
Cristian Jura

Alina Gaja
2019: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.
Temă pentru 2019: „E timpul.”
Tema pune accentul pe urgența de a acționa în conformitate cu angajamentele luate de liderii mondiali:
– extinderea accesului la prevenire și tratament;
– crearea responsabilitate;
– asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv pentru cercetare;
– promovarea eliminării stigmatizării și a discriminării;
– promovarea unui răspuns echitabil, bazat pe drepturile omului și centrat pe oameni.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București
***

Cristian Jura

Daniela Niculcea
2018: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.
În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, TB continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios din întreaga lume, susținând peste 4 500 vieți pe zi. Apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea crește riscurile înregistrate în lupta împotriva tuberculozei.
Tema din 2018 este: “Wanted: Leaders for a TB-free world”, care se concentrează pe construirea angajamentului de a pune capăt tuberculozei nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștrii sănătății, dar la toate nivelurile de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, avocații societății civile, medici sau asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat: „Vă asigur că lupta împotriva tuberculozei va continua. Ca ministru al Sănătății, urmăresc să asigur un acces cât mai bun la diagnosticare și tratament corect pentru toți pacienții afectați de această boală. Și eu îmi doresc același lucru ca cel exprimat în slogan, dar mai doresc astăzi, să salut activitatea societății civile care are un rol activ în prevenirea răspândirii tuberculozei și în modul în care populația percepe această afecțiune.”
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)
***

Cristian Jura

Cristina Grigoraș
2017: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (World Tuberculosis Day), este marcată, anual, la data de 24 martie.
Această zi are rolul de a marca momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.
Tuberculoza este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial, fiind provocată de bacilul Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.
Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.
România, deși a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE, din punct de vedere al incidenței tuberculozei. În fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane își pierd viața, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză.
În ultimii ani, România se confruntă cu tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) și cu tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de OMS la aproximativ 1.000, în fiecare an.
În mai 2014, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 și 2035.
Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a publicat, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei, un Cod etic pentru îngrijirea persoanelor afectate de tuberculoză, pentru a elimina stigmatul și discriminarea față de aceste persoane și a pune capăt unor practici precum izolarea involuntară a bolnavilor de TBC, în afară de unele cazuri excepționale.
În 2017 este continuată campania începută în 2016, numită „Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”.
Website-ul aici.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro