« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CCR pendinte: articolul 14 din Legea nr. 677/2001 (rectificare și notificare date cu un caracter personal). UPDATE: decizia Curții Constituționale
06.01.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

06.01.2020: În data de 15.01.2019, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 14/2019, Monitorul Oficial nr. 598 din data de 19.07.2019):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Sebastian Rădulescu în Dosarul nr.548/36/2016 al Curții de Apel Constanța – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal și constată că prevederile art.14 din Legea nr.677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Curții de Apel Constanța – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 15 ianuarie 2019.

***

24.03.2017: În data de 16.03.2017 s-a constituit un nou dosar (948D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 14 din Legea nr. 677/2001 (cauza Rădulescu Sebastian).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 14 din Legea nr. 677/2001 formează obiectul unui control de constituţionalitate.

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Constanţa care a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a art. 13 şi 15 din Legea nr. 677/2001, acceptând sesizarea Curţii Constituţionale cu privire doar la art. 14. Cauza nu a fost suspendată.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 14
(1)Orice persoană vizată are dreptul de a obţine de la operator, la cerere şi în mod gratuit:
a)după caz, rectificarea, actualizarea, blocarea sau ştergerea datelor a căror prelucrare nu este conformă prezentei legi, în special a datelor incomplete sau inexacte;
b)după caz, transformarea în date anonime a datelor a căror prelucrare nu este conformă prezentei legi;
c)notificarea către terţii cărora le-au fost dezvăluite datele a oricărei operaţiuni efectuate conform lit. a) sau b), dacă această notificare nu se dovedeşte imposibilă sau nu presupune un efort disproporţionat faţă de interesul legitim care ar putea fi lezat.
(2)Pentru exercitarea dreptului prevăzut la alin. (1) persoana vizată va înainta operatorului o cerere întocmită în formă scrisă, datată şi semnată. În cerere solicitantul poate arăta dacă doreşte ca informaţiile să îi fie comunicate la o anumită adresă, care poate fi şi de poştă electronică, sau printr-un serviciu de corespondenţă care să asigure că predarea i se va face numai personal.
(3)Operatorul este obligat să comunice măsurile luate în temeiul alin. (1), precum şi, dacă este cazul, numele terţului căruia i-au fost dezvăluite datele cu caracter personal referitoare la persoana vizată, în termen de 15 zile de la data primirii cererii, cu respectarea eventualei opţiuni a solicitantului exprimate potrivit alin. (2).

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanța

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Secţiuni: CCR, Drept civil, Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD