Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a meteorologiei
23.03.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a Meteorologiei este marcată, anual, la data de 23 martie.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis următorul comunicat de presă:

Administrația Națională de Meteorologie sărbătoreste la data de 23 martie Ziua Mondială a Meteorologiei, care marchează intrarea în vigoare a Convenției de înființare a Organizației Meteorologice Mondiale din data de 23 martie 1950. An de an, în această zi, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și cele 193 de State și Teritorii ale sale sărbătoresc acest eveniment în jurul unei teme alese. Tema anului 2022 este: “Avertizări şi acţiuni timpurii. Informații hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor”.

Sub egida acestei teme, sunt sărbătorite realizările de importanţă vitală ale serviciilor meteorologice şi hidrologice naţionale în domeniul îmbunătăţirii sistemelor de avertizare timpurie, pentru întreprinderea de acţiuni timpurii. De asemenea, celebrarea Zilei Mondiale a Meteorologiei din acest an scoate în evidenţă activitatea foarte importantă a comunităţii care activează în domeniul reducerii riscurilor climatice, activitate menită să convertească avertizările timpurii precise în acţiuni timpurii eficiente.

Contextul general este acela în care schimbările climatice sunt deja vizibile, prin manifestări de vreme extremă din ce în ce mai numeroase, peste tot în lume. Astfel, sunt semnalate frecvent valuri de căldură, secete şi incendii de pădure din ce în ce mai intense. În atmosferă există mai mulţi vapori de apă, care produc precipitaţii extreme, consecinţa fiind inundaţiile devastatoare. Încălzirea oceanului alimentează furtuni tropicale din ce în ce mai puternice, iar creşterea nivelului mărilor şi oceanelor amplifică impactul.

Ne aşteptăm ca acest curs negativ să continue. Concentraţiile gazelor cu efect de seră se află la niveluri record, ceea ce va duce la continuarea schimbărilor climatice timp de decenii de acum înainte, precum şi la topirea gheţarilor şi la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor timp de sute de ani în viitor.

În afară de diminuarea schimbărilor climatice, adaptarea la acestea reprezintă o prioritate absolută, iar sistemele de avertizare timpurie constituie o metodă foarte importantă în direcţia adaptării.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Meteorologiei de către Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) va fi marcată de mesajul Prof. Petteri Taalas, Secretar General al OMM, adresat comunităţii meteorologice internaționale. La acest eveniment sunt invitate personalități din sfera instituțională a ONU şi reprezentanţi permanenţi ai ţărilor lor pe lângă OMM, pe partea de cercetare şi prognoză hidrometeorologică şi climatică, cercetători a căror activitate este dedicată emiterii de avertizări timpurii precise şi în timp util, care să fundamenteze acţiuni timpurii pentru prevenirea sau diminuarea efectelor fenomenelor extreme.

La rândul său, Administrația Națională de Meteorologie sărbătorește acest eveniment în sistem hibrid. Cu acest prilej, în deschiderea evenimentului vor adresa mesaje dl. Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, dna Dr. Elena MATEESCU, Director General al Administrației Naționale de Meteorologie, dl. Prof. Dr. Ing. Valeriu TABĂRĂ, Președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe-Ionescu Șișești”, dl. Acad. Prof. Dr. Dan BĂLTEANU, Director al Institutului de Geografie, dl. Lorand FULOP, Președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, dl. Nicolae BĂRBIERU, Director al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și alte personalități.

Sărbătorirea an de an a Zilei Mondiale a Metorologiei este un bun prilej de a face mai bine înţeleasă şi apreciată activitatea Serviciilor Meteorologice şi Hidrologice Naţionale de către publicul larg din întreaga lume, în contextul în care misiunea primordială a acestora este asigurarea bunăstării şi securităţii societății în ansamblu, prin elaborarea și furnizarea de servicii meteorologice și hidrologice din ce în ce mai precise, la timp şi orientate către utilizatori, pentru protecția vieții și a bunurilor în fața dezastrelor de natură hidrometeorologică şi climatică.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a Meteorologiei este marcată, anual, la data de 23 martie.

Tema pentru 2021: The ocean, our climate and weather (Oceanul, clima și vremea)

Când vine vorba despre vreme și climă, majoritatea dintre noi ne gândim doar la ceea ce se întâmplă în atmosferă. Dacă ignorăm oceanul, totuși, ne lipsește o mare parte din imagine.

Acoperind aproximativ 70% din suprafața Pământului, oceanul este un factor principal al vremii și al climei lumii. De asemenea, joacă un rol central în schimbările climatice. Oceanul este, de asemenea, un factor principal al economiei globale, susținând peste 90% din comerțul mondial, în timp ce 40% din umanitate trăiește la mai puțin de 100 km de coastă. Recunoscând acest lucru, serviciile meteorologice și hidrologice naționale și cercetătorii monitorizează în mod regulat oceanul și modul în care acesta se schimbă, modelând cum acesta afectează atmosfera și oferind o mare varietate de servicii marine, inclusiv sprijinirea managementului costier și siguranța vieții pe mare. Astăzi, impactul crescând al schimbărilor climatice face ca observațiile, cercetările și serviciile oceanelor să fie mai critice ca niciodată.

Tema Zilei Mondiale Meteorologice- Oceanul, clima și vremea– sărbătorește concentrarea OMM (Organizația Meteorologică Mondială) în conectarea oceanului, climatului și vremii în cadrul sistemului pământului. De asemenea, marchează anul de început al Deceniului Națiunilor Unite pentru Știința Oceanului pentru Dezvoltare Durabilă (2021-2030). Deceniul sporește eforturile de a aduna știința oceanelor- prin idei inovatoare și transformatoare- ca bază a informațiilor pentru a sprijini dezvoltarea durabilă. OMM, în calitate de agenție specializată a Națiunilor Unite pentru climă, vreme și apă, se străduiește să susțină înțelegerea legăturii neînțelese dintre ocean, climă și vreme. Acest lucru ne ajută să înțelegem lumea în care trăim, inclusiv impactul schimbărilor climatice și să îi ajutăm pe membri să își consolideze capacitatea de a păstra viața și bunurile în siguranță- reducând riscul de dezastru- și de a menține economii viabile.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a Meteorologiei este marcată, anual, la data de 23 martie.

În acest an, Ziua mondială a Meteorologiei și Ziua mondială a apei împărtășesc aceeași temă, „Climă și apă”. Accentul se concentrează pe gestionarea climei și a apei într-o manieră mai coordonată și durabilă, deoarece acestea sunt indisolubil legate. Ambele se află în centrul obiectivelor globale privind dezvoltarea durabilă, schimbările climatice și reducerea riscului de dezastre.

Numărați fiecare picătură

Nu putem gestiona ceea ce nu măsurăm. Colectarea și împărțirea datelor de apă stau la baza monitorizării și prognozei hidrologice și serviciilor de avertizare timpurie a inundațiilor și secetei.
Politici eficiente de inundații și secete pot fi implementate numai cu date și modele pentru evaluarea frecvenței și a mărimii evenimentelor extreme. Nu se pot calcula progrese către obiective precum îmbunătățirea eficienței utilizării apei fără monitorizarea apelor de suprafață, a apelor subterane și a rezervoarelor.

Schimbări climatice și apă

Schimbările climatice provocate de om, precum și factorii climatici care apar în mod natural, precum El Niño și La Niña, au un efect major asupra apei.
Schimbările climatice determină accelerarea ciclului hidrologic pe măsură ce temperaturile în creștere cresc rata de evaporare. În medie, mai multă evaporare provoacă mai multe precipitații. Ratele mai mari de evaporare și precipitații nu sunt distribuite uniform în întreaga lume. Unele zone pot suferi mai mult decât precipitațiile normale, iar alte zone pot deveni predispuse la secetă, deoarece locațiile tradiționale ale centurilor de ploaie și deșerturi se schimbă ca răspuns la schimbarea climatului.

Inundații

Inundațiile sunt cele mai mortale pericole naturale, lovind în fiecare an numeroase regiuni din lume. În ultimele decenii, tendința de daune la inundații a crescut exponențial. Aceasta este o consecință a frecvenței crescânde a precipitațiilor abundente, a modificărilor în utilizarea terenurilor din amonte și a unei concentrații în continuă creștere a populației și a activelor din zonele predispuse la inundații. Acest lucru este adesea agravat de practicile inadecvate de planificare și gestionare a inundațiilor.

Apă înghețată

Schimbările climatice afectează regiunile montane, care acoperă aproximativ un sfert din suprafața terestră a Pământului și găzduiesc aproximativ 1,1 miliarde de oameni. Sunt cunoscute sub numele de „turnurile de apă ale lumii”, deoarece bazinele hidrografice cu ape din munți furnizează apă dulce peste jumătate din umanitate, inclusiv în regiunea Himalaya-Hindu Kush și Platoul Tibetan, cunoscută sub numele de „Al treilea Pol”.

Secetă

Seceta este o perioadă uscată prelungită în ciclul climatic natural care poate apărea oriunde în lume. Este un fenomen de debut lent cauzat de lipsa precipitațiilor. Factorii compuși, cum ar fi sărăcia și utilizarea inadecvată a terenului, cresc vulnerabilitatea la secetă.
Are un impact major asupra securității alimentare, sănătății și deplasării populației și migrației.
Din vremuri imemoriale, seceta a fost o caracteristică a variabilității naturale a climatului nostru. Însă frecvența, intensitatea și durata secetelor sunt de așteptat să crească în mai multe părți ale lumii ca urmare a schimbărilor climatice, cu un număr uman și economic din ce în ce mai mare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

23 martie 2019: Ziua mondială a Meteorologiei este celebrată, anual, la data de 23 martie.

Tema pentru 2019 este: „Soarele, Pământul și vremea”.

Soarele oferă energia care stăpânește toată viața de pe Pământ. Acesta conduce vremea, curenții oceanici și ciclul hidrologic. Formează starea noastră de spirit și activitățile noastre zilnice. Este inspirația pentru muzică, fotografie și artă.

23 martie 2018: Ziua mondială a Meteorologiei este celebrată, anual, la data de 23 martie.

Populația mondială din ce în ce mai în creștere se confruntă cu o gamă largă de pericole, cum ar fi vânturile de furtuni tropicale, ploile abundente, undele de căldură, seceta și multe altele. Schimbările climatice pe termen lung intensifică intensitatea și frecvența evenimentelor climatice și climatice extreme și determină creșterea nivelului mării și acidificarea oceanelor. Urbanizarea și răspândirea megacitelor înseamnă că mai mulți dintre noi sunt expuși și vulnerabili. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim pregătiți pentru vreme, inteligenți din punct de vedere al climatului și din punct de vedere al apei.

Tema pentru 2018 este: „Weather-ready, climate-smart.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

23 martie 2017: Ziua Mondială a Meteorologiei (World Meteorological Day) este celebrată, în fiecare an, la 23 martie, începând din 1961.

Evenimentul marchează intrarea în vigoare, a Convenției ONU, din 23 martie 1950, care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală – Organizația Meteorologică Mondială (World Meteorological Organization – WMO), specializată pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științe geofizice conexe, având la bază Organizația Internațională a Meteorologiei, fondată în 1873.

De Ziua mondială a meteorologiei, WMO propune în fiecare an spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state și teritorii membre.

Astfel, în 2017, pentru a sublinia importanța norilor privind vremea și apa, evenimentul se desfășoară sub sloganul „Înțelegând norii” (Understanding Clouds).

Potrivit WMO, norii se află în centrul observațiilor și previziunilor despre vreme, reprezentând una dintre incertitudinile cheie în studierea schimbărilor climatice și având, totodată, un rol critic în circuitul apei și distribuția globală a resurselor de apă.

Ziua mondială a meteorologiei marchează şi lansarea unei noi ediții a Atlasului Internaţional al Norilor (Cloud Atlas International). Atlasul cuprinde sute de imagini de nori, inclusiv câteva tipuri de nori nou clasificate precum şi alte fenomene meteorologice, cum ar fi curcubeul, halourile, grindina.

Acesta este singurul şi cel mai cuprinzător material de referinţă pentru identificarea norilor, fiind un instrument esențial pentru profesioniștii din meteorologie și cei care lucrează în domeniul aviației și transportului maritim.

Cloud Atlas International își are începuturile la sfârșitul secolului al 19-lea. A fost revizuit în mai multe rânduri, cel mai recent, în 1987, ca o carte pe suport de hârtie.

Progresele in domeniul științei, tehnologiei și fotografie au determinat WMO să-și asume sarcina ambițioasă și exhaustivă de a revizui și actualiza Atlasul. Astfel, în 2017, pentru prima dată, lucrarea a fost produsă într-un format digital și este accesibilă pe computere și alte dispozitive mobile.

Web-site-ul oficial al campaniei este aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO