi insemnat sa blocam sume importante de bani. Acestea se realizeaza etapizat, dupa studiile de fezabilitate urmeaza aprobarea in CGMB a indicatorilor tehnico-economici, licitatiile si in final semnarea contractelor de executie. Sunt mandra de acest buget, nu ma las impresionata de criticile care vin de obicei din partea unor adversari politici. Va rog sa aveti incredere in mine ca atat proiectele de infrastructura cat si cele din sanatate, educatie, construirea de parcari si domeniul cultural vor reprezenta intotdeauna prioritati.”

Bugetul Municipalitatii pentru anul 2017 mai include sume semnificative destinate RATB (dintre care  121 milioane de euro reprezentand subventia pentru diferenta de pret la transportul de călători și 11 milioane de euro pentru investitii), RADET – 125 milioane euro (dintre care 106 milioane o reprezinta subventia pentru energia termica furnizata populatiei, iar restul de 19 milioane pentru investitii).

In domeniul sanatatii, pentru investitii, s-au prevazut 57 milioane de euro pentru finalizarea obiectivelor de investitii de la Foisor si Gomoiu in valoare de 24 milioane de euro si s-au prevazut si sumele necesare pentru studiul de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu 2.000 de paturi,  investitia care se va situa in jurul a 300 de milioane de euro.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică