Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, trafic de influență, dare de mită. Control judiciar
24.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Luare de mită, trafic de influență, dare de mită. Control judiciar.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1378/VIII/3 din 15 noiembrie 2016, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpaților:
A. I., cadru didactic în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța (ANMB), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită (9 fapte),
trafic de influență,
C. C., cadru didactic în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța (ANMB), cu privire la săvârșirea a 4 infracțiuni de luare de mită,
și în stare de libertate a inculpaților:
A. D. G., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită,
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la dare de mită,
C. A. T., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august-septembrie 2016, inculpații A. I. și C. C., în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța (ANMB), au primit de la mai mulți studenți (printre care și inculpații A. D. G. și C. A. T.), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei și 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei și 600 euro – A. I., respectiv 200 lei, 300 euro și 50 de dolari – C. C.
Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenților respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susținute în perioada respectivă. 
În același context, inculpatul A. I. a pretins și primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg – cadru didactic în cadrul ANMB, astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
A. R. E., S. L. S., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,
I. V., I. A. și G. A. G., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la dare de mită.

În prezența apărătorilor aleși, cei cinci inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
A. R. E. – 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
S. L. S. – 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 8 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
I. V., I. A. ȘI G. A. G. – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpaților A. I. și C. C., respectivele sume fiind consemnate la unități bancare, pe numele acestora.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti