Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei
24.03.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

Mesaj general

• Tema Zilei Mondiale a TB de anul acesta este „Este timpul”.
Este timpul să transpunem angajamentele de a pune capăt tuberculozei printr-o acțiune urgentă.
• Încheierea tuberculozei până în 2030 are nevoie de voință politică, resurse financiare, implicare multisectorială și proprietate comunitară.
Este timpul pentru responsabilitate pentru a ne asigura că suntem pe cale să ne atingem obiectivul.
• Stigmatizarea persoanelor cu tuberculoză inhibă îngrijirea și este devastatoare din punct de vedere social. Este timpul să vă opuneți stigmatizării și discriminării.
• Sunt necesare urgent medicamente, vaccinuri și instrumente mai eficiente pentru a opri traiectoria epidemiei de tuberculoză. Este timpul să creșteți investițiile în cercetarea și inovarea tuberculozei.
• Asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății joacă un rol esențial în prevenirea și îngrijirea tuberculozei. Este timpul să investim în ele- pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru toți.

Acces la îngrijire

• 1 din 3 persoane cu tuberculoză nu au acces la îngrijiri de calitate. Este timpul pentru acces universal pentru a găsi și trata toate persoanele cu îngrijire de calitate.
• Diagnosticul accesibil și rapid este primul pas către îngrijirea la timp a tuberculozei. Este timpul pentru acces universal la testele de diagnosticare moleculară rapidă.
• 2 din 3 persoane cu tuberculoză rezistentă la medicamente nu au acces la tratament. OMS recomandă regimuri de tratament complet oral pentru înlocuirea injectabilelor. Acest lucru va îmbunătăți rezultatele tratamentului și va salva vieți. Este timpul să asigurăm accesul la schemele de tratament complet oral pentru tuberculoză rezistentă la medicamente.
• 1 din 2 copii cu TBC ratează accesul la îngrijiri tuberculoase de calitate, riscând boli grave și chiar deces. Este timpul să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă.

Prevenție

• 1 din 4 persoane au infecție cu TBC, dar tratamentul preventiv TB poate opri infecția să se dezvolte. Este timpul să prevenim tuberculoza cu scopul de a pune capătul acesteia.
• Persoanele aflate în contact strâns cu pacienții cu TBC, în special copiii, și persoanele care au HIV, au un risc ridicat de a dezvolta tuberculoză. Este timpul să asigurăm tratamentul preventiv al tuberculozei pentru cei care sunt cei mai vulnerabili.
• Doar 1 din 4 dintre copiii sub 5 ani care sunt eligibili pentru tratamentul preventiv al tuberculozei îl primesc. Este timpul pentru prevenirea tuberculozei, pentru a vă proteja pe tine și familia ta.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

Temă pentru 2019: „E timpul.
Tema pune accentul pe urgența de a acționa în conformitate cu angajamentele luate de liderii mondiali:
– extinderea accesului la prevenire și tratament;
– crearea responsabilitate;
– asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv pentru cercetare;
– promovarea eliminării stigmatizării și a discriminării;
– promovarea unui răspuns echitabil, bazat pe drepturile omului și centrat pe oameni.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, anual, la data de 24 martie.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, TB continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios din întreaga lume, susținând peste 4 500 vieți pe zi. Apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea crește riscurile înregistrate în lupta împotriva tuberculozei.

Tema din 2018 este: “Wanted: Leaders for a TB-free world”, care se concentrează pe construirea angajamentului de a pune capăt tuberculozei nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștrii sănătății, dar la toate nivelurile de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, avocații societății civile, medici sau asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat: „Vă asigur că lupta împotriva tuberculozei va continua. Ca ministru al Sănătății, urmăresc să asigur un acces cât mai bun la diagnosticare și tratament corect pentru toți pacienții afectați de această boală. Și eu îmi doresc același lucru ca cel exprimat în slogan, dar mai doresc astăzi, să salut activitatea societății civile care are un rol activ în prevenirea răspândirii tuberculozei și în modul în care populația percepe această afecțiune.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (World Tuberculosis Day), este marcată, anual, la data de 24 martie.

Această zi are rolul de a marca momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

Tuberculoza este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial, fiind provocată de bacilul Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.

Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

România, deși a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE, din punct de vedere al incidenței tuberculozei. În fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane își pierd viața, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză.

În ultimii ani, România se confruntă cu tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) și cu tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de OMS la aproximativ 1.000, în fiecare an.

În mai 2014, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 și 2035.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a publicat, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei, un Cod etic pentru îngrijirea persoanelor afectate de tuberculoză, pentru a elimina stigmatul și discriminarea față de aceste persoane și a pune capăt unor practici precum izolarea involuntară a bolnavilor de TBC, în afară de unele cazuri excepționale.

În 2017 este continuată campania începută în 2016, numită „Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”.

Website-ul aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.