Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei
24.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii, Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

În fiecare an, comemorăm Ziua Mondială a Tuberculozei (TB), pe 24 martie, pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, sociale și economice și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Data marchează ziua din anul 1882, când Dr. Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care cauzează TB, care a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai periculoși ucigași infecțioși din lume. În fiecare zi, peste 4.100 de persoane își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecabilă. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 milioane de vieți din anul 2000. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 a inversat anii de progres în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele cauzate de tuberculoză au crescut în 2020.

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei 2022: Investește pentru a pune capăt tuberculozei. Salvează vieți – transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei și pentru a îndeplini angajamentele de a pune capăt tuberculozei asumate de liderii mondiali. Acest lucru este esențial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul END TB și pentru a asigura accesul echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS de a atinge Acoperirea Universală a Sănătății.

Mai multe investiții vor salva milioane de vieți, accelerând sfârșitul epidemiei de tuberculoză.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

Tema pentru 2021: Ceasul ticăie.

ȘTIAȚI CĂ?

– În 2020, aproximativ 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TB) în întreaga lume. 5,6 milioane de bărbați, 3,3 milioane de femei și 1,1 milioane de copii. TBC este prezentă în toate țările și grupele de vârstă. Dar tuberculoza este vindecabilă și prevenibilă.

– Un total de 1,5 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei în 2020 (inclusiv 214 000 de persoane cu HIV). La nivel mondial, tuberculoza este a 13-a cauză de deces și al doilea ucigaș infecțios după COVID-19 (mai presus de HIV/SIDA).

– În 2020, cele 30 de țări cu o povară mare de TB au reprezentat 86% din cazurile noi de TB. Opt țări reprezintă două treimi din total, India conducând numărul, urmată de China, Indonezia, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh și Africa de Sud.

– În 2020, 1.1 milioane de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză la nivel global. Tuberculoza la copii și adolescenți este adesea trecută cu vederea de către furnizorii de sănătate și poate fi dificil de diagnosticat și tratat.

– TBC este principalul ucigaș al persoanelor cu HIV. În 2020, au fost sesizate 375 962 de persoane care aveau TBC și HIV, dintre care 88% urmau terapie antiretrovială. Cele mai multe dintre decalajele de detectare și tratament au fost în Regiunea OMS Africa, unde povara tuberculozei asociate cu HIV este cea mai mare.

– Tuberculoza multidrog-rezistentă rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare la adresa securității sănătății. Doar una din trei persoane cu TB rezistentă la medicamente a accesat tratamentul în 2020. În unele cazuri, o formă și mai severă de TB rezistentă la mai multe medicamente se poate dezvolta cu un tratament rău. Tuberculoza pre-rezistentă la medicamente (pre-XDR-TB) și (XDR-TB) sunt forme de TB care răspund la mai puține medicamente disponibile.

– Tratamentul cu TB a salvat aproximativ 66 milioane de vieți la nivel global între 2000 și 2020, dar persistă lacune importante de diagnostic și tratament. Rata de succes a tratamentului pentru persoanele cu TB a fost de 86% în 2019.

– La nivel global, incidența tuberculozei scade cu aproximativ 2% pe an (1.9% din 2019 până în 2020). Acest lucru este mult mai lent decât declinul anual de 4-5% care a fost necesar pentru a atinge obiectivele de referință ale strategiei OMS de terminare a tuberculozei.

-Dintre cele 9,9 milioane de persoane care s-au îmbolnăvit de TBC în 2020, doar 5,8 milioane au fost detectate și notificate în 2020, ceea ce a dus la un decalaj de 4,1 milioane de cazuri. Încheierea epidemiei de TBC până în 2030 se numără printre țintele de sănătate ale Obiectivelor de dezvoltare durabilă.

– Finanțarea pentru furnizarea de servicii de prevenire, diagnostic și tratament a tuberculozei a crescut din 2010 până în 2019, dar cheltuielile în țările cu venituri mici și medii au scăzut de la 5,8 miliarde USD în 2019 la 5,3 miliarde USD în 2020. Acest lucru este mult sub ținta de 13 miliarde USD pe an până în 2022, care a fost stabilit la prima reuniune la nivel înalt a ONU privind tuberculoza. Pentru cercetare și dezvoltare, este nevoie de cel puțin 1,1 miliarde USD în plus pe an pentru a accelera dezvoltarea de noi instrumente.

***

Ministerul Sănătății a transmis următorul mesaj:

Lupta împotriva tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și Guvernul României. Ministerul Sănătății derulează, în prezent, proiecte și acțiuni în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizații non-guvernamentale în vederea întăririi capacității de tratare și prevenție a tuberculozei în România.

„În fiecare an, ziua de 24 martie reprezintă un prilej de a face cunoscute acțiunile, măsurile și resursele pe care le concentrăm pentru întărirea capacității de tratare și prevenție a tuberculozei, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii. Tuberculoza este o boală infecțioasă care poate fi prevenită. Cu toate acestea, este încă o problemă majoră de sănătate publică în România, și nu numai. Acțiunile eficiente de prevenție și tratament trebuie să fie în continuare o prioritate pentru sistemul de sănătate. Tranziția la modelul centrat pe pacient al îngrijirilor medicale ambulatorii și dezvoltarea unui cadru cuprinzător de monitorizare și evaluare pentru controlul tuberculozei sunt esențiale. De asemenea, este foarte important rolul organizațiilor non-guvernamentale care susțin activitățile de control al tuberculozei prin furnizarea asistenței și prin acțiunile desfășurate în rândul categoriilor sociale vulnerabile, în situații de risc, prin dezvoltarea unui model integrat de servicii bazate pe comunitate”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătății derulează, în prezent, un proiect amplu – „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” – finanțat prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei din Grantul ROU-T-MOH.

În cadrul proiectului, Ministerul Sănătății desfășoară activități în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Romanian Angel Appeal prin care beneficiază de un pachet de măsuri de asistență tehnică internațională și națională. Printre principalele obiective se numărăr consolidarea capacității României de a elabora și implementa strategii naționale, planuri de acțiune și programe naționale de sănătate, în special în domeniul bolilor transmisibile, inclusiv tuberculoza, elaborarea unei legislații care să asigure o acoperire universală a sănătății populațiilor-cheie, îmbunătățirea eficienței fondurilor publice pentru serviciile de sănătate prin reconstituirea modelului de îngrijire din spitale, bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, îmbunătățirea rezultatelor tratamentului în rândul populațiilor cele mai vulnerabile, nedeservite, în situații de risc, prin dezvoltarea unui model integrat de servicii bazate pe comunitate și consolidarea răspunsurilor comunitare, a sistemelor și a angajamentului pentru controlul bolilor, prin lărgirea implicării organizațiilor societății civile și a altor părți interesate din comunitate pentru a răspunde mai bine nevoilor populațiilor cheie și vulnerabile.

În privința măsurilor legislative, anul acesta a intrat în vigoare Ordinul nr. 2.087/1.822/2020 pentru aprobarea Metodologiei şi a condiţiilor de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu și s-au incheiat protocoale de colaborare privind schimbul de date pentru acordarea indemnizației lunare de hrană dintre direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București.

Tot în cadrul proiectului, Ministerul Sănătății desfășoară o colaborare cu organizații non-guvernamentale, precum Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) pentru servicii sociale de sprijin, precum cele de intervenție în stradă pentru persoane fără adăpost, persoane cu diferite adicții, victime ale violenței în familie, victime ale dezastrelor naturale.

De asemenea, va fi evaluată și revizuită Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 – 2020, dar și extinsă până în 2030. În cadrul strategiei se propune, printre altele, reducerea mortalității prin TB cu 60% până în 2025 și cu 80% până în 2030 față de anul 2018. De asemenea, va fi revizuită legislația națională pentru achiziția de medicamente și teste de diagnostic în vederea simplificării și debirocratizării procedurilor.

Totodată, Ministerul Sănătăţii derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză la nivel naţional. Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” care este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar. Proiectul beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane de lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii, în valoare de 975.000 de lei și este coordonat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

Mesaj general

• Tema Zilei Mondiale a TB de anul acesta este „Este timpul”.
Este timpul să transpunem angajamentele de a pune capăt tuberculozei printr-o acțiune urgentă.
• Încheierea tuberculozei până în 2030 are nevoie de voință politică, resurse financiare, implicare multisectorială și proprietate comunitară.
Este timpul pentru responsabilitate pentru a ne asigura că suntem pe cale să ne atingem obiectivul.
• Stigmatizarea persoanelor cu tuberculoză inhibă îngrijirea și este devastatoare din punct de vedere social. Este timpul să vă opuneți stigmatizării și discriminării.
• Sunt necesare urgent medicamente, vaccinuri și instrumente mai eficiente pentru a opri traiectoria epidemiei de tuberculoză. Este timpul să creșteți investițiile în cercetarea și inovarea tuberculozei.
• Asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății joacă un rol esențial în prevenirea și îngrijirea tuberculozei. Este timpul să investim în ele- pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru toți.

