Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale drepturilor omului și pentru demnitatea victimelor
24.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale dreptului omului și pentru demnitatea victimelor este marcată, anual, la data de 24 martie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis următorul mesaj:

Ziua internațională pentru dreptul la adevăr în ceea ce privește încălcările grave ale drepturilor omului și demnitatea victimelor ne amintește că adevărul este o lumină puternică.

O rază ce luminează încălcările pe care autorii le-ar dori ascunse.

O rază care dezvăluie o cale spre pace, dreptate și reparație pentru victime și obligă țările să-și îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional.

O rază care luminează cauzele care stau la baza acestor încălcări, astfel încât să le putem împiedica să prindă rădăcini.

Când lumina adevărului se stinge, societățile sunt cufundate într-o lume întunecată de amenințare, minciuni și neîncredere.

Cei care ar încălca drepturile omului– cei cu intenții de a vătăma, controla și chiar ucide– sunt încurajați să acționeze cu impunitate.

În această zi importantă, ne reînnoim angajamentul de a ridica vălul asupra acestor încălcări grave și de a ajuta societățile să vindece diviziunile, să se reconcilieze în pace și să ne adunăm ca o societate pentru a sprijini și proteja sănătatea, siguranța, demnitatea și oportunitatea fiecărei persoane.

Trebuie să ținem seama de cuvintele monseniorului Oscar Romero, care a fost ucis în această zi în urmă cu 42 de ani pentru că a vorbit împotriva injustiției și inegalității în El Salvador. El ne-a amintit că „cei care au o voce trebuie să vorbească pentru cei care nu au una”.

Fie ca lupta sa curajoasă pentru adevăr să lumineze propria noastră muncă de promovare și protejare a drepturilor omului în întreaga lume.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale dreptului omului și pentru demnitatea victimelor este marcată, anual, la data de 24 martie.

La 21 decembrie 2010, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat 24 martie drept Ziua Internațională pentru dreptul la adevăr cu privire la încălcările grave ale drepturilor omului și pentru demnitatea victimelor.

Data a fost aleasă deoarece la 24 martie 1980, Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero din El Salvador a fost asasinat, după ce a denunțat încălcările drepturilor omului.

Comisia pentru Adevăr pentru El Salvador a fost înființată în conformitate cu Acordurile din Mexic din 27 aprilie 1991 pentru investigarea faptelor grave de violență care avuseseră loc din 1980 și al căror impact asupra societății era considerat a necesita o cunoaștere publică urgentă a adevărului. În raportul său din 15 martie 1993, Comisia a consemnat faptele asasinării arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero de către forțele pro-guvernamentale, așa-numitele „escadrilele morții”. El a fost împușcat de un asasin în timp ce sărbătorea liturghia la 24 martie 1980.

***

Rezoluția Parlamentului European din 20 ianuarie 2021 referitoare la drepturile omului și democrația în lume și politica Uniunii Europene în această privință.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale dreptului omului și pentru demnitatea victimelor este marcată, anual, la data de 24 martie.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a transmis un mesaj:

Ziua internațională a dreptului la adevăr cu privire la încălcările drepturilor omului onorează memoria victimelor unor abuzuri sistematice și îngrozitoare.

Ziua coincide cu aniversarea uciderii Monseniorului Oscar Romero, care a fost ucis în urmă cu patru decenii pentru că a vorbit despre nedreptățile și impunitățile din El Salvador.

În această zi, onorăm vitejia și determinarea victimelor, a reprezentanților societății civile și a liderilor comunității din întreaga lume care se străduiesc fără încetare pentru un viitor mai bun, ghidați de busola demnității umane. Eforturile lor de a descoperi adevărul despre încălcările grave ale drepturilor omului și despre circumstanțele în care au fost comise sunt o inspirație și un serviciu pentru noi toți.

Adevărul deschide calea către dreptate, reparație și vindecare. Ne ajută să depășim prejudecățile, narațiunile dezbinătoare și polarizarea extremă. De asemenea, ajută la abordarea cauzelor principale ale conflictului și la prevenirea reapariției acestuia. Acesta este și motivul pentru care „Cea mai înaltă aspirație” – chemarea mea la acțiunea pentru drepturile omului – oferă eforturi pentru a promova dreptatea și responsabilitatea pentru toți.

Deoarece recunoaștem curajul apărătorilor drepturilor omului de pretutindeni, să ne angajăm să îi protejăm pe cei care caută adevărul și dreptatea și să oferim victimelor remedii eficiente și să le restabilim demnitatea.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale dreptului  omului și pentru demnitatea victimelor este marcată, anual, la data de 24 martie.

Într-un studiu derulat în anul 2006, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a concluzionat că dreptul la adevăr cu privire la încălcarea flagrantă a drepturilor omului reprezintă un drept inalienabil și autonom, iar fiecare stat are datoria și obligatia să protejeze și să garanteze drepturile omului, să deruleze investigații eficiente și să garanteze compensații.

În raportul din anul 2009 asupra dreptului la adevăr, același Birou a identificat metode eficiente pentru implementarea acestui drept, în ceea ce privește informații de arhiva sau înregistrări, dar și programe pentru protecția martorilor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale dreptului  omului și pentru demnitatea victimelor este marcată, anual, la data de 24 martie.

Dreptul la adevăr este adesea invocat în contextul încălcărilor grave ale drepturilor omului și al încălcărilor grave ale dreptului umanitar. Rudele victimelor execuțiilor sumare, dispariției forțate, persoanelor dispărute, copiilor răpiți, torturii, trebuie să știe ce sa întâmplat cu ei. Dreptul la adevăr presupune cunoașterea adevărului complet și complet cu privire la evenimentele care au apărut, circumstanțele lor specifice și care au participat la ele, inclusiv cunoașterea circumstanțelor în care s-au produs încălcările, precum și motivele pentru care au avut loc.

Scopul acestei zile este de a:

– Onora memoria victimelor unor încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului și promovarea importanței dreptului la adevăr și dreptate

– Acorda un omagiu celor care și-au dedicat viața și și-au pierdut viața în lupta pentru promovarea și protejarea drepturilor omului pentru toți

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale drepturilor omului și pentru demnitatea victimelor (International Day for the Right to the Truth Concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims) este marcatp, anual, la data de 24 martie.

Scopul marcării acestei zilei este să onoreze memoria victimelor încălcărilor grave și repetate ale drepturilor omului și să promoveze importanța dreptului la adevăr și justiție, să aducă un omagiu celor care și-au dedicat și pierdut viața în lupta pentru răspândirea și protejarea drepturilor omului.

Oscar Arnulfo Romero

De asemenea, evenimentul promovează recunoașterea impactului activității și a valorilor dovedite de arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero, din El Salvador, asasinat la 24 martie 1980, după ce a denunțat încălcări ale drepturilor omului în cazul celor mai vulnerabile populații și a apărat principiile de protecție a vieții, a promovat demnitatea umană și opoziția față de toate formele de violență.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti