Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua mondială a meteorologiei
23.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a Meteorologiei este marcată, anual, la data de 23 martie.

În acest an, Ziua mondială a Meteorologiei și Ziua mondială a apei împărtășesc aceeași temă, „Climă și apă”. Accentul se concentrează pe gestionarea climei și a apei într-o manieră mai coordonată și durabilă, deoarece acestea sunt indisolubil legate. Ambele se află în centrul obiectivelor globale privind dezvoltarea durabilă, schimbările climatice și reducerea riscului de dezastre.

Numărați fiecare picătură

Nu putem gestiona ceea ce nu măsurăm. Colectarea și împărțirea datelor de apă stau la baza monitorizării și prognozei hidrologice și serviciilor de avertizare timpurie a inundațiilor și secetei.
Politici eficiente de inundații și secete pot fi implementate numai cu date și modele pentru evaluarea frecvenței și a mărimii evenimentelor extreme. Nu se pot calcula progrese către obiective precum îmbunătățirea eficienței utilizării apei fără monitorizarea apelor de suprafață, a apelor subterane și a rezervoarelor.

Schimbări climatice și apă

Schimbările climatice provocate de om, precum și factorii climatici care apar în mod natural, precum El Niño și La Niña, au un efect major asupra apei.
Schimbările climatice determină accelerarea ciclului hidrologic pe măsură ce temperaturile în creștere cresc rata de evaporare. În medie, mai multă evaporare provoacă mai multe precipitații. Ratele mai mari de evaporare și precipitații nu sunt distribuite uniform în întreaga lume. Unele zone pot suferi mai mult decât precipitațiile normale, iar alte zone pot deveni predispuse la secetă, deoarece locațiile tradiționale ale centurilor de ploaie și deșerturi se schimbă ca răspuns la schimbarea climatului.

Inundații

Inundațiile sunt cele mai mortale pericole naturale, lovind în fiecare an numeroase regiuni din lume. În ultimele decenii, tendința de daune la inundații a crescut exponențial. Aceasta este o consecință a frecvenței crescânde a precipitațiilor abundente, a modificărilor în utilizarea terenurilor din amonte și a unei concentrații în continuă creștere a populației și a activelor din zonele predispuse la inundații. Acest lucru este adesea agravat de practicile inadecvate de planificare și gestionare a inundațiilor.

Apă înghețată

Schimbările climatice afectează regiunile montane, care acoperă aproximativ un sfert din suprafața terestră a Pământului și găzduiesc aproximativ 1,1 miliarde de oameni. Sunt cunoscute sub numele de „turnurile de apă ale lumii”, deoarece bazinele hidrografice cu ape din munți furnizează apă dulce peste jumătate din umanitate, inclusiv în regiunea Himalaya-Hindu Kush și Platoul Tibetan, cunoscută sub numele de „Al treilea Pol”.

Secetă

Seceta este o perioadă uscată prelungită în ciclul climatic natural care poate apărea oriunde în lume. Este un fenomen de debut lent cauzat de lipsa precipitațiilor. Factorii compuși, cum ar fi sărăcia și utilizarea inadecvată a terenului, cresc vulnerabilitatea la secetă.
Are un impact major asupra securității alimentare, sănătății și deplasării populației și migrației.
Din vremuri imemoriale, seceta a fost o caracteristică a variabilității naturale a climatului nostru. Însă frecvența, intensitatea și durata secetelor sunt de așteptat să crească în mai multe părți ale lumii ca urmare a schimbărilor climatice, cu un număr uman și economic din ce în ce mai mare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

23 martie 2019: Ziua mondială a Meteorologiei este celebrată, anual, la data de 23 martie.

Tema pentru 2019 este: „Soarele, Pământul și vremea”.

Soarele oferă energia care stăpânește toată viața de pe Pământ. Acesta conduce vremea, curenții oceanici și ciclul hidrologic. Formează starea noastră de spirit și activitățile noastre zilnice. Este inspirația pentru muzică, fotografie și artă.

23 martie 2018: Ziua mondială a Meteorologiei este celebrată, anual, la data de 23 martie.

Populația mondială din ce în ce mai în creștere se confruntă cu o gamă largă de pericole, cum ar fi vânturile de furtuni tropicale, ploile abundente, undele de căldură, seceta și multe altele. Schimbările climatice pe termen lung intensifică intensitatea și frecvența evenimentelor climatice și climatice extreme și determină creșterea nivelului mării și acidificarea oceanelor. Urbanizarea și răspândirea megacitelor înseamnă că mai mulți dintre noi sunt expuși și vulnerabili. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim pregătiți pentru vreme, inteligenți din punct de vedere al climatului și din punct de vedere al apei.

Tema pentru 2018 este: „Weather-ready, climate-smart.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

23 martie 2017: Ziua Mondială a Meteorologiei (World Meteorological Day) este celebrată, în fiecare an, la 23 martie, începând din 1961.

Evenimentul marchează intrarea în vigoare, a Convenției ONU, din 23 martie 1950, care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală – Organizația Meteorologică Mondială (World Meteorological Organization – WMO), specializată pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științe geofizice conexe, având la bază Organizația Internațională a Meteorologiei, fondată în 1873.

De Ziua mondială a meteorologiei, WMO propune în fiecare an spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state și teritorii membre.

Astfel, în 2017, pentru a sublinia importanța norilor privind vremea și apa, evenimentul se desfășoară sub sloganul „Înțelegând norii” (Understanding Clouds).

Potrivit WMO, norii se află în centrul observațiilor și previziunilor despre vreme, reprezentând una dintre incertitudinile cheie în studierea schimbărilor climatice și având, totodată, un rol critic în circuitul apei și distribuția globală a resurselor de apă.

Ziua mondială a meteorologiei marchează şi lansarea unei noi ediții a Atlasului Internaţional al Norilor (Cloud Atlas International). Atlasul cuprinde sute de imagini de nori, inclusiv câteva tipuri de nori nou clasificate precum şi alte fenomene meteorologice, cum ar fi curcubeul, halourile, grindina.

Acesta este singurul şi cel mai cuprinzător material de referinţă pentru identificarea norilor, fiind un instrument esențial pentru profesioniștii din meteorologie și cei care lucrează în domeniul aviației și transportului maritim.

Cloud Atlas International își are începuturile la sfârșitul secolului al 19-lea. A fost revizuit în mai multe rânduri, cel mai recent, în 1987, ca o carte pe suport de hârtie.

Progresele in domeniul științei, tehnologiei și fotografie au determinat WMO să-și asume sarcina ambițioasă și exhaustivă de a revizui și actualiza Atlasul. Astfel, în 2017, pentru prima dată, lucrarea a fost produsă într-un format digital și este accesibilă pe computere și alte dispozitive mobile.

Web-site-ul oficial al campaniei este aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.