Acces la îngrijire

• 1 din 3 persoane cu tuberculoză nu au acces la îngrijiri de calitate. Este timpul pentru acces universal pentru a găsi și trata toate persoanele cu îngrijire de calitate.
• Diagnosticul accesibil și rapid este primul pas către îngrijirea la timp a tuberculozei. Este timpul pentru acces universal la testele de diagnosticare moleculară rapidă.
• 2 din 3 persoane cu tuberculoză rezistentă la medicamente nu au acces la tratament. OMS recomandă regimuri de tratament complet oral pentru înlocuirea injectabilelor. Acest lucru va îmbunătăți rezultatele tratamentului și va salva vieți. Este timpul să asigurăm accesul la schemele de tratament complet oral pentru tuberculoză rezistentă la medicamente.
• 1 din 2 copii cu TBC ratează accesul la îngrijiri tuberculoase de calitate, riscând boli grave și chiar deces. Este timpul să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă.

Prevenție

• 1 din 4 persoane au infecție cu TBC, dar tratamentul preventiv TB poate opri infecția să se dezvolte. Este timpul să prevenim tuberculoza cu scopul de a pune capătul acesteia.
• Persoanele aflate în contact strâns cu pacienții cu TBC, în special copiii, și persoanele care au HIV, au un risc ridicat de a dezvolta tuberculoză. Este timpul să asigurăm tratamentul preventiv al tuberculozei pentru cei care sunt cei mai vulnerabili.
• Doar 1 din 4 dintre copiii sub 5 ani care sunt eligibili pentru tratamentul preventiv al tuberculozei îl primesc. Este timpul pentru prevenirea tuberculozei, pentru a vă proteja pe tine și familia ta.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

Temă pentru 2019: „E timpul.
Tema pune accentul pe urgența de a acționa în conformitate cu angajamentele luate de liderii mondiali:
– extinderea accesului la prevenire și tratament;
– crearea responsabilitate;
– asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv pentru cercetare;
– promovarea eliminării stigmatizării și a discriminării;
– promovarea unui răspuns echitabil, bazat pe drepturile omului și centrat pe oameni.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, TB continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios din întreaga lume, susținând peste 4 500 vieți pe zi. Apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea crește riscurile înregistrate în lupta împotriva tuberculozei.

Tema din 2018 este: “Wanted: Leaders for a TB-free world”, care se concentrează pe construirea angajamentului de a pune capăt tuberculozei nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștrii sănătății, dar la toate nivelurile de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, avocații societății civile, medici sau asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat: „Vă asigur că lupta împotriva tuberculozei va continua. Ca ministru al Sănătății, urmăresc să asigur un acces cât mai bun la diagnosticare și tratament corect pentru toți pacienții afectați de această boală. Și eu îmi doresc același lucru ca cel exprimat în slogan, dar mai doresc astăzi, să salut activitatea societății civile care are un rol activ în prevenirea răspândirii tuberculozei și în modul în care populația percepe această afecțiune.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (World Tuberculosis Day), este marcată, anual, la data de 24 martie.

Această zi are rolul de a marca momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

Tuberculoza este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial, fiind provocată de bacilul Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.

Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

România, deși a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE, din punct de vedere al incidenței tuberculozei. În fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane își pierd viața, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză.

În ultimii ani, România se confruntă cu tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) și cu tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de OMS la aproximativ 1.000, în fiecare an.

În mai 2014, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 și 2035.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a publicat, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei, un Cod etic pentru îngrijirea persoanelor afectate de tuberculoză, pentru a elimina stigmatul și discriminarea față de aceste persoane și a pune capăt unor practici precum izolarea involuntară a bolnavilor de TBC, în afară de unele cazuri excepționale.

În 2017 este continuată campania începută în 2016, numită „Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”.

Website-ul aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti